Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz altından kablo ile elektrik getirilmesi konusunda Türkiye Enerji Bakanı ile önümüzdeki günlerde görüşeceklerini ve bir protokol hazırlayacaklarını bildirdi.

Atun, protokolün netleşmesinden sonra iki ülke Başbakanın katıldığı bir törenle bunun imzalanıp yürürlüğe girmesinin planlandığını kaydetti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Elektrik Mühendisleri Odası’nı ziyaret etti.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, ziyarette oda başkanı Mert Girgen ile görüşen Atun, odanın çalışmaları hakkında bilgi altı ve oda bünyesinde kurulan elektrik malzemeleri laboratuarını gezdi.

Bakan Atun’a ziyareti sırasında Özel Kalem Müdürü Hurşide Baybora ile KIBTEK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Erçen, KIBTEK Yönetim Kurulu As Başkanı Ersin Görsay,KIBTEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan da eşlik etti.

Ziyarette ilk sözü alan Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mert Girgen, Bakan Atun’a Elektrik Mühendisleri Odası’nın hazırladığı “Enerjide Enterkonnekte Çalışma Raporunu” sundu.

1475410133.jpg

Açıklamaya göre Girgen, raporu Atun’a sunarken; “Biz detaylı ve bilimsel bir rapor hazırladık ve bunu da sonuçları ile bugün burada sizlerle paylaşmak istiyoruz. Biz oda olarak Türkiye’den Kıbrıs’a kablo ile elektrik getirilmesi fikrini destekliyoruz. Bunu da mühendis bilgimizle söylüyoruz. Üyelerimizle de bu konuyu tartıştık. Genel eğilim olumlu yönde. Şuan ki mevcut yapı iyileştirilmeli ancak daha cazip ve ekonomik akla da uygun olan Türkiye’den kablo ile elektriğin ülkemize getirilmesidir. Zaten hem bizim hazırladığımız rapor hem de daha önceleri hazırlanan raporlar bunu gösteriyor” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, KKTC’nin her geçen gün enerji ihtiyacının artığına dikkat çekerek, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi ile devamlı artan elektrik enerjisi talebi sorununu daha esnek bir şekilde çözülmesine imkân vereceğini söyledi.

Atun, “Hükümetimiz beni bu konuda Bakanlar Kurulu’nda yetkili kıldı. Önümüzdeki günlerde Türkiye Cumhuriyeti Enerji Bakanı ile bir araya gelip bir protokol üzerinde çalışacağız. Hazırlanan protokolü daha sonra iki ülkenin Başbakanı birlikte imzalayacaklar ve böylece Türkiye’den kablo ile Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyetine elektrik getirilmesi ve geri dönüşüm antlaşması ile de burada üretilen fazla elektriğin yine aynı şekilde Türkiye’ye satılması konusunda işbirliğine gideceğiz” diye konuştu.

1475410134.jpg

Atun, Türkiye’den kablo ile getirilecek elektriğin insan sağlığı, çevre ve yenilenebilir enerji açısından yapacağı katkıların tartışılamayacağını vurgulayarak, tüm dünyanın yenilebilir enerjinin teknolojisini nasıl daha da artırırımın peşinde olduğunu, ülkede ise daha kullanıp kullanılmaması ile ilgili tartışmaların sürdüğüne dikkat çekti ve tartışmaların bilimsellikten çok uzakta tamamen ideolojik olduğunu söyledi.