Taner Ulutaş

Haspolat Sanayi Bölgesindeki sağlıksız ortam yıllardır sürüp gidiyor. Dereye boşaltılan atıkların yanısıra, arıtma tesisi yerine sanayi bölgesinin içerisinden geçen dereye boşaltılan fabrikalara ait pis sular ile atıklarından yayılan koku bölge halkının sağlığını tehdit ediyor.

PİS SU İLE ATIKLAR GÖLET OLUŞTURDU

Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların atıklarının bölgede bulunan arıtma tesisi yerine bir boru ile dereye akıtılması sonrasında dere içerisinde atık sulardan oluşan bir gölet meydana gelirken, bölgeye yayılan koku da tepkilerin giderek büyümesine ve derenin sazlığa dönüşmesine neden oluyor.

Bölgede yaşayan güvenilir bir kaynak yaptığı açıklamada, "Fabrika ve iş yerlerinin atıkları bir boru ile dereye boşaltılıyor. Bu atıkların neden arıtma tesisine verilmediği ve dere içerisine boşaltıldığını da anlamış değiliz." dedi.

14646746_1399137426781295_943007607_o.jpg

KANALİZASYON BORUSU DERENİN İÇİNDE

Aynı kaynak açıklamasına devamla, "Fabrika atık su ile diğer atıklarının boru ile dere içerisine boşaltılması su birikintilerinin gölete dönüşmesine neden oldu. Etrafa müthiş bir koku yayılıyor. Derenin içi kamıştan geçilmiyor. Sanayi Bölgesi'nde kanalizasyon ve yağmur sularının toplandığı ayrı borular var. Bu atık borusu ve kanalizasondan çıkan boru arıtma tesisine kadar neden uzatılmıyor? İnanın biz bölge halkı onu da anlamış değiliz." ifadesinde bulundu.

İŞÇİLER VE ÇOCUKLAR HASTALIK RİSKİ ALTINDA

Aynı kaynak, "Dere içerinde oluşan göletten bazen çekilen su ile sebze yetiştirildiği de oldu. Bu yetiştirilen sebze ve yiyecekler fark edilmeden satışa da arz edildi. Fark edilince imha edildi ama satılanlar halkın midesine gitti. Bu atıklar hastalık yayabilir. Bölgede evler var. Çocuklar dere kenarında oynuyor. İşçiler bu alana yakın yerlerde yaşıyor. Hijyen olmayan bu durumun düzeltilmesi için ille de yollara mı dökülmeli?" dedi.