ÖZGE KİZİR

Sunat Atun, 2014'de belediye başkanlığı seçimi döneminde sıkıntıların başladığını, o dönemde sağlıksız bir şekilde hareket edildiğini vurguladı. “Kaybedeceğini bile bile tüm görevdeki belediye başkanları tekrar aday ilan edilmiştir. O zaman 14 belediyesi olan UBP seçimlere girip 5 belediye ile çıktı" diyen Atun, o günden bugüne yanlışların düzeltilemediğini ifade etti.

Kartal Harman’ın hazırlayıp sunduğu ve Genç TV’de yayınlanan, "Ayaküstü 1 Saat" programının pazartesi akşamki konuğu Ulusal Birlik Partisi (UBP) Mağusa Milletvekili Sunat Atun oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminin dört aday çevresinde şekillendiğini ifade eden Sunat Atun, ikinci turun beklemedikleri bir şekilde sonuçlandığını, Eroğlu'nun kazanmasını beklediklerini belirtti. Seçimden umdukları sonucu alamadıklarını kaydeden Atun, "Eroğlu'nun ‘halk bana değil siyasi partilere tepki göstermiştir’ diye bir ifadesi vardı, o ifadeye ben de katılıyorum. Çünkü UBP ve Demokrat Parti (DP) Eroğlu'na destek vereceğini açıkladı. İkinci turun hemen öncesinde farklı açıklamalar geldi. Kendisi mutlaka 40 yıllık deneyimiyle, süreci önceden analiz etmiştir diye düşünüyorum" dedi. Eroğlu'nun kazanma- kaybetme kaygılarıyla seçime girmediğine dikkat çeken Atun, bu durumun en önemli nokta olduğunu vurguladı.

"14 belediyesi olan UBP seçimlere girip 5 belediye ile çıktı"

“En büyük yanlış, seçim zamanında kimin ne dediği değil, UBP'nin hangi yönde hareket etmiş olduğudur” diyen Atun, "2014'deki Belediye Başkanlığı seçimlerinde UBP olarak bu anlayış istikametinde hareket etmedik. Kaybedeceğini bile bile tüm görevdeki belediye başkanları tekrar aday ilan edilmiştir. O zaman 14 belediyesi olan UBP seçimlere girip 5 belediye ile çıktı" yorumunu yaptı. Seçimde yenilgiyi tetikleyen olayların 2014'de belediye başkanlığı seçiminden başladığına dikkat çeken Atun, o dönemde sağlıksız bir şekilde hareket edildiğini vurguladı.

"Yanlışları bu süreçte düzeltebildik mi?"

"Eroğlu'nun etrafını vizyoner genç siyasetçilerle doldurabildik mi? Önce bunu kendimize sormamız lazım. Belediye başkanı seçimlerinde gelen yanlışları bu süreçte düzeltebildik mi? Bunları kendimize yine sormamız lazım. Buna ben de dâhil olmak üzere… Elbette görev bırakması gerekenlerin, halka ve seçmene karşı belirli açılımları yapabilmesi lazım" şeklinde konuşan Atun, parti içerisinde, gerek vizyoner, gerekse kurumsal olarak gerekli adım ve iyileştirmeleri yapmak durumunda olduklarını ifade etti. 

"Ben 43 yaşındayım, o zaman seçilmiş insanlar hala daha KKTC meclisindedirler"

Milletvekilliğin bir meslek olmadığının altını çizen Atun şunları söyledi: "Ben görev süresinin belirli bir süreyle sınırlandırılmasına tam taraf olan insanlardan biriyim. Milletvekilliğinin bir hizmet olduğunu, bunun bir meslek olmadığını siyaset yapan insanların kavrayabilmesi gerekiyor. Bizzat meclise bu konuda önerge veren biriyim. Ben ilkokul 2. sınıftayken milletvekili seçilmiş ve hala daha milletvekili olan insanlar var. Bugün ben 43 yaşındayım o zaman seçilmiş insanlar hala daha KKTC meclisindedirler." Kıbrıs Türk halkının meclisinden yenilenme talep ettiğini ifade eden Atun, bu durumun seçimde sandıklara yansıdığına dikkat çekti.

"En üzücü olanı da meşaleyle yürümesi olmuştur"

Eski başbakanlardan İrsen Küçük'ün seçimde, Eroğlu’na muhalif tavır almasını değerlendiren Atun, "Partinin belirlediği adayı desteklemesini beklerdik. Çünkü kendisi genel başkanlıktan ayrılırken konuşmasında her zaman UBP'li oldum ve her zaman UBP'ni destekleyeceğim demişti. Ben onun bu hareketi yapmasını gerçekten beklemiyordum. En üzücü olanı da meşaleyle yürümesi olmuştur. Bunu yapmaması gerekirdi" dedi.

"UBP adaylık sürecinin sahibi oldu"

Atun, erken seçim düşünülmesi halinde UBP'nin mevcut kadrosundan ziyade, tabanına danışılarak seçime gitmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi: "Bakın biz tabana danıştık, Eroğlu’na aday ol dedik. Destekledik demiyorum, UBP adaylık sürecinin sahibi oldu. Yüzde 40 civarında oy alındı. Ancak burada tabanın sesine kulak verilmiştir. Dolayısıyla erken genel seçim olursa UBP girmiyorum deme lüksüne sahip değildir."