Gül ÇAKIR

Turizm Bakanı Eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, vergilerden kesilerek turizmcilere ödenen teşvikler konusunda önemli açıklamalarda bulunarak, çözümünün Ercan’a gelecek tarifeli seferlerin artırılması ile mümkün olduğuna dikkati çekti 

Turizm Bakanı Eski Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, turizm konusunda verilen teşvikler konusunda açıklamalar yaparak, geçtiğimiz günlerde gündem oluşturan, turizm acentelerinin Limasol’dan tarifeli turist getirmesi olayına değindi. Aşıkoğlu, Rum tarafından yapılan tarifeli seferlerin belirli bir gruba bağlı yapılmadığının altını çizerken, bir takım özel ilgi grupları için acentelerin düzenlediği turlar olduğunu ifade etti. Ada TV’de yayınlanan Günaydın Ada programına konuk olan Aşıkoğlu, devletin teşvik vermesinin bir amacı olduğunu vurgulayarak, bunun ekonominin çapını büyültmeyi amaçlamak olması gerektiğini şu cümlelerle kaydetti; “Devlet bir teşvik veriyorsa bir şey için verir. Siz aslında herkesin parasıyla bir sektöre kıyak geçiyorsunuz. Siz bir adam 5 lira hak ederken 10 lira veriyorsunuz. Bir nedeni olması lazım. Bunun nedeni şudur; benim bir sektörü teşviklendirerek ekonominin çapını büyültebiliyorsam. Ben o teşviki 3 yıl 5 yıl veririm çünkü bu verdiğim para devlete vergi olarak veya istihdam olarak, sürdürülebilir ekonominin sürdürülebilir açısından bir zemin oluşturacak” 

“ÇÖZÜM, ERCAN’A GİDECEK TARİFELİ SEFERLERİN ARTIRILMASIDIR” 

Aşıkoğlu, acentelerin teşvikler konusunda daha çok destek beklediklerini belirterek, Kuzey Kıbrıs’ta tarifeler konusunda sorunlar olduğuna vurgu yaptı. Aşıkoğlu: “Olay şu andaki acentelerin can havliyle istedikleri bir şeydir. Bir takım özel ilgi grupları yapan acenteler var. Kuzey Kıbrıs’ta tarifeli sefer olmadığı için çok ve carterler üzerinden de getiremedikleri için bu özel gruplarını, yıllardır deneniyordu bu şu andaki hükümet ve şu andaki bakan da buna olumlu baktı. Bu kötü bir şey değildir. Kısa vadede. Ama çözüm bu değildir. Çözüm Ercan’a gidecek tarifeli seferlerin artırılmasıdır.” Dedi. 

"ÜLKEYE İNECEK UÇAK SAYISI BİR ANDA ARTACAK"

Ülkemizin Rum tarafından gelen turist sayısını artırmak gibi bir amacı olmadığını vurgulayan Aşıkoğlu, Ercan’a gelecek olan olan tarifeli seferler arttırıldığı takdirde ülkeye inecek olan uçak sayısının bir anda artış göstereceğine vurgu yaptı. Aşıkoğlu, Rum tarafına teşvik verilmesi yerine hava yolları konusunda teşviklendirme yapılmasının önemine dikkati çekerek, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bir bakan diyebilir mi ki; Rum tarafından gelecek turist sayısını artıracağız. Bu ülkenin böyle bir hedefi yoktur. Böyle bir hedefi olmaması gerekir. Ercan’a inen tarifeli seferler artarsa 5 ülkeden değil 15 ülkeden uçak insin bu ülkeye ki; Rum tarafına muhtaç olan tur operatörü muhtaç kalmasın. Rum tarafına vereceğiniz teşviki hava yolları ile anlaşın tarifeli seferleri çoğaltsın. 

“2016 KAYBEDİLMİŞ BİR YILDIR” 

2016 yılının kaybedilmiş bir yıl olduğunu dile getiren Aşıkoğlu, yabancı turist bakımından ülkemizin giderek kötüye gittiğini, ülkemize gelen yabancı turist oranında %15 düşüş olduğunu belirtti. Aşıkoğlu, yapılması gerekenin sektörler ve bakanlığın bir araya gelerek, geleceğe yönelik yapıcı adımlar atmak olduğunu şu sözlerle kaydetti ; “Biz iyi bir noktadan hızla kötüye gidiyoruz. Yabancı turistte %15 düşüş var. 2016 kaybedilmiş bir yıldır. 2016 adına hiçbir şey yapılmadı. Sektör de bir panik halinde. Eskideki sinerji de kalmadı. Herkes bir şeyden şikayet eder. Dolayısıyla benim şu andaki tavsiyem, 2016’yı kaybettik, 2016’yı unutalım. Bugünden itibaren sektör de bakanlıkla bir araya gelecek ve 2017 için plan yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.