Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ile Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’u temsilen Piskopos Porfyrios, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 31’inci oturumunda konuşma yapmak için Cenevre’ye gidiyor.

İsveç’in Lefkoşa Büyükelçiliği’nin himayelerinde yürütülen Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol Ofisi'nden yapılan açıklamada, İsviçre’nin Cenevre kentinde 9-11 Mart tarihleri arasında yer alacak olan oturuma Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Rum Ortodoks Kilisesi adına Başpiskopos Hrisostomos’u temsilen Piskopos Porfyrios’un katılacağı kaydedildi.

Dini temsilciler, 11 Mart’ta İnsan Hakları Konseyi ve Dini veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü'ne hitaben, “Dinler Arası İletişim, Dini Özgürlük ve Barış Sürecine Katkı” başlıklı etkinlikte konuşma yapacak. İsveç’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve konuyla ilgili Cenevre’deki bazı örgütlerin evsahipliğinde yer alacak olan etkinlik, Kıbrıs’ta çözüm sürecine yardımcı olmayı amaçlayan Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol inisiyatifi tarafından düzenleniyor.

Dini liderlerin, Birleşmiş Milletler binasında yer alacak ve "Dini veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportör Mandasının 30’uncu Yıldönümü" vesilesiyle düzenlenecek kutlamalara da katılacağı kaydedildi.

Açıklamada, Talip Atalay ile Hrisostomos’un, geçen 50 yıl içerisinde Kıbrıs Barış Sürecinde Dini Yol inisiyatifinin katkılarıyla Kıbrıslı Türk Müslüman ve Kıbrıslı Rum Ortodokslar arasında işlevsel bir ilişki kurmayı başaran ilk iki dini lider olduğu ifade edildi.

RAPOR…

Dini veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü Dr. Heiner Bielefeldt’in, 9 mart'ta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi oturumunda, Kıbrıs’ta dinler arası iletişime de değinen son raporunu sunacağı da kaydedildi.

Bielefeldt’in raporunda, Kıbrıs’taki Müslüman ve Hıristiyan liderler arasındaki iyi iletişimin, uzun yıllar kullanıma kapalı olan cami ve kiliselerin yeniden açılması da dahil, pek çok açılıma yol açtığı ifadelerinin de yer alacağı kaydedildi.

Açıklamada, oturumun; http://webtv.un.org/live-now/watch/30th-regularsession-of-the-human-rights-council/4473498400001 adresinden canlı olarak aktarılacağı da belirtildi.