İslam ülkelerinin KKTC halkına haklı davasında destek olması gerektiğine vurgu yapan Atasoy,  “Müslüman devletler olarak Kuzey Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız ambargoların kaldırılması için birlikte mücadele etmeliyiz, Kuzey Kıbrıs halkının vermiş olduğu mücadelede yanında olmalıyız” dedi.

Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy, geçen hafta sonu Ankara’da yapılan “Barış Kenti Kudüs Zirvesi”ni Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirdi.

Atasoy, “Barış Kenti Kudüs Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, Kıbrıs konusundaki son gelişmelere de yer verdiğini anlatarak, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını tüm dünyaya anlatmaya bıkmadan, usanmadan devam edeceklerini vurguladı.

KKTC halkına uygulanan haksız ambargoların kaldırılması konusunda öncelikle adım atması gerekenin Müslüman devletler olduğuna inanç belirten Atasoy, “Barış Kenti Kudüs Zirvesi”ne katılan ülkelerin bakan ve temsilcilerine bu yöndeki mesajı yaptığı konuşma sırasında verdiğini ve bu konuda gerekli adımların atılmasını sözkonusu Müslüman devletlerden beklediklerini ifade ettiğini aktardı.

“ULUSLARARASI TOPLULUĞUN DA GEREĞİNİ YAPMASINI BEKLİYORUZ”

Kıbrıs konusunda liderler düzeyinde yürütülen müzakerelerin, geçen yıl Ekim ayında Rum tarafının doğal gaz krizini gerekçe göstererek masadan kalkmasıyla sekteye uğradığını kaydeden Atasoy, Türk tarafının tüm iyi niyetli girişimlerine karşın Rum tarafının masaya dönmediğini belirtti. Atasoy, “Uluslararası topluluğun, hem izolasyonların kaldırılması hem de Rum tarafının bir an önce müzakere masasına dönmesi için gereğini yapmasını bekliyoruz” dedi.

Barış Kenti Kudüs Zirvesi, 22 Arap devletinden bakanlar ile bürokratların ve AB ülkeleri dahil 150 devletin Ankara büyükelçileri ile bin sivil toplum kuruluşunun katılımıyla, Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Genel Başkanı Nezaket Emine Atasoy ve Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fattah Naciri başkanlığında geçen hafta sonu Ankara Sheraton Otel’de yapılmış,  zirvenin oturum başkanlığını Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ün Başdanışmanı Prof. Dr. Erşat Hürmüzlü yapmıştı. Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu Arap Devletler Ligi işbirliğiyle Ürdün Haşimi Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın himayelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin işbirliğiyle yapılan zirvede Türk Hükümeti’ni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil etmişti.

Barış Kenti Kudüs Zirvesi’ne Lübnan Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Suudi Arabistan Krallığı, Bahreyn Krallığı, Katar Emirliği, Umman Sultanlığı, Cibuti Cumhuriyeti, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Yemen Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt Devleti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Libya Devleti, Tunus Cumhuriyeti, Filistin Devleti, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Fas Krallığı, Moritanya İslam Cumhuriyeti, Sudan Cumhuriyeti, Somali Federal Cumhuriyeti ve Irak Cumhuriyeti’nden bakanlar katılmıştı.