Duygu Alan

“KKTC Su Temin Projesi”  kapsamında Türkiye’den gelen su, önce Mağusa’ya ardından Güzelyurt, Yılmazköy ve Orta Mesarya’ya verildi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi’nin kararının ardından DSİ hafta sonu da Lefkoşa’ya su vermeye başladı.

Türkiye’den gelen suyu depolarına alan belediyelerde, yeni su tarifesi fiyatları da şekillenmeye başladı.

5 belediyede yeni su tarifesi fiyatlandırıldı

Lefkoşa, Serdarlı, Geçitkale, Vadili ve Güzelyurt Belediyeleri, “KKTC Su Temin Projesi”  kapsamında Türkiye’den gelen su ile ilgili yeni tarife fiyatlarını belirledi.

LTB, Serdarlı, Geçitkale ve Güzelyurt Belediyelerinde kademeli fiyat politikası belirlenirken Vadili Belediyesi, tek fiyat uygulamasında karar verdi.

3 belediye henüz kararını vermedi

Türkiye’den gelen suyu depolarına alan belediyelerden Mağusa, Değirmenlik, Paşaköy ve İnönü Belediyelerinde yeni su tarifesi fiyatları konusunda henüz karara varılmadı.

Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, “Henüz üzerinde çalışıyoruz. Ancak optimum rakamla halk bu suyu kullanacak. Bir karar alındığında önergeyi bakanlığa götüreceğiz” diye konuştu. Mağusa’da 2012’den beridir uygulanan su satış fiyatları ise şöyle 0-15 ton 3,20 TL; 16-30 ton 3,90 TL ve 30 ve üzeri 4,90 TL.

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü, “Yeni su tarifesi fiyatları üzerinde henüz çalışılmaktadır. En kısa zamanda bu çalışma tamamlanacak” dedi.

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal ise belediye meclis üyelerinden dördünün yurtdışında olduğunu bu nedenle yeni su tarifesi fiyatlarının belirlenemediğini ifade etti.

Işısal, “yeni su tarifesi fiyatları muhtemelen gelen haftadan sonra belirlenecek” dedi.

Paşaköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada 3.5 TL artı KDV şeklinde tek fiyat uygulaması üzerinde düşünüldüğü ancak henüz kesin kararın verilmediği belirtildi.

LTB’de 14 ton ve üzeri 7 TL

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), yeni su tarifesi fiyatlarını belirledi. LTB Başkanı Mehmet Harmancı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, bütün Akdeniz ülkelerinde su kaynağı kıt ve değerli olduğu için kademeli fiyat politikasının belirlendiğe işaret ederek, LTB’nin de hem kaynakları koruma hem de dar gelir gruplarını koruma amacı güderek kademeli fiyat politikası belirlediğini kaydetti.

LTB’nin yeni su tarifesi şu şekilde fiyatlandırıldı:

0-6 ton: 4.9 TL
7-13 ton: 6.2 TL
14 ton ve üzeri: 7 TL

Güzelyurt’ta en az 4 TL

Güzelyurt Belediyesi Başkanı Mahmut Özçınar, yeni su tarifesi fiyatlarını belirlerken gerek suyun maliyeti, belediyenin işletmelerinin maliyeti, personel giderleri ve vatandaşın kullanım durumunun gerekse kayıp kaçaklar, sosyal yardımdan maaş alanların muafiyeti ve tahsili mümkün olmayan olayların da değerlendirmeye tabi tutulduğunu kaydetti.

Özçınar buna göre, ortak tarifenin akıllı sayaca girilmesi halinde 4.9 TL olarak şekillendiğini belirtti.

Mahmut Özçınar, “Yeni su tarifesi fiyatlarını inşaatlarda 6.5 TL olarak belirledik. Normal tarifemizde ağıllar, hayvan barınakları, silahlı kuvvetler tesisleri ve benzeri yerler için de 4 TL. Bunun yanı sıra 0-5 ton arası 4 TL artı maktu ücret, 6-15 ton arası 4.5 TL,  16 tonun üzerinde ise 6 TL olacak” dedi.

Özçınar, Güzelyurt Belediyesi’nin Türkiye’den gelen suyu 1 aydan beridir almakta olduğuna da işaret ederek, yeni su tarifesi fiyatlarının Bakanlar Kurulu’ndan onaylanıp yürürlüğe girene kadar eski tarifenin uygulanacağını söyledi.

Eski tarife uygulamasının da belediye için kayıp olacağını söyleyen Mahmut Özçınar, şuanda Güzelyurt’ta tarife ortalamasının 3.2 TL olduğunu dile getirdi.

Serdarlı Belediyesi’nde 30-40 ton arası 5 TL

Serdarlı Belediyesi de yeni su tarifesi fiyatlarını belirledi. Serdarlı Belediyesi Başkanı Salih Bayraktar, yeni su tarife fiyatlarının henüz Bakanlar Kurulu’ndan onaylanmadığı kaydetti.

Serdarlı Belediyesi’nin yeni su tarifesi şu şekilde fiyatlandırıldı:

0-10 ton: 3.5 TL

11-20 ton: 4 TL

21-30 ton: 4.5 TL

31-40 ton: 5 TL

Geçitkale Belediyesi’nde en fazla 6 TL

“KKTC Su Temin Projesi”  kapsamında Türkiye’den gelen suyu geçtiğimiz haftalarda almaya başlayan Geçitkale Belediyesi’nde de yeni su tarifesi fiyatları belirlendi.

Geçitkale Belediyesi Başkanı Hasan Öztaş, Belediye Meclisi’nce onaylanan yeni su tarifesi fiyatlarını açıkladı:

0-10 ton: 4 TL

11-20 ton: 4.5 TL

21-30 ton: 5 TL

31-40 ton: 6 TL

Vadili Belediyesi tek fiyat

Vadili Belediyesi, yeni su tarifesi fiyatını 3.5 TL artı KDV olarak belirledi.

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Havadis’e yaptığı açıklamada, “Vadili’de beşeri nüfus 2 bin 500 ancak köyde bu nüfusun iki misli kadar da hayvancılık popülasyonu vardır. Ekmeğini hayvancılık yaparak kazananlara da katkı koymak maksadı ile fiyatı düşük tuttuk ve suyun fiyatını 3.5 TL artı KDV olarak belirledik. Kullanımda da sınır koymadık. İsteyen istediği kadar su kullanacak. Çünkü su, iştir, aştır, ekmektir” dedi.

Belediyeyi kar işletmesi gibi düşünmediklerini, asıl olanın halka en iyi ve ucuz hizmeti verebilmek olduğunu söyleyen Adahan, bir amaçlarının da köy ekonomisine katma değer yaratmak olduğunu kaydetti.

Adahan, “Bazıları su kayıplarının çok yüksek olduğunu iddia ediyor ancak bugün bu kayıplara ilişkin resmi bir veri yoktur” dedi.

Paşaköy Belediyesi’nde de tek fiyat düşünülüyor

Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü, yeni su tarifesi fiyatı konusunda henüz alınmış bir karar olmadığını ancak tek fiyat üzerinde tartışıldığını kaydetti.

Tülücü, “Yeni su tarifesi fiyatlarını henüz belirlemedik fakat 3.5 TL artı KDV şeklinde suyun tek fiyattan halka arzını düşünmekteyiz. Karara varıldığında kamuoyuna gerekli açıklamayı yapacağız” dedi.