Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile enerji alanında imzalanan anlaşmanın; ülkedeki enerji çeşitliliğinin artması yanında KKTC’nin enerji satabilecek bir hale gelmesi bakımından da önemli olduğunu söyledi. Atun, Türkiye Cumhuriyeti’nin son yıllarda enerji konusunda çok önemli adımlar attığına dikkat çekerek, Türkiye’nin bölgede enerji üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. 

Ada TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın sunduğu Gündeme Bakış Programı’nda, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’la imzaladığı anlaşmanın ardından ilk kez açıklamalarda bulunarak soruları yanıtlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, elektrik kesintileri veya tartışmaların, Elektrik Kurumu’nu itibarsızlaştırma için olmadığını belirterek, “Böyle bir şey söz konusu bile olamaz” dedi. 

“ÜZGÜNÜM ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA ELEKTRİĞE GELECEK” 

Elektrikte fuel oile bağlı olunduğunu dile getiren Sunat Atun, petrol fiyatları arttıkça, elektrik ücretlerine de zam yapmak zorunda olduklarını kaydetti. Sunat Atun bir de kötü haber vererek şöyle dedi: 

“Bugün biz fuel oile bağlıyız. Petrol fiyatları arttı, bizde de arttı. Elektriğe artış gelmek zorunda. Başka çaresi yok. Elektrik Kurumu’na görerek zarar yazdıramayız. Türkiye’de ucuzluyor bizde artıyor. Tek başına bile kablo ile elektrik gelmek zorunda. Çok Üzgünüm haftaya elektriğe zam gelecek.' 

“BU ÇERÇEVENİN DIŞINDA KALAMAYIZ” 

Türkiye ile Rusya’nın enerji konusunda çok önemli bir ittifak içinde olduklarını da belirten Atun, ülke olarak bu çerçevenin dışında kalınamayacağını belirtti. 

q564we546qe4565q.jpg

“PAHALI BİLE OLSA ELEKTRİK KABLOYLA GELECEK” 

Türkiye’den kabloyla gelecek elektrikle ilgili tartışmaların şimdi yapılmasını isteyen Bakan Atun, Türkiye’den elektriğin kablo ile muhakkak geleceğinin altını çizdi, “Bu elektrik daha ucuza gelecek. Ama pahalı bile olsa bu elektrik kabloyla gelecek' dedi. 

“KIB TEK ÜZERİNDEN SİYASET YAPILIYOR” 

Kamuoyu nezdinde Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) üzerinden siyaset yapılmasını eleştiren Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, kablo ile elektrik gelmesi durumunda KIB-TEK çalışanlarına hiçbir zarar gelmeyeceğine de işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: 
'Kamuoyu boşu boşuna yoruluyor. KIB-TEK üzerinden siyaset yapılıyor. Biz çözüm olsa da olmasa da bölgede ki enerji resminin içinde olacağız. Mesele sadece kablo ile elektrik gelmesi değil. Türkiye bölgede enerji açısından güçlü bir noktaya geldi biz bunun dışında kalamazdık. Dolaylı olarak Avrupa enterkonnekte sisteme dahli olacağız. Devletin KIB-TEK e borcu var ama düzenli ödeme yapılıyor. Elektrik Kurumunu siyasi malzeme yapmaya çalışan milletvekilleri var. Bu küresel akılla bölgesel konjektür içinde yer almamız için mücadele etmemiz lazım. Sokak sloganlarıyla gündemden düşürülmeye çalışılıyor. Elektrik kurumunu kapatmak gibi bir durum yok. Çözüm sonrası da Kıbrıs Türk halkının bir kuruluşu olarak devam etmesini istiyoruz. Bu kurum ilelebet yaşamalı.” 

İHALE 

Türkiye’den kablo ile elektrik gelmesiyle ilgili açılacak ihaleye yerli iş adamlarının da katılmasının öncelikleri arasında olduğunu anlatan Sunat Atun, yapılan hesaplamalara göre kablo ile elektrik gelmesinin maliyetinin 150 milyon dolar olacağını söyledi. Atun, Telefon Dairesi için de yap-işlet-devret modeli olacağını kaydetti. 

“BİR METREKÜP KARBONDİOKSİT, 40 DOLARLIK ÇEVRE HASARI” 

Dünyanın enerji konusunda artık kendi kaynaklarını değerlendirdiğini belirten Bakan Sunat Atun, kablo ile gelecek elektriğin hem daha ucuz, hem de çevre dostu olacağını vurguladı. Atun, Teknecik ve Kalecik Elektrik Santralleri bacasından çıkan her bir metreküp karbondioksit gazın, karşılığında 40 dolarlık çevre hasarına yol açtığına da dikkati çekti.