Hükümetin su konusundan dolayı bozulabilecek durumda olduğunu düşünmediğini dile getiren Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, kriz olursa son sözün UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’de olduğunu belirtti.

KKTC’ye gelecek suyun en az 50 yıllık ihtiyaca karşılık vereceğini de dile getiren Atun, KKTC'li işadamlarına yaptığı çağrıyı yineleyerek, bu büyük projenin işletmesine talip olmaları gerektiğini vurguladı.

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, AtunGenç TV’de katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, dört bakanın hükümetten yetki alarak görüşmeler yapmak üzere Ankara’ya gittiklerine işaret etti.

Atun, devlet olarak taahhüt edilen, Meclis’ten onaylatarak mevzuat haline getirilen ve genel çerçeveyi belirleyen uygulama anlaşmasının olgunlaştırıldığını kaydetti.
 
Kıbrıs işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Tuğrul Türkeş başkanlığındaki teknik heyetle görüşülerek, iki alternatifli, iki taslağın ortaya çıktığını söyleyen Atun, bu süreçten sonra çalışmanın, Türkiye’nin Başbakanı veya Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanı’nın,Başbakan ile anlaşma imzalayacak noktaya geldiğini belirtti

Atun, şu anda yapılan tartışmaların, işin başında yapılması gereken tartışmalar olduğunu söyledi.

Heyetin, KKTC’nin menfaatlerini her şekilde savunacak bir anlaşma üzerinden hareket ettiğini dile getiren Atun, “Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti devleti de bu su projesini, Kıbrıs Türk halkının sürdürülebilir bir şekilde kaliteli suya sahip olması için yapmıştır.Susuzluk riskini ortadan kaldırmak için yapmıştır” dedi.

Başbakan’ın da ifade ettiği gibi, su dağıtımı, tahsilatı ve yatırımının özel sektöre, denetim ve düzenlemenin de KKTC’ye ait olacağını bir anlaşmanın yapılacağını söyleyen Atun, “Bunun artık neyi tartışılacak” dedi.

“HÜKÜMET SU KONUSUNDA BOZULMAZ.. NİHAİ SÖZ UBP GENEL BAŞKANINDADIR”

Sunat Atun, CTP tarafından bu anlaşmanın kabul edilmemesi halinde hükümetin bozulma olasılığı olup olmadığının sorulması üzerine, su konusunda hükümetin bozulacağını düşünmediğini fakat birileri kriz çıkarmak niyetindeyse UBP Genel Başkan Hüseyin Özgürgün’ün söyleyeceği sözün nihai olacağını vurguladı.

Atun, “UBP adına genel başkan son sözü söyler. Onun sözünün üstüne de kimse söz söylemez. Bu disiplin ve saygımız vardır. UBP dahilindeki siyaset de zaten bunu gerektirir. Genel başkanımızın söylediği noktada sözünün arkasında dururuz” dedi.

“CTP İLE UZLAŞAMADIĞIMIZ NOKTA YOKTUR”

Gelişmelerin ardından hükümetin uzlaşı sağlayıp sağlayamayacağının sorulması üzerine Atun, uzlaşamadıkları bir nokta olmadığını söyledi.

Atun, “İki CTP, iki de UBP’den 4 bakan gitti ve hep beraber hareket ederek bir noktalara getirdik. Haliyle uzlaşamadığımız bir nokta yok ki uzlaşma gereksin” dedi.

CTP’nin tabanında bu konuda sorun olup olmadığının sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Başka bir partinin tabanı ile değerlendirmelerde bulunmak istemiyorum. Bu doğru olmaz. Ama ben CTP’nin tabanında ciddi bir sorun ve tepki olduğunu görmüyorum. Yani münferit çıkışları bir tabana mal etmemek gerekir diye düşünüyorum. Bizim partimizde de, diğer partilerde de, gerek doğru olduğuna inandığı düşüncelerini ifade etme adına, gerek siyaset adına, gerekse kendi siyasi hedefleri adına kendini ifade etme ihtiyacı duyulabilir. Bunları duyabilmek lazım. Siyaseti renklendirir”

“CTP İLE UBP’NİN AYRIŞTIĞI BİR NOKTA YOK”

Su konusunda CTP ile UBP’nin ayrıştığı bir noktanın kesinlikle olmadığını dile getiren Atun, yetkili 4 bakanın giderek su konusunu mutabakata bağladığı gerçeğinden yola çıkarak, iki partinin hiçbir görüş ayrılığının olmadığını vurguladı.

“YERALTI KAYNAKLARI YETERLİ DEĞİL”

Su yönetiminde kamunun en üste noktada olduğu bir yönetim şeklinin düşünüldüğünü  söyleyen Atun, ülkedeki akiferler hakkında Tarım ve Enerji Bakanı’ndan çok geniş bilgi aldıklarını ve su projesinin gerçekleştirilmesindeki ana maksadın da ülkenin kurak ortam ve yeraltı kaynaklarının artık tükenme noktasına gelmiş olması olduğunu dile getirdi.

Birçok kuyunun tuzlanması, birçoğunun da kuruması ve ada ülkesi olunmasından dolayı yeraltı kaynaklarının yeterli olmamasından dolayı bu su projesinin yapıldığını kaydeden Atun, “Akıllı insanlar sorunu önceden görüp tedbir alır. Sorun ortaya çıktıktan sonra tedbir almak sorumluluk duymayanların alışkanlığıdır” dedi.

Suyun adaya gelmesiyle en az 50 yıllık bir su ihtiyacının karşılanacağını belirten Atun, kaliteli ve devamlılık arz eden bir su kaynağından istikrarlı fiyatta bir suya erişilebileceğini vurguladı.

“PROJE VE ŞARTNAME KKTC’DE HAZIRLANACAK”

Devlet tarafından yapılacak denetim ve düzenlemenin nasıl olacağına KKTC makamlarının karar vereceğini dile getiren Atun, proje ve şartnamenin tamamen KKTC’de hazırlanacağını ve ihaleye de KKTC’de çıkılacağını söyledi.

Atun, kendisinin defalarca iş adamlarına çağrı yaparak, ister bir, ister on, ister yüz şirketin biraraya gelerek ihaleyi kimseye bırakmamaları gerektiğini vurguladı.

Bazı kesimler arasındaki tartışmaların uzamasını normal karşıladığını söyleyen Atun, bugüne kadar yapılan en ciddi yatırım karşısında dönem dönem tedirgin olma ve sorgulamanın doğal olduğunu belirtti.

Su konusundaki ihaleyi kesin Türkiye Cumhuriyeti şirketlerinin alacağı bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Atun, ihalenin KKTC’de açılacağını ve şartnamenin de burada yapılacağına işaret etti. Atun, “Ben altını çizerek söylüyorum ki, işletmelerimiz, iş insanlarımız bir an önce birarya gelsinler ve bu işe talip olsunlar” dedi.