ÖNERİLER BİRLEŞTİRİLDİ: Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi, TDP Milletvekillerinin sunmuş oldukları öneri ile CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın sunmuş olduğu öneriyi birleştirerek Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin oy birliği ile kabul etti. Öneri pazartesi Meclis’te görüşülerek oylanacak

VİCDANİ RET: İki milletvekilinin sunduğu ayrı ayrı önerileri birleştirmesi sonucu oluşturulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi beklentilerin aksine vicdani ret konusunda bir düzenleme içermiyor. Komite üyesi CTP Girne Milletvekili Özdenefe, partisinin vicdani redde evet dediğini ancak bunun yaşam bulabilmesi için DP ile UBP’nin ikna edilmesi gerektiğini söyledi

MESLEK LİSESİ MEZUNLARI 12 AY YAPACAK: Esas yasanın “askerlik süresi” yan başlıklı 10’uncu maddesine değişiklik öngören ve her iki öneride de yerini alan meslek lisesi mezunlarının askerlik süresinin kısaltılması oy birliği ile komiteden geçti. Önerinin yasalaşması halinde meslek lisesi mezunları 15 ay yerine 12 ay askerlik yapacak

ÇAVUŞ VE ERLERİN HİZMET SÜRESİ DEĞİŞMEDİ: Yedek subay aday adaylığı hakkı kazandıran öğrenim kurumundan mezun olanların askerlik hizmet süresinin 8 ay ya da kısa dönem er olarak 6 ay yapması önerisi komite tarafından reddedildi. Çavuş ve asteğmenlerin görev süresi 12 ay olarak kaldı

Bertuğ TOPAL

Kuzey Kıbrıs’ta birçok gencin sabırsızlıkla beklediği “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”, pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Önerinin Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi’nde oy birliği ile onaylanmasının ardından bazı değişiklikler içererek Meclis Genel Kurulu’na gelecek.

Komite, 29 Ocak, 5, 26 Şubat, 26 Mart, 9 Nisan, 3, 10, 17, 24 Eylül ve 15 Ekim 2014 tarihlerinde yaptığı toplantılarda TDP Milletvekillerinin sunmuş oldukları öneri ile CTP BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın sunmuş olduğu önerinin birleştirildiğini açıkladı. Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin Başbakanlık, Başsavcılık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin vermiş oldukları bilgiler ışığında hazırlandığı kaydedildi.

Bedelli için 90 gün şartı kaldı

Komite, Zeki Çeler’in önerisinde yer alan bedelli askerlikten yararlanmak için yılda toplam 90 günden fazla ülkede kalmama koşulunun, 120 güne çıkarılması önerisi reddedildi. Yine komitede hazırlanan öneride başka bir ülkede askerliğini yapmış olanların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik yapmak zorunda bırakılmamasını ön gören değişiklik de reddedildi.

Vicdani ret reddedildi

Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere hazırlanan komitenin raporuna, esas yasaya eklenmesi öngörülen “vicdani ret hakkı”nı düzenleyen önerinin ilgili maddesinin “oy birliği” ile reddedildi. Buna göre vicdani ret değişikliği pazartesi günü Meclis’e gelecek öneride yer almayacak.

Meslek lisesi mezunları 12 ay yapacak

Esas yasanın “askerlik süresi” yan başlıklı 10’uncu maddesine değişiklik öngören ve her iki öneride de yerini alan ülkedeki ara eleman ihtiyacını karşılayan meslek liselerinin teşvik edilmesi amacıyla meslek lisesi mezunları ile benzer bir eğitim olan kalfalık belgesi alanlar için askerlik süresinin kısaltılması konusunda beklenen gerçekleşti. Meslek liselerinden mezun olanların askerlik süresi bu öneriyle 12 aya düşürülecek.

Çavuş ve asteğmenin hizmet süresi aynı kaldı

Yedek subay aday adaylığı hakkı kazandıran öğrenim kurumundan mezun olanların askerlik hizmet süresinin 8 ay ya da kısa dönem er olarak 6 ay yapması önerisi komite tarafından reddedildi. Çavuş ve asteğmenlerin görev süresi 12 ay olarak kaldı.

Yurt dışındaki lisanslı sporculara bedelli geliyor

Komite Yasa önerisinde, askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şube’ye başvurarak askerliğini her yıl erteleten ve toplam 9 yıl yurt dışında ikamet edenlere bedelli askerlik hakkı öngörüyor.

49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin

Askerlik Yasa Önerisi, 49 yaşından büyük olanların 2 bin Sterlin ödemesi halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor.

