Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın görev süresi 15 Haziran itibarı ile doldu. Sözleşme yenilenmediği için göreve devam ediyor. TC Diyanet İşleri Başkanlığı, TC Lefkoşa Büyükelçiliği aracılığı ile Atalay’ın görevine son verilmesini istedi, Başbakanlık “ricayı” yürürlüğe koymadı.

KKTC Din İşleri Başkanı olmasına rağmen, Türkiye’de milletvekili seçimlerinde aday olmak isteyen ancak AK Parti tabanından onay almayan Talip Atalay’a tepki sürüyor. TC Diyanet İşleri Başkanlığı ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği Atalay’ın, KKTC’deki görevinden alınmasını istedi

ALT YÖNETİM Mİ?: Türkiye Başbakanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdür Vekili Kemal Hakkı Kılıç, KKTC Din İşleri Dairesi’nden, “Söz konusu ülkedeki başkanlığımız” olarak bahsederken, “30 Nisan 2015 tarihi itibarı ile görevden alınması uygundur” diye talimat verdi

ELÇİLİK BAŞBAKANLIK’TAN RİCA ETTİ: Kemal Hakkı Kılıç’a ait yazı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından KKTC Başbakanlığı’na iletildi, “Durumun ilgiliye tebliği ve sonucun Büyükelçiliğe bildirilmesini” rica etti

YÜRÜRLÜĞE KONULMADI: Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “garip ricasını” işleme koymadı. 12 Mayıs tarihinde yazılan ve geriye dönük işlem talep edilen “görevden alma” yeni hükümetin oluruna bırakıldı

Bertuğ TOPAL

Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın sözleşmesinin uzatılmaması için, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği devreye girdi. Havadis, kurumlar arası yazışmaları ele geçirirken, “devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan görevde alın” ricasının Başbakan Özkan Yorgancıoğlu tarafından uygulanmadığı görüldü.

Türkiye yetkililerinin 30 Nisan itibarı ile görevden alınmasını istediği Atalay, 15 Haziran’da görev süresi dolmasına rağmen, sözleşme imzalanmadığı halde, yeni atama yapılmadığı için görevine devam ediyor.

Ne alaka?

24 Ekim 2010 tarihinde dönemin UBP hükümeti tarafından Din İşleri Başkanı olarak atanan Talip Atalay, CTP- DP hükümeti döneminde de görevine devam etmişti.

Başbakan’ın önerisi ile Cumhurbaşkanı tarafından göreve atanan KKTC Din İşleri Başkanı ile ilgili, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ne, Lefkoşa Büyükelçiliğinin de KKTC Başbakanlığına yazdığı yazılar, “Ne alaka?” sorusunu gündeme getirdi.

Devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan yazılmalarda, “talimat” gibi bir “rica” ile, Talip Atalay’ın KKTC Başbakanı tarafından görevden alınması isteniyor.

img_2027sdfsd-(1).jpg

Din İşleri Başkanlığı Diyanet’in alt yönetimi mi?

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı, KKTC’deki TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne bir yazı göndererek Talip Atalay’ın 30 Nisan 2015 tarihi itibarı ile görevinin sonlandırılması için işlem yapılmasını istedi. Atalay’ın Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından KKTC Din İşleri Başkanlığı’na atanması yine ayni şekilde bir yazı ile görevinin sonlandırılması yazıları akıllara Din İşleri Başkanlığı’nın TC Diyanet İşleri’ne mi bağlı sorularını getiriyor.

TC Diyanet İşleri’nden TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne gönderilen yazıda Din İşleri Dairesi’nin TC Diyanet İşleri’ne bağlı olarak gösterildiği de görülüyor.

TC Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne gönderilen yazı şöyle: “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Din İşleri Başkanlığı’nda meydana gelen boşluk nedeniyle ilgi (a) olurla bu görevi yürütmek üzere görevlendirilen ve 24.10.2010 tarihinden itibaren bu göreve naklen atanan Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Talip Atalay’ın söz konusu ülkedeki başkanlığımızca görevlendirilme işleminin 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla sonlandırılması ilgi (c) olurla uygun görülmüştür.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

“Sonucu bize bildirin” ricası

TC Lefkoşa Büyükelçiliği ise TC Diyanet İşleri’nden gelen yazının ardından Başbakanlığa bir yazı göndererek ilgiliye tebliğini istedi. Gönderilen yazıda yine KKTC Başbakanlığı’ndan sonuç ile ilgili bilgi istedi.

Halil İbrahim Akça imzalı yazıda kullanılan ifadeler şöyle:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Din İşleri Başkanlığı’nda meydana gelen boşluk nedeniyle ilgi (a) olurla bu görevi yürütmek üzere görevlendirilen ve 24.10.2010 tarihinden itibaren bu göreve naklen atanan Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Talip Atalay’ın söz konusu ülkedeki başkanlığımızca görevlendirilme işleminin 30 Nisan 2015 tarihi itibarıyla sonlandırılması ilgi (c) olurla, ilgi (d) yazı ile bildirilmektedir.

