TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un şahitliğinde, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdul Kadir Akgül ile Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi Başkanı Kemal Altuncuoğlu arasında işbirliği antlaşması imzalandı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, yapılan antlaşma ile Türkiye’deki esnafın yararlandığı kredi ve kefalet sisteminin artık KKTC deki esnaflar için de kullanılabileceğini dile getirdi.

Bakanlık Basın bürosundan verilen bilgiye göre, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Kurulu için Antalya’ya gitti.

Enerji ve Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında 17 Ağustos 2016’da Esnaf ve Sanatkarlara yönelik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat imzalanmış, bu mutabakat zaptı ile birlikte Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi’nin, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği’ne üye olması kararlaştırılmıştı.

Alınan karar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un şahitliğinde TESKOMB Genel Başkanı Abdul Kadir Akgül ile birlikte Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Merkez Kooperatifi Başkanı Kemal Altuncuoğlu arasında işbirliği antlaşması imzalandı.

1477905528.jpg

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül, ve Türkiye’de esnaf kooperatifleri başkanlarının katıldığı Genel Kurulda konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’nin en etkin küresel devletlerden birisi olduğunu ve bu güçten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de faydalanmasının gerektiğini söyledi.

Atun, “Göreve geldiğimiz süre içinde mevkidaşım Sayın Bakan Bülent Tüfenkçi ile 3 antlaşmaya imza koyduk. Birçok konuda önemli protokoller hazırladık. Gerek gümrüklerde yaşanan sorunların ortadan kalkması gerekse ürün güvenli gerekse Türkiye’de esnaf ve sanatkârlara dağıtılan kredinin Kıbrıs’taki esnaflara da dağıtılması yönünde önemli adımlar attık. Bu güçlü sahiplenme için ben burada Sayın Bakana bir kez daha hükümetim ve ülkem adına teşekkür ediyorum” dedi.

Şu an KOBİGEM üzerinden 13 farklı hibe ve kredi programı yürütüldüğünü söyleyen Bakan Atun “Bu antlaşma ile artık kooperatifleşen esnaf daha güçlü hale gelecek ve esnafımıza düşük faizli ve sıfır faizli kredi sunabilecek” dedi.

Devam eden müzakere sürecine de değinen Bakan Atun “ Bugün güçlü bir Türkiye var, sadece kendi bölgesinde değil dünyada güçlü bir ülke Türkiye. Geçenlerde mevkidaşım Sayın Enerji Bakanı ile yaptığımız Enerji İşbirliği Antlaşması bu bağlamda son derece önemlidir. Zira Türkiye bir enerji üstü olma noktasına gelmiştir. Bizde bu bağlamda enerji politikalarımızı bu perspektifte değerlendireceğiz. Şuan müzakerelere devam ediyor. Bizim için en önemli husus Türkiye’nin etkin ve fili garantisinin devamıdır. Eğer garanti yoksa bizim bunu onaylamamız söz konusu olamaz. Türk Askerinin Ada’da devamlılığı ve anavatanımızın etkin ve fiili garantisi bizim için çok önemlidir” diye konuştu.

Atun “Türkiye bölgemizde süper bir güç, KKTC olarak bu güçten istifade etmek ve her alanda Türkiye ile işbirliği içinde olmak hem tarihi sorumluktur hem de Kıbrıs Türk Halkının bize verdiği bir sorumluluktur” diye konuştu.

Bakan Atun, yapılan antlaşma ile Türkiye’deki esnafın yararlandığı kredi ve kefalet sisteminin artık KKTC deki esnaflar içinde kullanılacağını vurgulayarak, antlaşmanın hayırlara vesile olmasını diledi.

1477905516.jpg