Askerlik süresinin düşmesini bekleyen gençler ise eyleme hazırlanıyor.

TDP Milletvekili Zeki Çeler sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada " Çok üzgünüm arkadaşlar, Askerlik konusunda gelinen son aşamada görünen o ki hükümet GKK işbirliği sonucunda kaydedilen ilerleme maalesef bizlerin taleblerine yanıt verir bir pozisyonda değil!" diyerek Kıbrıslı Türk gençlerin sesini duyurmasını istedi.

İşte o açıklama:

zeki(4).jpg

ÖNERİNİN İÇERİĞİ

Yasa önerisiyle, başka bir ülkede askerliğini yapmış olanların, “zaten yeterli askeri disiplin ve eğitimi almış olduklarından veya askerlik bedelini ödemiş olduklarından” Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik yapmak zorunda bırakılmaması; askerlik süresinin kısaltılması ve 31 yaşından büyük olan, ülkede yaşayan ve bir şekilde askere gitmemiş olan kişilerin 2000Stg ödeyerek 1 ay hizmet yapmak suretiyle hizmetini yerine getirmesi öngörülüyor.

Öneriyle yapılması planlanan diğer değişiklikler şöyle:

“49 yaşından büyük olanların her şekilde askerlikten ve bedelli askerlik için ücret ödemekten muaf tutulması.

Meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltılması.

Özel statüde askerlik yapma hakkı olanlardan, anne veya babasından biri 90 günden fazla ülkede kalanların hakkını kaybetmemesi, bunun yerine anne ve babası birlikte 90 günden fazla ülkede kalanların bu haktan yararlanamaması.

Lisanslı ve profesyonel sporcuların 9 yıl yurt dışında kalmak şartıyla 6000 İngiliz Sterlini ödeyerek bedelli askerlik yapabilmesi.

Yedek subay olarak askere gittikten sonra doktoraya hak kazananların bedelli askerlikten yararlanmak veya kalan askerlik süresini doktora bittikten sonra yapmak üzere serbest bırakılması.

Geçici maddede 60 gün olarak yer alan fakat yasanın içeriğinde 90 gün olarak belirtilen, bedelli askerlik için ülkede kalma süresinin, geçici maddede de 90 güne çıkarılması.

1 Ocak 2009 tarihinden önce ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye gidenlerin, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşmeseler bile bedelli askerlikten yararlanabilmesi”

Öneriyle, “Yasanın amacına derhal ulaşabilmesi için”, halen askerde olanların, özel statü ve bedelli askerlik hakkı kazananların ve bedelin birinci kısmını ödeyenlerin de bu yasadan yararlanması da öngörülüyor.