Duygu ALAN

Lefkoşa’nın Dumlupınar bölgesinde dün sabah saat 03.00 sıralarında yasal olmayan yollardan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne geçiş yapmak isteyen Pakistan Uyruklu zanlılar, Junial Khan, Asım Ali ve Kalim Ullah, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri tarafından tespit edildi.

TSK tarafından polise teslim edilen üç zanlı “Birinci Derece Askeri Yasak Bölgeyi İhlal Etmek” suçundan dün tutukluluk talebi ile Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarıldı.

KKTC’de yasal statüleri henüz tespit edilemedi

Soruşturmayı yürüten polis memuru, mahkemede verdiği ifadede zanlılardan Junial Khan’ın gönüllü ifade vererek, KKTC’de çalışma izni ile ikamet ettiğini ve Güney Kıbrıs’ta 600 Euro maaş karşılığı 1 ay süre ile çalışmak üzere iş bulduklarını, bu sebeple Güney’e geçmek istediklerini beyan ettiğini kaydetti.

Zanlıların pasaportlarının henüz temin edilemediğini kaydeden polis, bu sebeple zanlıların KKTC’deki yasal statülerinin henüz tespit edilmediğini açıkladı.

Polis, soruşturmanın henüz yeni başladığını belirterek her üç zanlının da soruşturma maksatlı 2’şer gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Askeri mahkemede yargılanacaklar

Mahkemeden söz hakkı alan zanlı Asım Ali ve Kalim Ullah, KKTC’ye öğrenci vizesi ile giriş yaptıklarını ancak okul masraflarını karşılayacak paraları olmadığından vizelerinin iptal olduğunu söyledi. İki zanlı, Güney Kıbrıs’a geçiş yapmak istemekteki maksatlarının ise çalıp kısa zamanda çok para kazanmak, kazandıkları para ile de hem ailelerine destek olmak hem de vizelerini yenilemek olduğunu kaydetti.

Zanlı Kalim Ullah, İddia makamının Güney Kıbrıs’a neden yasal olmayan yollardan geçiş yapmak istedikleri yönündeki soruya ise “Arkadaşım bize Rum polisinin bize geçiş izni vermemesi üzerine bu yolu denedik” diye cevap verdi.

Mahkeme üç zanlının da soruşturma maksatlı 2’şer gün süre ile poliste tutuklu kalmasına emir verdi.
Zanlılar, Perşembe günü askeri mahkemeye çıkarılacak.

Fotoğraflar: Bahadır AYNA