Duygu Alan

KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında Anamur’daki Dragon Çayı’ndan Geçitköy Barajı’na pompalanan suyun şebekeye verilebilmesi için başlayan süreç, hızla ilerlerken belediyelerin birçoğu “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni imzalayıp imzalamayacağı yönünde kararını netleştirdi.

Mağusa Belediyesi, “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”ni imzaladı. İmzalanan sözleşme önceki gün Bakanlığa ulaştırıldı.

Büyükkonuk, Akdoğan, Mehmetçik ve İnönü Belediyesi ise Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde Belediye Meclisinden onay aldı.

Alcansak ve Çatalköy’de henüz karar yok

Alcancak ve Çatalköy Belediyelerinde belediye meclisi,  “Abonelik Sözleşmesi”ne ilişkin henüz bir karar üretmedi.

Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, suyun ton başına 3.5-4 TL’ye satılmasının birçok belediyenin sonu olabileceğini öne sürdü.

Ataser, “Henüz netleşmiş bir satış bedeli yok ancak suyun 3.5-4 TL’ye satılması halinde geçiş döneminde belediyeler zarara uğrar, birçoğu da bu nedenle batar. Birçoğu ilk üç ayda personelini bile ödeyemez duruma gelir. Dolayısıyla oturup fiyat konusunun detaylı şekilde ele alınması, konuşulup, üzerinde tartışılması gereklidir” dedi.

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu da “Abonelik Sözleşmesi”ne ilişkin belediye meclisinin bir karar üretmesi için önce suyun halka satış bedelinin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

5 TL üzerinde hem fikirler

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun “Çoğu belediye suyu 3.5 TL’den satabilir” dedi, bazı belediyeler, suyun ton başına 3.5-4 TL’ye satılmasının birçok belediyenin sonu olabileceğini öne sürdü.

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, “5 TL bile riskli bir rakam iken belediyeler bu suyu 5 TL’nin altında bir fiyata satarsa çok ciddi bir dar boğaza girecektir” dedi.

Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, “Belediyelerin çoğu ilk üç ayda personelini bile ödeyemez duruma gelir” dedi.

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü ise “Suyun halka satış fiyatı mevcut koşullarda 5 TL’den aşağı olursa belediyeler zora girer, 3.5-4 TL gibi bir fiyat ise belediyeleri batırır” dedi.

Ataser: 3.5-4 TL’ye satamayız

Alsancak Belediyesi Başkanı Fırat Ataser, suyun ton başına 3.5-4 TL’ye satılmasının birçok belediyenin sonu olabileceğini öne sürdü.

“3.5-4 TL belediyeleri kurtarmaz” diyen Ataser, “Henüz netleşmiş bir satış bedeli yok ancak suyun 3.5-4 TL’ye satılması halinde geçiş döneminde belediyeler zarara uğrar, birçoğu da bu nedenle batar. Birçoğu ilk üç ayda personelini bile ödeyemez duruma gelir. Dolayısıyla oturup fiyat konusunun detaylı şekilde ele alınması, konuşulup, üzerinde tartışılması gereklidir. Bu konuyu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Belediyeler Birliği’ni toplantıya çağıracağız. Eğer bize 3.5 -4 TL’ye suyu satacaksınız derlerse biz satamayız” dedi.

Öncü:5 TL’den aşağısı batırır

İnönü Belediyesi Başkanı Ali Öncü, Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde Belediye Meclisi’nin oy birliği ile karar aldığını, belediye meclisinin kararının İçişleri Bakanlığı’na da bildirildiğini kaydetti.

Ali Öncü, suyun halka satış fiyatının da bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Öncü, 3.5-4 TL gibi bir rakamın belediyelerin çoğunluğunu ciddi mali sıkıntıya sokacağını savundu.

Ali Öncü, “Suyun halka satış fiyatı mevcut koşullarda 5 TL’den aşağı olursa belediyeler zora girer, 3.5-4 TL gibi bir fiyat ise belediyeleri batırır” dedi.

Sennaroğlu: 2.30’a onay verdik

Büyükkonuk Belediyesi Başkanı Ahmet Senaroğlu, TC-KKTC Hükümetleri arasında imzalanan protokole göre Türkiye’den gelen suyun arıtılmış bir şekilde belediye depolarına düşüş fiyatı “geçiş” döneminde 2.30 TL olarak belirlendiğini, Büyükkonuk Belediyesi Belediye Meclisi’nin de bu rakama onay verdiğini kaydetti.

Sennaroğlu, “Belediye Meclisi, suyu 2.30 TL almaya onay verdi, çünkü bizde su yok. Bu kararımızı da İçişleri Bakanlığı’na ilettik. Fakat belediyelerin bu suyu ne kadara satması gerektiğine ilişkin diğer belediyelerle istişarelerimiz sürüyor”  dedi.

Latif: Belediye Meclisi onay verdi

Akdoğan Belediyesi Başkanı Ahmet Latif, Türkiye’den gelen su ile ilgili  “geçiş” dönemine ilişkin hazırlanan “Abonelik Sözleşmesi”nin imzalanması yönünde Belediye Meclisi’nin oy birliği ile karar aldığını, belediye meclisinin kararını İçişleri Bakanlığı’na bildiren ilgili yazının hazırlandığını kaydetti.

Suyun halka satış fiyatının da bir önce belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ahmet Latif,  “Nasıl ki bu suyun belediyelere satış fiyatı belirlendi, halka satış fiyatı da bir an evvel belirlenerek, net fiyat açıklanmalıdır” dedi.

Sarıçizmeli: Başka alternatifimiz yok

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, TC-KKTC Hükümetleri arasında imzalanan protokole göre Türkiye’den gelen suyun arıtılmış bir şekilde belediye depolarına düşüş fiyatı “geçiş” döneminde 2.30 TL olarak belirlendiğini, Belediye Meclisi’nin de bu rakama onay verdiğini kaydetti.

“Zaten başka alternatifimiz de yok” diyen Sarıçizmeli, mevcut şartlar ve maliyetler de hesaplandığında bu suyun halka satış fiyatının ise 5 TL’nin üzerinde olması gerektiğini ifade etti.

Cemil Sarıçizmeli, “5 TL bile riskli bir rakam iken belediyeler bu suyu 5 TL’nin altında bir fiyata satarsa çok ciddi bir dar boğaza girecektir” dedi.

Hulusioğlu: Önce satış bedeli belirlenmeli

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu, “Abonelik Sözleşmesi”ne ilişkin belediye meclisinin henüz bir karar üretmediğini belirtti.

Hulusioğlu, “Bu yönde bir karar almak için önce fiyat belirlenmelidir. Suyun satış bedeli netleşince biz de kararımızı vereceğiz” dedi.