Öneri, GKK’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile döviz tutarlarının her mali yılın başında indirilebilmesine veya üç katına kadar artırılabilmesine ilişkin düzenleme de içerecek. Abbas Sınay’ın Meclis’e sunduğu ve “askerlik hizmetini yaparken doktora yapmaya hak kazananlar, mezun olduktan sonra en geç altı ay içerisinde müracaat ederek askerlik hizmetinin geri kalan kısmını tamamlamak veya bu Yasanın 17’nci maddesinin (2)’nci fıkrasındaki haktan yararlanmak kaydı ile serbest bırakılırlar” maddesi de komitede oy birliği ile reddedildi.

BKP: Dağ fare doğurdu

Birleşik Kıbrıs Partisi Gençlik Meclisi Başkanı Barış Hacışevki yaptığı yazılı açıklamada, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni değerlendirerek, “Dağ fare doğurdu” dedi.

Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ile askerlik süresinin kısaltılması, şartların iyileştirilmesi ve Vicdani Ret hakkının tanınması beklentisi içerisinde olduklarını, bu yönde meclis komitesi çalışmalarına da katılarak katkı koymaya çalıştıklarını belirten Hacışevki, “Ne yazık CTP-BG/DP-UG hükümeti gençlerin tüm beklentilerini boşa çıkarmış ve umutlarını kırmıştır” dedi.
Meclis’e sunulan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin özlü hiçbir değişikliği ve iyileştirmeyi öngörmediğini kaydeden Barış Hacışevki, “Anlaşılan bu kadar zamandır gençlerin gözü boyandı ve toplum ile de dalga geçildi” dedi.

CTP-BG/DP-UG hükümetinin her konuda olduğu gibi zorunlu askerlik konusunda da basiretsizliğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Hacışevki, “BKP Gençlik Meclisi, diğer gençlik örgütleri ile birlikte askerlik süresinin kısaltılması, şartların iyileştirilmesi, vicdani ret hakkının tanınması ve nihai olarak zorunlu askerliğin kaldırılması için mücadeleye devam edecektir” dedi.

“Hiç kimsenin askeri olmak zorunda değiliz”

Zorunlu askerliğin kapitalist, militarist sistemin bir dayatması ve temel bir insan hakkı ihlali olduğunu vurgulayan Hacışevki, zorunlu askerliğin dayatılarak gençleri nefretin hâkim olduğu çatışmacı bir yaşama zorladığını kaydetti.

Hiç kimsenin askeri olmak zorunda olmadıklarını, Kıbrıs’ın tüm asker, üs ve silahlardan arındırılarak, birleşik ve bağımsız federasyon temelinde bir barış adasına dönüştürülmesi kararlılığını yineleyen Barış Hacışevki, gençlerin savaşacakları değil, üzerinde insanca yaşayacakları bir vatan istediklerini kaydetti.

Özdenefe: İkna edilmesi gereken DP ve UBP’dir

CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, partisinin, vicdani ret, geçici 10’uncu madde, askerlikle ilgili düzenlemeler gibi, doğrudan demokratikleşme ile ilgili konulara “hayır” demesinin mümkün olmadığını belirtti.

CTP’nin on yıllardır demokratikleşme mücadelesi verdiğini anımsatan Özdenefe, “Bugün, Anayasa ile yapılamayan ama meclisten geçirilmesi mümkün birçok demokratikleşme adımının altında CTP’nin imzası var” ifadesini kullandı.

Bir süredir CTP’nin farklı bir kalıba sokulmak istendiği ve “demokratikleşme adımlarına CTP karşı çıkıyor” imajı yaratılmaya çalışıldığını anımsatan Özdenefe, “bu tek kelime ile gündem saptırma” yakıştırması yaptı.

Siyasette eleştiri kültürüne destek verdiğini söyleyen Özdenefe, “Ancak bu yalan yanlış metotlarla sarılarak, karalama kampanyasına dönüşürse, bunu kabul etmeyiz” diye konuştu.

“Talepleri desteklemeye hazırız”

Askerlik Yasası’nın son günlerde ciddi olarak gündeme geldiğini vurgulayan Fzilet Özdenefe, konu üzerinde ciddiyetle tartışılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.
Tüm partilerin gençlik örgütlerinden çalışmalara destek beklediklerini vurgulayan Özdenefe şöyle devam etti:

“Biz, gençlerin bu konudaki taleplerini desteklemeye hazırız. Görev kabul ediyoruz ve destekliyoruz. Mevcut şartlarda, elimizdeki verilere dayanarak hazırlanabilecek bir yasa ortaya çıktı. Bu çalışmaların neticelendiği anlamına da gelmez. Bu çalışmayı yaptık, noktayı koyduk gibi bir surum yok. Bugün herkes farklı öneriler yapıyor. Kimisi 3, kimisi beş ay kısalsın diyor. Bana kalsa bir hafta, bir gün yapılsın.

Ancak, konu sana göre bana göre değerlendirilecek bir konu değil. Üzerinde yoğun çalışmamız gereken bir konu.

