Rahme Çiftçioğlu - Tuğçe Ülkü Aydın

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den getirilen suyun Dikmen deposuna ulaştığını,  Mağusa eski hattında yol aldığını ve  akşama da Mağusa’ya ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

Mecliste konuşan Çavuşoğlu, “Yarın da Güzelyurt’a suyu vereceğiz” diyerek, Karpaz’daki çalışmaların sürdüğünü ; Lefkoşa ile ilgili görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, iki kelime değişiklik yaptıklarını ifade ederek, tarım ve hayvancılık konusunda birçok konuşma yapıldığını söyledi.

“SU DİKMEN’E ULAŞTI. MAĞUSA’YA YOL ALDI. YARIN DA GÜZELYURT’A …”

Çavuşoğlu, su meselesinin bir aşamaya geldiğini kaydederek, “Meclis açıldığında konuşmaya fırsat bulsaydım suyun Dikmen deposuna ulaştığını müjdeleyecektim. Su şu an Mağusa eski hattında yol aldı.

Mağusa’ya sanırım akşama ulaşacak. Yarın da Güzelyurt’a suyu vereceğiz. Karpaz’daki çalışmalar hızlı şekilde sürüyor. Lefkoşa ile ilgili görüşmeler sürüyor. 30 Haziran’da belediye meclisini toplayacaklarını duyuyorum. Onlara da suyu Dikmen’den vereceğiz” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, süreçteki bütün paydaşlara teşekkürü bir borç bildiklerini, Türkiye’ye, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sunduklarını iletti.

Balyanın ülkede 100 TL olduğunun söylendiğini ifade eden Çavuşoğlu, 15 bin ton balya ihalesine çıkıldığını, ihale fiyatları ve ülkedeki balya fiyatları konusunda alınması gereken tedbirler olduğunu söyledi.

Süt çalıştayında, verim alınmaması noktasında herkesten fikir istendiğini, ancak bu çalıştaya sadece TDP’nin katıldığını ifade eden Çavuşoğlu, hayvan sayısının 67 bin olduğunu, bunun teyidini isteyeceklerini kaydetti.

Ülkede hak edişin olduğunu, ancak hak edişi alıp almama kararının tamamen imalatçıya ait olduğunu belirten Çavuşoğlu, yeni imalatçıya izin verilmesinin imalatçı tarafından engellendiğini kaydetti.

Ülkede teminatsız hak ediş veya süt alımının mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, ancak hiçbir imalatçının kendilerine teminat vermek istemediğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin belirlediği süt fiyatını imalatçının kabul etmediğini, imalatçının istediği fiyatı ise üreticinin kabul etmediğini söyleyerek, böyle bir kısır döngünün içinde bulunulduğuna işaret etti.

Hükümetin süt konusunda kalıcı çözümü üreteceğini, buradaki tartışmaların da bunun için bir fırsat olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, işletmelerin kategorilere ayrılacağını söyledi.

Herkesin tarımı çok önemsediğini görmenin ve herkesin tarım için söylenecek sözü olmasının kendisi için önemli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ancak söylemlerin hiç birinin popülizm içermemesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, tarımda geçmişte uygulanan tedbirlere değinerek, bunun devam edeceğini ekledi.

Bakan Çavuşoğlu, hem sütü hem de TÜK’ü, birliklere yasa ile devretmeye hazır olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı  oy çokluğuyla kabul edildi.