Silifke Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nurettin Kaynar, ziyaretteki konuşmasında merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı andı.

1981 yılında kurulan odalarının şuan 2 bin civarında üyesi olduğunu söyleyen Kaynar,  odanın faaliyetleri, hizmetleri ve icraatları hakkında bilgi verdi.

Kaynar, KKTC ile kültürel ve ticari bağlar kurmaya geldiklerini söyledi.

ATUN

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, Mersin’in, KKTC’nin Türkiye’ye ve dünyaya açılan kapısı olduğunu ifade ederek, ihracatın hatırı sayılır bir bölümünün Mersin üzerinden yapıldığını belirtti.

KKTC’nin genç bir devlet olduğunu ancak bu kısa sürede TC’nin de destekleriyle çok yol aldığını ifade eden Atun, KKTC’nin ekonomik gelişimi için yatırımın ve dış ticaretin çok önemli olduğunu kaydetti.

2010 yıllından beri Türkiye’yle 3 yıllık ekonomik programlar yapıldığını anlatan Atun, bunların reel sektörün büyümesiyle ve özel sektör odaklı kalkınma anlayışını öngördüğünü söyledi.

Atun, garı safi milli hasılanın yüzde 5 oranında kamu yatırımı yapılması ve yüzde 15 oranında da özel sektör yatırımı yapılmasının öngörüldüğünü kaydederek,  bu planlama içerisinde bu yıl 1.5 milyar TL civarında reel sektör yatırımı öngördüklerini belirtti.

Atun, buna ilaveten, Kalkınma Bankası’nın finansman sağlayacağı 3 büyük otel projesi, su projesi ve Ercan Havalimanı yatırımlarının eklenmesiyle toplamda Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 30’u kadar yatırım yapılmasının, ülkede kalkınmanın niteliğini ve bireylerin refahını arttırmaya yönelik büyük bir adım olduğunu kaydetti.

Türkiye’yle işbirliği içerisinde yeni yatırımlar yapılacağına inandığını kaydeden Atun, yaş sebze ve meyve ihracatında da yeni pazarlar konusunda açılım gerektiğini söyledi.