Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye ile KKTC arasında imzalanan teknik işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilecek olan “Türkiye Kalkınma Bankası Teknik Yardım Final Raporu” sunumu için adada bulunan TC Kalkınma Bankası heyetini kabul etti.

Kabulde heyete KKTC Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu da eşlik etti.

İBRAHİMOĞLU

Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştirilen kabulde konuşan KKTC Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu, geçtiğimiz yıl mayıs ayında TC Kalkınma Bankası ile Teknik Yardım İşbirliği Protokolü imzaladıklarını ve bu protokol çerçevesinde bankanın fonksiyonel,  yapısal  analizleriyle ilgili bir raporlama talep edildiğini hatırlattı.

Bu raporlamanın 10 aylık bir süre içerisinde ortaya çıktığını kaydeden İbrahimoğlu, raporun sunumunun bugün yapılacağını dile getirdi ve bu rapordan hem bankalarının hem de ülkenin önemli çıkarımlar elde edeceğini düşündüğünü, bu raporun bundan sonraki süreçte yol haritaları olacağını kaydetti.

SEKKİN

TC Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bahattin Sekkin de konuşmasında, KKTC Kalkınma Bankası’nı kardeş kuruluş olarak gördüklerini ve gelişmesi, daha fonksiyonel hale gelmesinin kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Yaptıklarının geleceğe yönelik teknik bir çalışma olduğunu belirten Sekkin, hükümetin KKTC Kalkınma Bankası’na daha çok değer ve önem vermesini gerektiğini, bankanın bunun altından kalkabileceğine inandıklarını söyledi.

KKTC Kalkınma Bankası’na her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Sekkin, KKTC’nin gelişmesi için KKTC Kalkınma Bankasına görev düştüğünü ancak hükümetin fonksiyonel ve diğer bazı başka türlü desteklerine bankanın ihtiyacı olduğunu belirtti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da konuşmasında, KKTC ile TC  Kalkınma Bankaları’nın işbirliği yapmasının kendileri için önemli olduğunu kaydetti ve bu tür işbirliklerinin KKTC’nin dünya ile entegrasyon sürecinin daha sağlıklı, daha kurallara uygun hale gelmesi yönünde olduğunu söyledi.

Elektronik dokümantasyon sistemlerinin gümrüklerin entegrasyonunu gerektirdiğini, dünya ticaret örgütüne üye 48  ülkenin  gümrüklerini entegre hale getirerek, kağıt dolaşımının ortadan kalktığı bütün evrakların elektronik sistemde sirküle edildiği bir sistem yaratıldığını , KKTC’nin de aynı sisteme TC ile aynı anlaşmayı imzalayarak entegre olduğunu, bunun bir süreç olduğunu belirtti.

Yenilenebilir enerjiden faydalanmanın öncelikleri arasında olduğunu kaydeden Atun, Kalkınma Bankasına da bu yönde önemli görevler düşeceğini kaydetti.

Kalkınma Bankası’nın önemli olduğunu ve ekonomiye büyük katkısı olduğunu kaydeden Atun, TC Kalkınma Bankası’nın da, KKTC Kalkınma Bankasıyla tecrübe paylaşımının yanı sıra KKTC ekonomisine  katkılar da yaptığını söyledi. Atun TC Kalkınma Bankası’nın Türkiye’de geliştirilen ve KKTC’de uygulanan büyük projelere finansman sağladığını ve bunun devamlılığının önemli olduğunu, kendisinin bu yönde beklentisi olduğunu vurguladı.

Atun, hükümet olarak TC  Kalkınma Bankası’nın finanse edeceği projelere desteklerinin tam olduğunu da belirtti.