İplik Pazarı Muhtarı Mehmet Ali Sıranoğlu, “Bir çiçekle bahar gelmez. Buradaki esnafı ötekileştirip buralara adım atmazlarken, sosyetik X bir mekana gitmekten geri kalmıyorlar” diyerek, Asma Altı ve Surlariçi’nin “sözde” canlandığını, yayalaştırma projesinin de yarardan çok zarar getirdiğini vurguladı.

Sıranoğlu, bölgedeki dükkanların kapılarına bir bir kilit vurulduğunu anlatarak, siyasilerin bölgeye karşı, duyarsız ve umursamaz tavrı sergilediklerini kaydetti

Bölge esnafı da, Asma Altının bakımsızlıktan döküldüğünü, gelmiş geçmiş en kötü belediye hizmetinin verildiğini savunarak, “Biz kimseye düşman değiliz. Esas olan halkın, esnafın daha iyi olması kaygısıdır. Etrafa, tabelalara bakın. Esnaf kendince dükkanlarına bakım yapmaya çalışıyor ama herkes kendi kafasına göre bir şeyler yapıyor. Denetimsiz ve kontrolsüzce yapılan bu işlemler görüntü kirliği yanında tarihi olan dükkanların da dokusunu bozuyor” dedi

Özlem ÇİMENDAL

Başkent Lefkoşa’nın tarihi Surlariçi’nde yer alan Asma Altı ve Arasta Sokak’larının yayalaştırılmasından sonra, bölgenin komadan çıkarılarak, yeniden eski ve güzel günlerine döndürme hedefiyle hayata geçirilen proje , bölge esnafı ve muhtarı isyan noktasına getirdi.

Yeni Bakış aracılığıyla yetkililere seslenen İplik Pazarı Muhtarı Mehmet Ali Sıranoğlu, “Bir çiçekle bahar gelmez. Buradaki esnafı ötekileştirip buralara adım atmazlarken, sosyetik X bir mekana gitmekten geri kalmıyorlar” dedi. Muhtar, Asma Altı ve Surlariçi’nin “sözde” canlandığını, yayalaştırma projesinin de yarardan çok zarar getirdiğini dükkanların bir bir kapısına kilit vurduğunu söyleyerek isyan etti.

“Ne bir siyasi ne de bir yetkili buraya adım atıyor”

Çarşının hareketlenmesinin yayalaşma projesiyle bitmeyeceğine vurgu yapan Sıranoğlu, “Devletin üst düzeylerine sesleniyorum bu çarşının hareketlenmesinde üst düzeylerin rolü büyüktür. Neden buraya bir siyasi uğramıyor. Esnaf artık bitme noktasındadır. Yayalaştırma projesi yarardan çok zarar getirdi. Önceden en azından insanlar arabayla geçerken durup bir şeyler alıyordu. Şimdi o da yok. Yayalaştırdılar ki o da doğru düzgün yapılamadı hala arabalar bunu ihlal ediyor” diyerek, yayalaşma projesinin yarardan çok zarar getirdiğini savundu.

Asma Altında ölü toprağı mı var?

Bütün çabasının Asma Altının umut edilen hareketliliğe ve işleve kazandırılması için olduğunu ancak uğraşlarının sonuçlarını alamadığı gibi yetkililerden de gereken hassasiyeti ve yardımı göremediğini anlatan İplik Pazarı Muhtarı Mehmet Ali Sıranoğlu , “Devletin üst düzeylerine sesleniyorum. Bu çarşının hareketlenmesinde üst düzey yönetici ve siyasilerin rolü büyüktür. Bugün bürokratları ve yetkilileri sosyete yeri olan Dereboyu’nda X bir mekanda bulabilirsiniz. Hatta meyhane masalarında boy boy poz verirken de görebilirsiniz. Ama Asma Altında Surlariçi’nde birini göremezsiniz. Buralara niçin uğramıyorlar. İnsanların gelip hallerini hatırlarını sormuyorlar. Geldiklerinde de Selimi’ye civarındaki birkaç belli mekana gidiyorlar” diyerek unutulmuş ve ötekileştirilmiş bir Asma Altı olduğuna işaret ederek, “Burada ölü toprağı mı var?” diye sordu.

“Unutulmuşluktan kutulamıyoruz”

“Bir ülkenin bürokratı bu bölgeye girmeye korkuyorsa, ne olacak buradaki esnafın hali?” diyerek isyan eden Mehmet Ali Sıranoğlu, “Sadece yetkililerin değil, memleketin zenginlerinin de sadece belli başlı yerlere uğraması nedeniyle, buradaki insanlar unutulmuşluklarından kurtulamıyor. Birkaç işletmeyle de bu toplum kalkınmaz. Esnafın gönlünü alsınlar sadece seçim dönemlerinde gezip, oy toplayıp boş vaatler vermekle sorunlar düzelmiyor” dedi.

