Nupelda KARABUĞDAY 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Başbakanlarından Hakkı Atun, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen müzakere sürecini değerlendirdi. Rum tarafının 1963’teki politikasını yürütmeye çalıştığını savunan Atun, 40 senedir aynı nakaratın söylendiğini kaydetti. Ada TV’de katıldığı öğlen ajansı programında açıklamalarda bulunan Hakkı Atun, müzakere sürecinde halkın yeterince aydınlatılmamış olmasını eleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın söylemlerini büyük bir dikkatle izlediğini aktaran Atun, “ Cumhurbaşkanı’nın söylediği laflar hep yuvarlaktır. Somut olarak bizim kırmızı çizgilerimizle ilgili bir şey söylemekten kaçınıyor. Rum tarafını ürkütmekten korkuyor. Halbuki onlar böyle mi yapıyor? DİKO ile EDEK, Federasyon’a da karşı olduklarını söylüyor. Bizim federasyonu kabul etmemiş olmamız bile KKTC’den feragat ettiğimiz anlamına gelebileceğini düşünmüyor. Bir dönüşüm olacaksa KKTC’den ortadan kalkacak ve Kıbrıs Cumhuriyeti kalacak gibi konuşuluyor. Akıncı’nın bu konulara açıklık getirmesi gerekiyor” dedi. 

“NAMİ’NİN AÇIKLAMALARI YETERLİ Mİ?” 

Müzakere sürecinde yıllardır görüşmecilik yapan birçok önemli ismin olduğunu söyleyen Atun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’ya da bazı eleştirilerde bulundu. 

Genelde beklentinin Müzakereci Özdil Nami’den yapılan açıklamalar olduğunu söyleyen Atun, “Nami’nin konuşması yeterli midir? Sözcü onun kadar duruma vakıf mıdır? Benim şüphelerim var. Görüşmecilik yapmamış ve Kıbrıs sorunu ile ne kadar ilgilendiğini bilmediğimiz bir arkadaştır sayın Burcu. Bilgisine hürmetimiz var ancak bizim için henüz tanımadığımız ve bu konuda ne düşündüğünü bilmediğimiz birisi. Bizi halk adına halk için öğrenmek hakkımızdır” açıklamalarını kaydetti. 

“GÖNLÜM ÇÖZÜMDEN YANA” 

Gönlünün çözümden yana olduğunu söyleyen Atun, Rum tarafının, Türk tarafıyla ilgili tutumunun değişmediği sürece kendilerinin de iyimser olamadıklarına vurgu yaptı. “Müzakere sürecinde son derece dikkatli olmamız gerektiğini ve Rum tarafının bizimle ilgili tutumunda ne olduğunu bildiğimizde iyimser olmak mümkün olamıyor” diyen Atun, Rum tarafını kendi devletliliğini Türk tarafına kabul ettirecek bir politika yürütmekle suçladı. 

“İYİMSER OLMAKTA ZORLANIYORUM” 

Rum tarafının, Kuzey Kıbrıs’ı hala “işgal bölgesi” olarak nitelendirdiğini söyleyen Eski Başbakan Hakkı Atun sözlerinin devamında şunları kaydetti; “Görüşmeler başlamadan garantiler konusu ortaya çıktı. Kim vazgeçmiş garantilerden? Yunanistan’ın bilgisi olmadan bir şey yaptıklarına inanacak kadar saf mıyız biz? Kıbrıs’ın 1963’te kimin işgal ettiğini bilmiyor muyuz? Bizim de iki federal çözüme gitme çabası içinde olduklarını büyük bir iyimser içinde olduklarını söylüyorlar ama hala Kuzey’e “işgal bölgesi” diyorlar. Hala bana işgal bölgesi diyorsan o zaman Kıbrıs sorunu neden vardır? Türkiye harp etmek için mi geldi? Canı harp etmek istediği için mi geldi? 40 senedir aynı nakarat tekrarlanıyor. Hala 63’teki politikaları yürütmeye çalışıyorlar. Ben bunları gördükçe iyimser olmakta zorluk çekiyorum. Bir bakarsınız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir değişikliğe uğraması söz konusu değil deniliyor. Hani iki toplumlu federal yapıya gidiliyordu? Rum tarafının bu konudaki tutumları ortada.”