Özlem Çimendal

Esnaf ve Zanaatkarlar Merkez Birliği Yönetim Kurulu dün başkan ve üyelerinin katılımıyla Surlariçi’nde toplantı gerçekleştirdi. Esnaf ve Zanaatkarlar Merkez Birliği  üyesi İbrahim Iğdır, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada birlik olarak sıkıntılarının hükümet tarafından dikkate alınmadığını belirtti. Iğdır, Surlariçi esnafının CTP-DP hükümeti tarafından imzalanıp TC Yardım Heyeti tarafından da onaylanan yeni sanayi bölgesi projesi kapsamında yapılacak yerleşim yerine taşınmasıyla ilgili Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı  Sunat Atun’un hiçbir girişimde bulunmadığını savunarak,  Atun’u bölgecilik yapmakla suçladı.  

Onay alındı, bakan bekleniyor

2009 yılında CTP-ÖRP hükümeti tarafından “Surlariçi Hendekleri Koruma Programı” kapsamında Surlariçi esnafının bir arada daha düzenli bir yerde toplanması ve Surlariçi’nin tarihi imajı çerçevesinde resterasyonunun yapılarak turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmanın TC Yardım Heyeti tarafından da onayının alınmasına rağmen, Sunat Atun tarafından henüz bir adım atılmamasını eleştirdi.

“CTP-DP hükümeti onayladı, Elçilik finanse etti”

Lefkoşa Surlariçi esnafının bölge dışına taşınmasının amaçlandığı projenin, CTP-DP hükümeti döneminde eski TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve  TC Yardım Heyeti Koordinatörü Ertan Tosun’un girişimleriyle hayat bulduğunu TC Yardım heyeti tarafından finansesinin sağlandığını ifade eden İbrahim Iğdır, “Zamanın hükümet ortağı DP, Lefkoşa Sanayi bölgesinde 45 dönümlük arazi tashih etti. Şansızlık şu ki hükümet 2 gün sonra bozuldu.  Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, projenin tüm finansmanı ve altyapısı tamamlanmasına rağmen herhangi bir adım atmıyor. Kendisine talebimizi ilettik ancak bu projenin daha da genişletilerek devam edeceği cevabını aldık. Ancak Sunat Atun göreve geldiği 5 aydan bu yana proje hakkında hiçbir girişimde bulunmadığı gibi, bize bu projenin yasalar çerçevesinde ilerleyeceğini söylemiş bu da  içimize bir kuşku düşmesine neden olmuştur. CTP-DP hükümeti döneminde imzalanan ve TC Yardım Heyeti tarafından finansmanı onaylanan projede yasa dışı bir durum mu var? Eğer böyle bir durum varsa ve proje o yüzden yürütülmüyorsa bunu bize açıklasınlar” ifadelerini kullanarak, projenin her şeyinin hazır olduğu halde neden ilerlemediği konusunda Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun’dan bir açıklama beklediklerini belirtti.

“Esnaf polislik, bölge sakinleri şikayetçi”   

Esnafın her gün polislik olduğunu ve  bir çoğuna da mahkeme kararı geldiğini ifade eden Iğdır, “Buradaki esnaf çevreden gelen şikayet nedeniyle her gün polislik oluyor. Kimisine mahkeme kağıdı geldi. Esnaf da çevrede bulunan yerleşim yerleri de rahatsız. Herkes bir an evvel bu projenin hayata geçmesini istiyor” dedi.

Büyükelçilik de boşaltılmasını istiyor

Geçen hafta TC Lefkoşa  Büyükelçisi Derya Kambay’yla birlik olarak görüştüklerini Büyükelçi’nin kendilerine Lefkoşa-Surlariçi için çok büyük projeleri olduğunu açıkladığını, ancak bu projenin hayata geçmesi için öncelikle sanayi sitesinin bitmesi ve buradaki esnafın oraya taşınmasının gerektiğini belirttiğini ifade eden Iğdır, “Biz bir an evvel onaylanan ve finansmanı da sağlanan bu projenin hayata geçmesini istiyoruz. Bugün de başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz seslerini duyurmak için toplandılar. Buradan Büyükelçi’ye sesleniyoruz. Hükümet bize sahip çıkmıyor, Büyükelçi sahip çıksın” dedi.

“Elçilik Sunat Atun’dan talimat bekliyor”

Sunat Atun’un bir an evvel Büyükelçilik’le görüşüp bu projeyi hayata geçirmesini beklediklerini anlatan birlik üyeleri de , “Karar alındı. Ve dönemin CTP-DP hükümetinde görev alan Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, protokolü imzaladı. Belirlenen araziyi bu insanlar için teslim etti. Büyükelçilik de altyapı için talimat verdi ve finansesini de sağlayacağını söyledi. Ancak henüz hiçbir adım atılmış değil, Büyükelçilikle yaptığımız görüşme sonucu bize Sunat Atun’la görüşmemiz gerektiğini söyleyerek, kendilerine başvurulması halinde projenin yapımı için gerekli ücretin finansal kaynağını karşılamaya hazır olduklarını belirttiler” diyerek, Bakan Sunat Atun’u harekete geçmeye çağırdılar.

Elçiliğin de Surlariçi  esnafının bir an evvel başka bir bölgeye taşınması gerektiği görüşünde olduğu belirten birlik üyeleri açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bir an önce buradan çıkarılmamız isteniyor. Bu bölge barların, cafelerin olduğu bir alana kavuşturulacak. Bunun için de bizim bir an evvel buradan tahliye edilmemiz gerekiyor. Bu proje bitmiş her anlamıyla hazır bir proje. Gereken tek şey  Bakan Sunat Atun’un projenin başlaması için talimat vermesi. Buradan Sayın Sunat Atun’a sesleniyoruz harekete geçmek için neyi bekliyor.”

“Bakan bölgecilik yapıyor”

Sunat Atun’u bölgecilik yapmakla suçlayan birlik, Sunat Atun’un kendi bölgesi olan Mağusa’lı olduğu için  Lefkoşa’nın sorunlarına eğilme gereği duymadığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Sunat Atun Mağusa kökenli olduğu için, Lefkoşa’nın sorunlarına eğilmiyor. Uyguladığı siyasette bölgecilik yapıyor. Atun’un tereddüdü kendi bölgesinden nasıl oy alacağıdır".

“Bakan, Mağusa’da onay çıkmamış benzer proje için Türkiye’den para istiyor”

Mağusa’da Lefkoşa’daki olaya benzer bir durum söz konusu olduğunu anlatan birlik üyeleri, Sunat Atun’un bitmiş hazır proje için uğraşmamasına rağmen, Mağusa’daki bu proje için koşturduğunu iddia ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Mağusa’da şu anda bu projeye benzer bir proje başlatıldı. Sunat Atun’u işe dahil ettiler. Bu proje için Elçilik’ten para da çıkmadı ama Sayın Sunat Atun hala çabalıyor. Arazinin Vakıflar’dan kiralandığı bilgisinin yanında, Vakıf arazisinin ileride risk taşıyacağı gerçeği de ortada dururken, Atun’un böyle riskli bir işte, Türkiye’lere kadar gidip para isteyeceği bir duruma gelmesindeki nedeni çok merak ediyoruz.”

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi