Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, ülkedeki ithalat ve ihracatın gelişmesi için devlet olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Atun, bugün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen “Türk EXİMBANK’ın KKTC’ deki Kredi Fırsatları” seminerine katılarak konuşma yaptı.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Acapulco Hotel’deki seminerde konuşan Atun, ülkedeki ithalat ve ihracatın gelişmesi için devlet olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Atun, geçmiş yıllarda finansmana erişimde çok büyük sorunlar olduğunu dile getirerek, finansmana erişimle alakalı olarak Kobi faiz destekli kredi hibeler alanında birçok girişim yaptıklarını ve yapacaklarını da sık sık anlattıklarını kaydetti.

EXİMBANK ile 2009 yılındaki Bakanlığı döneminde bu amaçla anlaşma imzaladığını anımsatan Atun, şu anki hükümet politikası için de büyük önem taşıyan EXİMBANK’ın KKTC ile daha etkin bir çalışma sistemiyle verimliliğin artması gerektiğini belirtti.

Atun, bunun devamında EXİMBANK ile sağlanan anlaşmayla beraber KKTC’li sanayicinin sevk sonrası finansman ihtiyacının kapsamının tüm bankalara yayılması gerekliliğini vurguladı.

Atun konuşmasında, “Sistem içerisinde şu anda 3 tane banka vardır. Bu noktadan sonra esas önemli olan doğru tespitlerin yapılması, çözüm önerileri getirilmesi ve etkin bireyler planı hazırlanarak sonuca varılması olmalı” ifadelerini kullandı.

Atun T.C. Ekonomi Bakanı ile önümüzdeki ay yapılacak olan görüşmede; Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılacak olan ihracatın EXİMBANK destekleri kapsamına alınmasını talep edeceklerini kaydetti.