Bu itibarla, durumun ilgiliye tebliği ve sonuçtan Büyükelçiliğimize bilgi verilmesini müsaadelerine saygılarımla arz ederim.”

2-290.jpg

Başbakanlık “ricaya” uymadı

Bu yazışmaların ardından Başbakanlık, TC Diyanet İşleri’nin “rica”sını yerine getirmedi. Başbakanlık tarafından 12 Mayıs tarihinde “alınmıştır” mührü vurulmasına rağmen bundan sonraki dönemde hiçbir işlem yapılmadı.

15 Haziran’da süre doldu

Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın görev süresinin 15 Haziran tarihinde bitmesinin ardından yeni Din İşleri Başkanı’nın kim olacağı veya Talip Atalay’ın bu göreve devam edip etmeyeceği merak konusu. Din İşleri Başkanı’nın atamasının Başbakan’ın önerisi ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla gerçekleştiği ifade edilirken Başbakan’ın bu konudaki inisiyatifi yeni Başbakan Ömer Kalyoncu’ya bıraktığı kaydedildi.

Yeni kurulacak hükümetin Din İşleri Dairesi’nde Talip Atalay’la mı devam edeceği yoksa görev süresi dolan Talip Atalay’ın yerine başka birini mi atayacağı merak konusu.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgü, Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın görevine devam edip etmeyeceği ile ilgili kendilerinin bir girişim yapmadıklarını kararın Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından verileceğini belirtti.

Görev süresi doldu

Din İşleri Başkanı Talip Atalay’ın görev süresi 15 Haziran’da doldu. Ancak edinilen bilgiye göre Atalay’ın sözleşmesinde bulunan bir madde nedeniyle Atalay’ın görevini sürdürdüğü kaydedildi. Atalay’ın sözleşmesinde bulunan “sözleşme fesih edilmezse bitiş tarihinden itibaren yeniden yenilenir” maddesi ile Atalay göreve devam ediyor.

Aday adayı olmuş kazanamamıştı

Talip Atalay, 7 Haziran’da Türkiye’de yapılan genel seçimlerde Mersin’den milletvekili seçilmek için AK Parti’den aday adayı olmuş ancak AK Partililerin desteğini alamayarak aday adaylıktan milletvekili adaylığına seçilememişti.

Aday olamayınca geri dönmüştü

Atalay, AK Parti’de gerçekleştirilen aday adaylığı seçimlerinde aday olmak için Mersin halkından yeterli desteği alamamıştı. Atalay, Türkiye’deki seçimlerde aday olamamasının ardından KKTC’deki Din İşleri Başkanlığı görevine geri dönmüştü.

Özgü: Başbakan ve Cumhurbaşkanı karar verecek

Vakıflar Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgü, Havadis’e yaptığı açıklamada Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay’ın 15 Haziran tarihinde sözleşmesinin bittiğini ifade ederek Atalay’ın yerine bir başkasının mı atanacağı yoksa Atalay’ın göreve devam mı edeceğinin Başbakan ve Cumhurbaşkanına bağlı olduğunu söyledi.

“Öneri yaptık ancak rafa kalktı”

Özgü, Başbakan’ın Din İşleri Dairesi Başkanı için bir isim önereceğini Cumhurbaşkanı’nın da bu ismi onaylaması halinde atamanın yapılabileceğini ifade ederek bu sürecin kendilerine bağlı olmadığını belirtti.
Özgü, Atalay’ın Türkiye’deki seçimlere katıldığı dönemde Vakıflar İdaresi içerisindeki rahatsızlık nedeniyle görev süresinin uzatılmaması yönünde girişimlerinin olduğunu ifade ederek daha sonradan bu konunun rafa kalktığını belirtti.

Din görevlileri siyasete karışmıştı

KKTC’de siyasete karışmaması gereken çok sayıda din görevlisi, Talip Atalay’ın milletvekili olabilmesi adına, seçim kampanyasında yer almıştı. Aralarında Lefke Müftüsü Ömer Akın, Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, Şeyh Nazım Camii İmamı Mehmet Genç gibi isimler, KKTC’den Mersin’deki AK Partililere seslenerek, Atalay’a destek istemişti. Vakıflar İdaresi rahatsızlığını belirtmişti Vakıflar Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgü o dönem Havadis’te çıkan haberde Talip Atalay’ın Türkiye’deki seçimlere girerken Din İşleri Başkanlığı’ndan istifa etmemesinin etik olmadığını belirtmiş ve Vakıflar İdaresi’nin bu durumdan rahatsız olduğunu ifade etmişti.