Bu çalışmalar yapılırken her şey değerlendirilmeli. Örneğin halen askerlik görevini yapanların nöbet sürelerinin nasıl etkileneceği önemli bir faktör.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın hassasiyetle bir çalışma yapması gerekiyor. Askerliği ne kadar kısaltabiliriz? Bu adım mevcut koşulları nasıl etkileyecek? Bunu talep ettik.
Biz, belirli sürelerin göz önünde bulundurularak, tüm olguların komitenin önüne konulmasını talep ettik. Çalışmaya da devam edeceğiz.

Askerliğin kısalması ile ilgili bir öneri yapılmadan önce, öneriyi yapacak olanların da kısalma süresinin ne olması ve etkilerinin nasıl yansıyacağı ile ilgili araştırma yapılması lazım. Biz de ancak bu zemin üzerinden tartışmaya başlayabiliriz.”

“İkna edilmesi gereken DP ve UBP’dir”

Vicdani ret hakkının Anayasa kapsamına alınması için mücadele verdiğini, mecliste evet oyu kullandığını, muhatabın CTP ve TDP olmadığını söyleyen Özdenefe, “Bu iki parti, vicdani redde evet dedi. Ancak, Hüseyin Özgürgün ve Hasan Taçoy’un meclis kürsüsünden partileri adına yaptığı açıklamaları unutmamak gerekiyor” dedi.

UBP ve DP’nin “mevcut siyasi koşulları” öne sürerek, vicdani rette karşı çıktığının unutulmamasını isteyen Özdenefe, “Bu Meclis aritmetiği vicdani retti kabul etmedi. Olayı getirip CTP’ye yüklemek, bizim kabul edeceğimiz bir eleştiri değildir. . Ben vicdani rettin bir insan hakkı olduğunu savunan, uzun yıllardır uluslar arası kabul görmüş bu hakkın hukuk sistemimize dahil edilmesi gerektiğini düşünen biriyim” ifadesini kullandı.

“Herkes sorumlu davranmalı”

Çözüm çabalarının güçlü bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizen Özdenefe, “Bu arada demokratikleşme adımlarını da sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Özellikle askerlik ve vicdani ret konusunda herkesin sorumlu davranması gerektiğini anımsatan Özdenefe, “Uğraştık, olmadı demek doğru değil. Bıkıp usanmadan çalışacağız. Burada adres UBP ve DP’dir. CTP’nin burada ikna edilmesini gerektirecek bir süreç yoktur” hatırlatmasında bulundu.  

Çeler: Öneri eşitlikten uzak

Komiteden geçen tasarının beklenilenden çok uzak kaldığını ifade eden Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler sosyal medyadan konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çeler, pazartesi günü Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oylanacak olan tasarının eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu savundu ve buna karşı, siyasi ve sivil toplum örgütlerine Meclis önünde toplanma çağrısı yaptı.

Çeler pazartesi günü değişiklik önerisi sunulabileceğini ve bunun için geç olmadığına da dikkat çekti.

Ataoğlu: Bu bir başlangıç gerisi gelmeli

Demokrat Parti Milletvekili Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Fikri Ataoğlu, sadece mesleki lise mezunlarının değil diğer mezunların da askerlik sürelerinin kısaltılması gerektiğini ifade ederek komiteden çıkan sonucun bir ilk olduğunu ve bundan sonraki dönemde daha geniş kapsamlı bir öneri yapılabileceğini söyledi. Diğer askerlik sürelerinin kısaltılması ile ilgili öneriye Başbakanlık ve Askerin onay vermediğini kaydeden Ataoğlu, “Bu da bir adımdır.Bbu adımdan sonra da ikinci ve üçüncü adımlar atılır. Vicdani reddeki konu ile ilgili oylama yapıldığında zamanlamanın kötü olduğunu düşünüyorum.  Vicdani Ret etraflıca görüşülmelidir ki daha fazla destek bulsun” diye konuştu.

Özcenk: Keşke paralı askerler alacak gücümüz olsa

Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Erdal Özcenk ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada gençlerdeki beklentilerin çok olduğunu kendilerinin de ellerinden geleni yaptığını ifade etti. Ara eleman olmamasından dolayı meslek liseleri için bir kolaylık yapma ihtiyacı duyduklarını ifade eden Özcenk, “Keşke herkese 1-2 ay düşürebilseydik. Devletin paralı asker alabilme durumu olsa askerliği tamamen kaldırabiliriz ancak böyle bir durumumuz yok” diye konuştu.

Vicdani ret konusunda ise Avrupa’da bunun uygulandığını ifade eden Özcenk, devletin ekonomik durumunun iyi olmaması nedeniyle şu an ülkede bunun uygulanmasının doğru olmadığını söyledi.