Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, su konusunun hükümet tarafından çok iyi bir şekilde sonuçlandırıldığını belirterek, “Sıra elektriği daha sürdürülebilir yapıya kavuşturup, daha da ucuzlattıracak yöntemlere gelmiştir” dedi.

Atun, “Bunlarla beraber ben inanıyorum ki ekonomimizdeki rekabet edebilirlik daha da iyileşecektir” ifadesini kullandı.

Ekonomi Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın düzenlediği “Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu”nda yaptığı konuşmada, odanın “Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu”nu değerlendirdi.

Odaya rapordan dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bakanlığın çalışmalarında raporun kendilerine ışık tuttuğunu ve çalışmalarına katkı yaptığını vurgulayan Atun, ülke ekonomisinin ayrı ayrı hem makro, hem de mikro alanda değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Raporu bazı açılardan değerlendiren ve fikirlerini ortaya koyan Atun, öncelikle ülkedeki yatırımlara özel ve kamu olarak bakıldığında, KKTC’de 1 milyar 165 milyon TL değerinde sabit sermaye yatırımları bulunduğunu kaydetti.

Atun, 858 milyon TL’lik GSMH’si olan KKTC’de 1 milyar 165 milyon TL’lik yatırım alanı öngörüldüğünde, yüzde 15’lere dayanan pozitif bir etki görüldüğünü belirtti.

Özellikle kriz zamanlarında, bütçe açıklarının GSMH’ye oranının önemli olduğunu belirten Atun, bunun rapora da yansıdığını kaydetti. Atun, bu rakamın 2014’te yüzde 4,8’e indiğini ifade ederek, bunu geçmişte yapılan yapısal reformların ilerlemesi olarak niteledi.

Atun, bütçe açığının düşmesinin, vatandaşın cebinden giden paranın azalması anlamına geldiğini ifade ederek, bunun halkı ilgilendiren önemli bir olay olduğunu kaydetti.

Sunat Atun, önceki gün KOBİ’lere yönelik yaptıkları çalıştayda 11 bin KOBİ’nin 6 bin 303’ünün programlardan faydalandırıldığını ve GSMH’ye oranla yüzde 11’i bulan bir rakam olduğunu belirtti. Atun, bunun AB rakamları üzerinde olabileceğini söyledi.

Raporlara bunlar işlenirken anket yöntemi yerine, veri analitiği yöntemi seçilirse ülkenin sıralamadaki yerinin daha da rahatlayabileceğini ifade eden Atun, ekonomik üretim faktörlerine de değindi.

Atun, finansman ve girişimcilik alanında önemli ilerlemeler sağladıklarını belirterek, en önemli alanlardan birinin de iş gücü alanı olduğunu ve ara eleman olarak vasıflı işçinin yetiştirilmesinin önemine işaret etti.

Bu alanda gelişmeler sağlanmasının önemine de işaret eden Atun, en önemli sorunlardan birinin de istihdam üzerinden alınan vergiler olduğunu söyledi. Atun, istihdam üzerindeki vergilerin sosyal sigorta, ihtiyat sandığı ve gelir vergisi hesaba katıldığında yüzde 40’ları aşan bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.

Bunun da KKTC’yi, Güney Kıbrıs’ın neredeyse iki katının üzerinde bir oranla yüz yüze bıraktığını belirten Atun, hükümet olarak görevleri olduğunu, ancak odalar ve halkın desteğinin gereken reformların yapılmasını sağlayacağına inanç belirtti.

Ekonomi Bakanı Sunat Atun, bir diğer en önemli üretim faktörünün de enerji olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Sayın Başbakanımız su konusunu çok iyi bir şekilde sonuçlandırdı. Bu hem sürdürülebilir, hem de ileriye yönelik, hem de fiyat istikrarı altında verimli bir ortamda sonuçlandırıldı. Sıra elektriği daha sürdürülebilir yapıya kavuşturup, daha da ucuzlattıracak yöntemlere gelmiştir. Bunlarla beraber ben inanıyorum ki ekonomimizdeki rekabet edebilirlik daha da iyileşecektir.

Yatırım Danışma Konseyi çalışması daha önce başlattığımız bir çalışmaydı. Türkiye Cumhuriyeti’nin de bize güçlü bir destek verdiği projeydi. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımız sürecek. Hükümetler gelir gider. Programlar kalıcı olmalıdır. Gelen siyasetçinin programları devam ettirmesi için odalar takipçi olmalıdır.”

Atun, raporu hazırlayan herkese de teşekkür etti.