Yurdagül Atun

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, suyun dağıtımıyla ilgili olarak anlaşmaların yıllar önce yapıldığını, bugünkü Ankara toplantısında bunun hayata geçirileceğini ifade etti. “Su, KKTC’ye girdiği andan itibaren evlere girene kadar özel sektörün kontrolünde olacaktır” şeklinde konuşan Atun, “Kamu-Özel ortaklığı” diye bir şeyin söz konusu olmadığını, buna “Kamu-Özel işbirliği” denebileceğini söyledi. Suyu dağıtacak şirketlerin ihaleyle belirleneceğini kaydeden Atun, yerli şirketlere çağrı yaparak, “Kıbrıslı Türk firmalar bu dağıtımı sahiplenmeli ve talep etmelidir” dedi.

Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun yönetim ve işletmesine ilişkin ileri istişare toplantıları bugün Ankara’da başlıyor. Hükümeti temsilen, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile Bayındırlık ve Çevre Bakanı Kutlu Evren toplantı için Ankara’ya gitti. Heyetin, bugün ve yarın yapacakları görüşmelerde suyun dağıtımı konusu netlik kazanacak.
Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun Ankara öncesi son demecini Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne verdi. Ankara’ya konuyu sonuca bağlamak üzere gittiklerini belirten Atun, zaten suyun yapım, ana isale ve iletim hatlarının genel çerçevesinin 2010 yılında çizildiğini, 2013-2015 Ekonomik Protokolü’nün dağıtım şeklini tarif ettiğini anımsattı.
Buna ilişkin daha teferruatlı çalışmanın Türkiye Cumhuriyeti tarafından kendilerine iletildiğini belirten Atun, “Ben ilk başından beri bu anlaşmanın yapılacağını, zaten ana hatların belirlendiğini söylemiştim. Gelinen nokta, o çerçevenin uygulanmasıdır. 2010-2013 yıllarını kapsayan anlaşmanın gerektirdiği gibi, su, KKTC’ye girdiği andan itibaren evlere girene kadar özel sektörün kontrolünde olacaktır” dedi.

“Belediyelerin hayali yüzünden aylar kaybettik”

Suyun dağıtımıyla ilgili olarak belediyelere bilgi verildiğini dile getiren Sunat Atun sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Suyu özel sektörün dağıtacağıyla ilgili olarak belediyelere bilgi verdik. Zaten yönetim içinde yer alma hakkına sahipler. BESKİ’nin hayal içinde olduğunu söylemiştim. O BESKİ rüyası yüzünden aylar kaybettik. Olmayacak bir rüya uğruna kaybettik onca süreyi…

“Olaylara vizyoner bakmak lazım”

Olaylara sığ bir şekilde değil, vizyoner bir şekilde bakmak lazım. Dünya küresel hale gelmiştir ve enerji eksenli şekillenmektedir. Şu anda dünyada en kıt unsur sudur. Bunu bilerek, güne uygun hareket etmek gerekiyor.” 

“Çözüm olduğunda en güçlü enerji unsuru su”

Güney Kıbrıs’la görüşmelerin sürdüğünü, anlaşma olması halinde suyun son derece güçlü bir enerji unsuru olacağını vurgulayan Sunat Atun, “Su, bölge coğrafyası içinde en kıt kaynaktır. Dolayısıyla, en güçlü enerji unsuru bizim elimizde olacak. KKTC, bu coğrafyada, bu denli önemli bir enerji unsurunun etkin ulaşımına ilişkin olarak projeler yapma ve bölge coğrafyasıyla paylaşma fırsatına sahip olacak” şeklinde konuştu.

“Adaya girdiği andan itibaren özel sektör tarafından yönetilecek”

Bakan Sunat Atun, Kamu-Özel ortaklığı olmadığını yineleyerek şöyle konuştu: 

“Kamu-Özel ortaklığı değil. Adaya geldiği noktadan itibaren özel sektöre havale edilecek. Devlet dağıtımında da, tahsilatında da yok. Bilişim sektörünü denetleyen BTK gibi, düzenleme, denetleme kurulu oluşacak. Fiyat denetimi dâhil, diğer yatırımları denetleyecek.”

“İhaleye çıkılacak”

Bakan Atun, suyun dağıtımının, Türkiye’nin öngördüğü şirketlere verileceği yönündeki iddiaların sorulması üzerine şunları söyledi: 

“Dağıtım yapacak şirketlerin belli olduğu iddiası doğru değildir. Suyun dağıtımıyla ilgili olarak ihaleye çıkılacak. Kıbrıslı Türk firmalar birleşerek bu dağıtımı talep etmelidir ve sahiplenmelidir.”

Karar KKTC makamlarının…

Haberal Kıbrıslı Gazetesi’nin aldığı bilgiye göre Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi İhale Komisyonu’nun açacağı ihalede karar tamamen KKTC makamlarında olacak. Uzlaşı metninin imzaya dökülmesi ile birlikte, ilk üç aylık sürede ihale şartnamesi hazırlanacak, devam eden dokuz ay içerisinde ise ihale süreci tamamlanacak.