Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KOBİ ve şirketlerin gelişmesi yönünde çalışmaların yapıldığını belirterek, ülkedeki yatırımı artırarak, ekonominin büyümesi yönünde gerekli adımların cesaretle atılacağını kaydetti.

Bakanlık olarak hedeflerinin, ülke ekonomisinin gelişmesi yönündeki çalışmaları hükümetin gündemine getirerek ekonomik ilerlemenin sağlanması yönünde irade koymak olduğunu dile getiren Atun, dış ticaretin daha da gelişerek ülkeye katkı sağlaması yönünde çalışmaların da yapıldığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Atun, Genç TV’de “Er Meydanı” programına katılarak soruları yanıtladı.

Avrupa Birliği’nin KOBİ’lere destek verme programı çalışmalarının sorulması üzerine Atun, Avrupa Birliği ile yapılan programın “kapasite artırım programı” olduğunu söyleyerek, KOBİ kavramının tüm dünyada ön plana çıktığını ve işletmelerin artması halinde de ülkedeki ekonomik faaliyetlerin ve bunun üzerinde de para artışı hızının büyük ilerleme sağlayacağını kaydetti.

Avrupa Birliği Merkezli olarak KOBİ’lerin desteklenmeye başlandığını dile getiren Atun, KOBİ’lerin gelişiminin de sadece para yönüyle faiz destekli kredi, hibe yönüyle değil KOBİ’lerin insan gücü, bilinç ve iş kapasitesi yönüyle de gelişimini sağlaması gibi kavramların da meydana çıktığını belirtti.

Bir önceki Bakanlık döneminde 2011 yılında yine Avrupa Birliği ile KOBİ’lerle işbirliği yönünde bir işbirliği anlaşmasının imzalandığını ve yaklaşık bir yıl kadar da AB’den görevli kişilerin Bakanlıkta çalıştığını anımsatan Atun, yapılan çalışmayı 2013-2015 Ekonomik Programa da taşıdıklarını ve faydalarını gördüklerini, şimdi de bu çalışmanın devamını yapmaktan her iki tarafın da mutluluk duyduğunu kaydetti.

AB’nin danışmanlık şirketinin çalışmalarının, 2 bin 400 iş saati olacağını ve bunun da çok önemli bir fırsat sağlayacağını söyleyen Atun, Avrupa Birliği’nin deneyimlerinden faydalanılacak olunmasının önemli olduğunu vurguladı.

Dünyadaki iletişim ve iş hızın artmasının yansımalarına değinen Atun, dünyada Avrupa Birliği ile birlikte bir serbest dolaşım ve yerleşim kavramının meydana çıktığını, bununla birlikte, artık ülkelerarası rekabetin kalktığını, şirketler arası rekabetin başladığını kaydetti.

Atun, şirketler arası rekabetin artmasından dolayı ihracata dönük vizyonun güçlü olması, tecrübelerden faydalanılması ve KOBİ ile şirketlerin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

“KOBİLERE 828 MİLYON TL KREDİ KULLANDIRDIK”

Atun, KKTC’de 2010 yılından bugüne kadar KOBİ’lere tam 828 Milyon TL kredi kullandırdıklarını ve 6166 KOBİ’nin bu kredilerden faydalandığını, bu rakamın ülke şartları için çok ciddi bir yatırım olduğunu belirtti.

KOBİ’lere ayda en az iki kez eğitim seminerleri vererek gelişmesini sağlayacaklarını dile getiren Atun, bu eğitimlerin Avrupa Birliği, Türkiye ve buradaki uzmanlar tarafından verileceğini kaydetti.

KOBİ’lere danışmanlık yapacak olan kişilerin uzmanlaşmasına yönelik eğitim programlarının da olacağını vurgulayan Atun, bu sene çok geniş bir yelpaze içerisinde KOBİ’lerin gelişmesi yönünde adımlar atılacağını belirtti.

Bakanlık olarak hedeflerinin ekonomi yönünde çalışmalar hazırlayıp bunu hükümetin gündemine getirerek ekonominin gelişmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Atun, dış ticaret mevzuatıyla alakalı olarak standartların ülke için son derece önemli olduğunu kaydetti.

KKTC’nin ithalata açık bir ülke olduğunu ve birçok konuda da ithalat yapıldığını dile getiren Atun, ayrıca KKTC’nin ihracat yapmaya çalışan bir ülke olmasından dolayı da bu konuda gerekli adımların cesaretle atılması gerektiğini vurguladı.

Dünyada ithalat ve ihracatın artık standartlar üzerine yaptığını dile getiren Atun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kabul etmiş olduğu standartlar doğrultusunda üretim yapılaması gerektiğini ve bu yönde üretim yapan birçok firmanın da Türkiye’ye çok ciddi ithalat yaptığını anlattı.

Yurtdışı ziyaretlerinin ülke açısından önemli olduğunu belirten Atun, fırsatları değerlendirmek gerektiğini, bu konuda da temsilciliklere büyük iş düştüğünü söyledi.

Atun, son dönemdeki temsilcilerin işlerine sarılmış bir şekilde çalıştıklarını görmekten de mutluluk duyduğunu kaydetti.