Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşüyle başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulûsi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk'ün mozolesine bıraktı. Atatürk'ün 78 yıl önce vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklâl Marşı okundu.

Saygı duruşu sırasında gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

erdogan-anitkabir-main.jpg

Erdoğan, deftere şunları yazdı:

"Bugün ebediyete irtihâlinin 78'inci yıl dönümünde Kurtuluş Savaşımızın muzaffer komutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu olan zat-ı âlinizi bir kez daha hürmetle, tâzimle yâd ediyoruz. 'En büyük eserim' diyerek bizlere emanet ettiğiniz Cumhuriyet'e sahip çıkmayı görev biliyor, her alanda daha güçlü, itibarlı ve müreffeh bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Terör örgütlerinin, ihanet çetelerinin ve bunları maşa olarak kullanan karanlık odakların huzurumuzu, istikrarımızı ve bin yıllık kardeşliğimizi bozmasına, ülkemizi hedeflerinden alıkoymasına asla izin vermeyeceğiz.

Ruhun şad olsun."

Törenin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kıbrıs, Kore ve terör mağduru gâzilerle bir süre sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.

Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.

Kaynak: AA