Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) tarafından 2013'te düzenlenmeye başlanan "Bilimsel Geceleme" organizasyonu bu yıl yoğun istek üzerine gökyüzü meraklılarını yıldızlarla bir festivalde buluşturdu. Astrofest, Uludağ'ın zirvesinde yıldızlarla onları sevenleri buluşturdu.

Bilime meraklı nesiller yetiştirmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve bilimi eğlenceli hale getirerek, öğrencilere derslerde gördükleri teorik bilgileri pratiğe dönüştürme imkanı sunan BTM, daha önce bilimsel geceleme olarak düzenlediği gökyüzü etkinliğini bu yıl festivale dönüştürdü. Daha önce BTM içine kurulan çadırlarda konaklayıp, bu alanda teleskoplarla gözlemler yapan bilim meraklıları bu kez Bursa'da yıldızlara en yakın nokta olan Uludağ'da buluştu. Büyük Otel çevresine kurulan 120 çadırın yanı sıra Büyük Otel'de de konaklama imkanı bulan bilim meraklıları atölye çalışmaları sayesinde hem konunun uzmanı akademisyenlerden teorik bilgiler aldı hem de teleskoplarla gözlem yapma imkanı buldu.

'Aklı Gece-Gündüz Bilimde olanlar" sloganıyla hazırlanan festival kapsamında uzman akademisyenlerin katılımıyla yapılan atölye çalışmalarında gökyüzü meraklılarına, Güneş Saati Yapımı, Gök Atlası Yapımı, Teleskop Ayna Yapımı, Astro Tabu, Balon Gezegen, Takım Yıldızı Dürbünü, Satürn Yapımı, Kendi Uzayını Yarat, İğne Deliği Kamerası ile Güneşin Çapını Ölçmek, Mars Modülü, Yükselen Astronot, Uludağ'ın Çiçekleri, Böcekleri ve Meraklı Çocukları adı altında etkinlikler yapıldı.

Yine festival kapsamında, Temel Astronomi Kavramları, Türkiye'deki Gökbilim Çalışmaları, Uzay Çalışmaları, Sahte Bilim, 2015 Işık Yılı, Öğretmenlere Yönelik Gökbilim Eğitimleri, Koordinat Sistemleri ve Gök Küresi, İnsanın Evreni Kavrama Serüveni, Gökyüzünü e-ortamda Tanıyalım, Güneş ve Güneş Sistemi, Güneş-Yer-Ay Etkileşmesi ve Sonuçları, Bulutsular, Gökadalar ve Evren, Yıldızların Yaşamı, Uzay Çalışmaları ve İnsan Yaşamına Yansıması, Evrende Yaşam ve Ötegezegen Araştırmaları, Işık Kirliliği, Astro Fotoğrafcılık Eğitimi-1, Bilimsel Geceleme - Takım Yıldızları Eğitimi, Su Roketi gibi konferanslar düzenlendi.

Astrofest'in açılış töreninde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gökbilime meraklı olan herkesin birikim sahibi uzmanlarla buluştuğu örnek bir buluşma gerçekleştirdiklerini söyledi. BTM'nin bilime meraklı herkesi kucaklayan etkinliklerine her geçen gün yenilerini eklediğini ve kısa zamanda planlanan Astrofest'in kapsamlı bir buluşmaya dönüştüğünü dile getiren Başkan Altepe, "Alanda 120 çadır kurulduğunu gördük ve 400'ün üzerinde katılımcı var. Katılımcılar burada konunun uzmanı akademisyenlerle atölye çalışmaları yapacak, gökbilimle ilgili alet ve ekipmanları tanıyacak. Gece de pırıl pırıl havada yıldızları gezegenleri gözlemleyebilecek. Bursa'nın bilimde de öncü bir kent olması için BTM önemli bir çalışmaydı. Şimdi uzay ve havacılık konusunda yapacağımız yeni bölümlerle bu alanda da Türkiye'de tek olacak. BTM çatısı altında yapılan etkinliklerin şenlik ve festivaller şeklinde daha geniş kitlelere ulaşması ve katılımın her yıl daha da artması bilime olan ilgiyi gösteriyor. Tüm katılımcılara verimli bir festival diliyorum" dedi.

Astrofest gökyüzü meraklılarını Uludağ’ın zirvesinde buluşturdu