Genel Kurul, İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakliyle İlgili Kuraları Düzenleyen Yasa”nın ardından “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüştü. Görüşmede sırasıyla UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı, UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman ve TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Agolemli söz aldı.

Angolemli’nin konuşmasının ardından “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”nin genel görüşmesi tamamlandı. Genel kurulda nisap olmamasından dolayı, toplantıya 10 dakika ara verildi.

Aranın ardından söz alan Başbakan Yorgancıoğlu, gruplar arası varılan mutabakat uyarınca, tüm görüşlere fırsat verilmesi amacıyla yasa önerisinin 3 Kasım Pazartesi günü ertelenmesini önerdi.

Başbakan Yorgancıoğlu’ndan sonra söz alan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,  önerinin ertelenmesinin, yeniden değerlendirme şansı yaratacağından öneriye olumlu baktıklarını söyledi. 

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, öneriye bu haliyle ret kullanacaklarını ifade ederek, görüşmenin bir hafta ertelenmesi önerisine olumlu baktıklarını kaydetti. Çakıcı, bu konuda düşünme şansları olacağını belirtti.

Yasa önerisinin madde görüşülüp, oylanmasının 3 Kasım Pazartesi gününe ertelenmesinin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, genel kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 30 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleştirecek.

OĞUZ

Yasa önerisinin genel görüşmesi sırasında söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz , askerlik konusunda ülkedeki insan kaynağı ve ülke şartlarına  bakılarak bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Yasa konuşulurken, askerliğin düşmesi konusunda toplumun genelinde bir beklenti oluştuğunu ifade eden Oğuz, toplumda, meslek liselerine uygulanan kısaltmanın, üniversite mezunları ve diğerleri için de yapılması beklentisi bulunduğunu söyledi.

Yapılan düzenlemenin genişletilmesi gerektiğini kaydeden Oğuz, askere gitmek istemeyenlerin ülkesini sevmediği anlamına gelmediğini vurguladı. Oğuz, askerliğin Kıbrıs konusuna bağlanmasının da yanlış olduğunu ifade etti.

Profesyonel askerlik konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Oğuz, bu konuda bir kaynak ayrılması gerektiğini söyledi. Oğuz bu konuda önerilerde bulundu.

Dursun, yasa tasarısına olumlu oy kullanacaklarını sözlerine ekledi.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, zorunlu askerliğin tümün kaldırılmasını ve profesyonel askerliğe geçilmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Çakıcı, profesyonel askerlik konusunun Anayasa değişikliği tartışmaları sırasında da gündeme geldiğini anımsattı.

Mehmet Çakıcı, hükümetin kamuoyu algısını tatmin etmek için vicdani ret konusunda öneri getirdiğini ileri sürerek, önerinin ciddi bir öneri olmadığını savundu.

Hükümeti eleştiren Çakıcı, “Burada oturan sol bir parti var. Hükümet ortağı bu çalışmaları yapacak ve profesyonel hazırlığı önümüze getirecekti. Vicdani retin çalışmalarını da getirecekti bize. Ama bunları yapmadı” dedi.

Çakıcı, öneriyi yetersiz bulduklarını belirterek, öneriye oylarının ret olacağını söyledi. Çakıcı, gençlerin hepsini kapsamadığı için şu anda yapılan askerlik yasa önerisini hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, gençleri ilgilendiren önemli bir yasa tasarısının ele alındığını söyledi.

Askerlik konusunun, bir güvenlik meselesi olduğunu ve insanların illa ki korunması kollanması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bunun nasıl yapılacağına meclisin, siyasilerin karar vereceğini kaydetti.

Güvenliğin, kendi imkanlarıyla sağlanması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, bunun sağlanmasının toplumsal mutabakatla ve profesyonelce yapılmasının da bir biçim olduğunu belirtti. Çavuşoğlu, yöntemin illa ki zorunlu askerlik olması gerekmediğini söyledi.

Vicdani retten yola çıkılarak, konunun “bazıları zorunlu askerlik ister veya istemez” tartışmasına döndürüldüğünü söylenen Çavuşoğlu,, ancak tek gerçeğin güvenlik olduğunu ve bunun da bir şekilde sağlanmasının şart olduğunu vurguladı.