“Kimse halimizi sormuyor ama vergiyi istiyor”

Yayalaştırma projesinden sonra sokakların top oynansa oynanacak duruma, bomboş olduğunu anlatan Sıranoğlu, “Sokaklarda top oynasak oynarız. Kimse bu esnafın buradaki insanların durumunu sormuyor ama günün sonunda devlet vergisini istiyor, tüccar alacağını istiyor, sigorta alacağını istiyor, herkes alacağına yapışıyor” ifadelerini kullandı. 

“Çevre Bakanlığı ve belediye birlikte çözüm üretmeli”

Belediye ve Çevre Bakanlığı’nın sürekli kapanan bu dükkanlara bir çare bulması gerektiğine de dikkat çeken Mehmet Ali Sıranoğlu, “Buralar canlandırılmalı. Elektrik direklerine bakın rezalet. Her taraftan sırmalar sarkıyor. Sokakların elektrik direklerinin ya da lambaların sorunları için belediyeye gidiyorum Elektrik Kurumu’na yolluyorlar. Elektrik Kurumu ise belediyeye topu atıyor. Sonra da diyorlar ki elektrik kurumunun gözetiminde belediye yapsın işleri. Bir iş için iki tarafın birden gelmesi şart koşuluyor. İş uzadıkça uzuyor ve sorunlara çare bulunmuyor” açıklamasını yaparak yönetenlerin daha kendi aralarında anlaşamadığına, Asma Altına nasıl yararlı olabileceklerine işaret etti. 

Esnaf: Yayalaştırma yarardan çok zarar getirdi

 Asma Altı’nın yayalaştırılmasından ve trafiğe kapatılmasından sonra zaten ağır aksak ilerleyen işlerinin bitme noktasına geldiğini savunan Asma Altı Esnafı da, sokağın yayalaşması ve bakımsızlığı nedeniyle isyan etti. Sokakların yayalaştırma çerçevesinde araç trafiğine kapatıldığını ancak araçların bu karara hala uymadığını dile getiren Asma Altı esnafı, “Bölgeye girmek isteyen  araçlar bir yolunu bulup yine giriyor ve park ediyor. Trafiğe kapatılmasının da pek bir anlamı kalmıyor. Önceden en azından aracıyla geçen tandık, eş-dost hem seslenir hem de bir şeyler satın alırdı. Şimdi insanlar yağmurda çamurda, güneşte yürümek istemiyor. Bizim yerimize büyük AVM’leri tercih ediyor. Kapalı klimalı ortamlarda her şeyin bir yerde toplandığı yerler daha çok işlerine geliyor” dedi. 

“Denetimsiz ve kontrolsüzce yapılan tadilatlar tarihi dokuya zarar veriyor”

Asma Altı’nın bakımsızlıktan döküldüğünü, gelmiş geçmiş en kötü belediye hizmetini gördüklerini anlatan bölge esnafı, “Biz kimseye düşman değiliz. Esas olan halkın esnafın daha iyiye gitmesi kaygısıdır. Etrafa, tabelalara bakın. Esnaf kendince dükkanlarına bakım yapmaya çalışıyor ama herkes kendi kafasına göre bir şeyler yapıyor. Denetimsiz ve kontrolsüzce yapılan bu işlemler görüntü kirliği yanında kimisi tarihi olan dükkanların da dokusunu bozuyor. İsteyen istediği renge boyayıp istediği değişikliği yapıyor dükkanlarda. Elektrik direkleri ve aydınlatma lambaları ayrı bir sorun. Etraftaki yıkılan binalar sahipsiz, ilgisiz bir şekilde kaderine terk edilmiş şekilde. Bunlara en azından bir branda çekilebilir. Ya da mal sahibine bunu zorunlu kılıp bunun önlemi alınabilir” diyerek, bölgenin kaderine terk edilmesinin yanı sıra siyasilerin de ilgisizliği nedeniyle yavaş yavaş terk edilmiş şehir görüntüsü oluşturduğunu söyledi.

“Turistler rezilliğin fotoğrafını çekiyor”

Ülkeye gelen turistlerin, görüntü kirliliği yaratan yıkılmaya yüz tutmuş binaların görüntüsünü özellikle çekiklerinden dert yanan Asma Altı esnafı, “Turistler durup bu rezil görüntülerin fotoğrafını çekiyor özellikle. Rezil oluyoruz” diyerek yetkililerin bir an evvel Asma Altının sorunlarına kulak vermesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Yeni Bakış