Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, hükümetin bozulmasının gündemde olmadığını söyledi. Suda yaşanan ve hükümet ortaklarını da geren kriz UBP'li bakanların hükümeti bozmak gündemiyle toplandığı haberlerine neden olmuştu. O toplantı sonrasında Kıbrıs GençTV'de yayınlanan Günün Getirdikleri programına konuk olan Atun, toplantının rutin yapılan toplantılardan biri olduğunu söyledi. UBP Genel Sekreteri'nin UBP-DP hükümetine işaret ettiği açıklamanın hatırlatılması üzerine ise Atun, "ortada bir hükümet varken farklı senaryoları konuşmak doğru değildir" dedi.

Atun su konusunda zaten uzlaşıldığını da belirtti.

"ANKARA'DA NE AHVALDE TOPLANTILAR OLACAĞINI BİLEREK GİTTİK"

Ankara'da gerçekleştirilen toplantının düzeyi ile ilgili bir rahatsızlık olmadığını ifade eden Atun, Başbakan'ın söylemlerinin aksine, teknik konuların başkanlığını her zaman Kıbrıs İşleri'nden Sorumlu Bakan'ın yaptığına işaret ederek, ortada temsiliyet sorunu olmadığını belirtti ve "Ankara'ya giderken hangi ahvalde toplantılar yağılacağını bilerek gittik" dedi.

"SÜREKLİ İSTİŞARE HALİNDEYDİK"

"Ankara'da yaptığımız görüşmelerde, biz de UBP'li bakanlar olarak, diğer iki bakan arkadaşım da Genel Başkanlarımızla ve Başbakanla sürekli istişare halinde konuyu değerlendirdik" diyen Atun, sonunda ortaya çıkan neticenin herkesin onayıyla oluştuğuna işaret etti. Konunun adaya dönüşte, Bakanlar Kurulu gündeminde de değerlendirildiğini ve hiçbir bakanın karşı çıkmadığını, oylama yapılmasa da genel bir fikir birlikteliğinin orada da teyit edildiğini ifade eden Atun, "hatta orada o günün sonunda belediyelere anlatılması noktasına karar aldık" dedi.

"DEĞİŞİKLİK GEREKSİZ, REFARNDUM FİKRİ DÜRÜST DEĞİL"

Alım garantisi konusunda Ankara'da yapılan toplantılarda bazı tereddütler yaşandığını ancak ortaya çıkan iki alternatiften biri olarak alım garantisi konusunu kabul ettiklerini de ifade eden Atun, "metinde bir değişiklik yapılmasına karşı mısınız" şeklindeki soruya karşılık ise, "karşı değilim ancak gereksiz görüyorum. Ortaya çıkan metni olgunlaştırarak, istişare ederek bu noktaya getirdik" dedi.

Su konusunda referandumun da UBP için manası olmadığına işaret eden Atun, UBP'nin seçim bildirgesinde hem suda hem de KIB-TEK'te özelleştirme öngödrüğümüzü söyleyerek seçmenin karşısına gittik. %28 oy aldık. Seçmen bunu bilerek bize oy verdi" dedi.

Referandumu dürüsüt ve samimi bulmadığını da söyleyen Atun, halktan UBP olarak bu konularda zaten yetki almış durumda olduklarına işaret etti.

"CTP TÜRKİYE'YE KARŞI REFLKES İÇİNDE"

Biz Rum tarafıyla karşılıklı menfaatler çerçevesinde müzakere ederiz ama Türkiye ile işbirlikleri yaparız" diyerek son zamanlarda Türkiye karşıtlığı üzerinden bir siyaset geliştirildiğine işaret etti. Sunat Atun, "nasıl yıllar önce biz Rum tarafıyla görüşmeyi ya da uzlaşı aramayı RumculUk olarak niteliyorsak, şimdi de Türkiye'ye hayır demek dik durmak gibi bir noktaya geldi. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz. Bu doğru değildir" şeklinde konuştu.

CTP'nin Türkiye'ye karşı bir refleks geliştridiğine işaret eden Atun, Türkiye üzerinden muhalefet yaparak siyaset üretmeye çalışanlar olduğunu va parti içinde bu yüzden kafa karışklıklarının yaşandığına işaret etti.

"İHALEYİ ALAN ŞİRKET ÇÖZÜM SONRASINDA DA VAROLACAK"

"su, çözüm sonrasında sahip olacağımız en önemli stratejik kazanım olacak" diyen Atun, suda ihaleyi alacak olan şirketin çözüm sonrasında da geçerli olacak anlaşma gereği federal devlet çatısı altında yetki sahibi olacağına işaret etti.

UBP'nin Başbakan'ın Ankara'ya gönderdiği metne Belediyeler konusunda açılım getirdiğine de işaret eden Atun, Aksa ve Ercan'da yaşanan tecrübeler sonrasında çok daha doğru bir ihale sürecinin yaşanacağına inandığını da belirtti. Yapılacak anlaşmayla istikrarlı kesintisiz ve kaliteli suya kavuşacağız diyen Atun bu değişim karşısında 1-2 TL2lik bir fiyat artışıyla ölçülecek durumda olmadığını söyledi.

"SU KUYULARI SAYAÇLANDIRILACAK"

Çok tartışılan su kuyuları konusunda da Atun, bütün yeraltı kaynaklarının dağıtımının da özel şirkete devredileceğinden dolayı evler ve tarlalardaki su kuyularına sayaç takılarak bunlardan da belli bir ücret alınacağını ifade etti. (Gazete360)