TÖRE

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, KKTC devletinin ulusal kimliğe dayalı olduğunu ifade ederek, Kıbrıs meselesinin çıkış kaynağının Rumlardan kaynaklandığını anlattı.

Töre, “Keşke Kıbrıs meselesi çıkmasa, askerlik olmasa. Keşke bütün dünya kardeş olsa da el ele tutuşsak ama nerde” dedi.

Fonlardan elde edilecek gelirlerle askerlik süresinin kısaltılabileceğini söyleyen Töre, askerlik süresinin kısaltılması için ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Töre, unutulmaması gereken Kıbrıs ve dünya gerçekleri olduğuna işaret ederek, gerçekçi davranışların sergilenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye ile yapılacak savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde askerliğin kısaltılabileceğini söyleyen Töre, fon kaynakları oluşturulmadan bunun yapılabileceğini kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, 1985 Anayasası’nın hazırlık sürecinde yapılan konuşmalar ile şu anda yapılan konuşmalarda birçok benzerlik olduğunu ifade etti ve o dönemde yapılan konuşmalara atıfta bulundu.

Vicdani retle ilgili CTP-BG’nin çok net bir önerisi olduğunu söyleyen Erhürman, bu öneride ise vicdani rettin bir insanlık hakkı olduğunun vurgulandığını anımsattı.

Vicdani ret hakkının değerlendirme ve uygulama kurulları olduğunu ifade eden Erhürman, ülkedeki Anayasa’nın çizdiği sınırlar içinde bunun tam anlamıyla uygulanamayacağını söyledi.

Erhürman, vicdani rettin, ülkedeki Anayasa’nın çizdiği çerçevede değerlendirilebileceğini kaydetti.

UBP ve DP-UG’ye aklıselime çağıran Erhürman, Asım Akansoy’un vicdani ret konusunda sunduğu önerinin iyi değerlendirilmesini istedi.

Erhürman, askerlik kalksın diye yasa önerisi verilmesinin doğal olduğunu ancak askerliğin belli bir oranla kısalması önerisi getirilmesinin politik duruş sergilemediğini kaydetti.

Askerliğin kısaltılması konusunda herkes samimiyse, bunun görüşülmesi gerektiğini ifade eden Erhürman, bunun çok ciddi bir nokta olduğunu ve iyi araştırılması gerektiğini söyledi.

Yasanın, CTP prim elde etsin diye hazırlandığı söylemlerini eleştiren Erhürman, söz konusu tasarıyı Zeki Çeler’in önerdiğini ve birçok milletvekilinin de katkısı olduğunu belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Agolemli de, polisin sivile bağlanması konusunun 30 yıldır görüşüldüğünü ve hep Anayasa’ya aykırı olduğu söylendiğine işaret ederek, şimdi de vicdani ret konusunda ayni şeylerin söylendiğini kaydetti.

Angolemli, herhangi bir konuda istenmeyen bir durum sözkonusu olduğunda, Anayasa’ya sığınıldığını savundu.

Hüseyin Angolemli, askere ilişkin bir yasanın bu ülkeden geçirilmesinin imkansız olduğunu ifade ederek,  gençlerin askerlik konusunda ciddi sıkıntı yaşadıkların belirtti.

Profesyonel askerliğin adım adım gündeme getirilmesi halinde, askerdeki gençlerde azalma değil, artış meydana geleceğini söyleyen Angolemli, bu konuda çok kapsamlı bir çalışma gerektiğini kaydetti.

Angolemli profesyonel askerliğin ülkedeki işsizliği de azaltacağına inanç belirtti.

Askerlikte kısaltma yapılacaksa tümüne yapılması gerektiğini söyleyen Angolemli, tüm gençlere ayni imkanın tanıması gerektiğini vurguladı. Yasanın geri çekilip, komisyonda tekrar ele alınması gerektiğini ifade eden Angolemli, “Böyle bir öneriye evet demek benim vicdanımı sızlatır” dedi.