Yurdagül Atun

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun; CTP’nin, Türkiye ile işbirliği yaparak sonuçlandırılması gereken her ana konuyu Türkiye’ye karşı kullanarak muhalefeti örgütlemeye çalıştığını vurgulayarak, “bunu Akıncı’ya kaptırdıkları sol liderliğini ele geçirmek için fırsat olarak gördüler” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) CTP’yle kurdukları  koalisyon hükümetinden çekilme kararı almasının ardından Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun çarpıcı açıklamalarda bulundu. 

CTP-UBP Hükümetinin Temmuz 2015 tarihinde, “geniş tabanlı bir hükümet” olarak hayata geçirildiğini ifade eden Atun, birçok icraatı hayata geçirebilme imkanı bulacakları gerekçesiyle hükümet ortağı olmaya sıcak baktıklarını söyledi. 

Devlet için önemli olan konuları hayata geçirmekte zorluk yaşadıklarını kaydeden Atun, hükümetten çekilme kararı almalarına kadar geçen süreci şu sözlerle özetledi:

“2015 yılının Temmuz ayında, geniş tabanlı bir hükümete olanak sağlamak için koalisyon ortağı olmaya sıcak baktık. Devlet için önemli birkaç konu vardı. Biri su, diğeri 2016-2018 Ekonomik Protokolüydü. Bunun yanında, reform ihtiyacı duyulan temel alanlar vardı; enerji alanında reform, sosyal güvenlik reformu, kamu alanında reform gibi… 

“Halka zaman kaybettirdiler…”

Tüm bunlar hayata geçirilecekken, önce su konusunda, -herşey belli olmasına, tüm anlaşmalar yapılmış olmasına rağmen- ciddiyetten uzak tartışmalar başladı. Yeniden başlandığı yere dönülerek halka zaman kaybettirildi ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) ile ilişkiler gereksiz yere yıpratıldı. 

“Ekonomik protokol müsteşar düzeyine indirildi”

Su konusunun ardından sıra ekonomik protokole geldi. Bu protokolle iş, müsteşar düzeyine indirildi, kapalı ortamda seyretti. Bunu Maliye Bakanı da dile getirmişti. Gelinen noktada, dört ay geçmesine rağmen, protokol, Başbakanlık tarafından sonuca bağlanmamış ve Türkiye ile sorun olduğunu gösteren gölgeler ortaya çıkmıştır.”

“Ortağımız bunu Türkiye’ye yönelik muhalefete döndürdü”

Türkiye ile KKTC arasında imzalanması gereken ekonomik protokolün, CTP tarafından muhalefet nedeni olduğuna işaret eden Atun sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortağımız, Türkiye ile işbirliği içinde sonuçlandırılması gereken her ana konuyu (olumsuzca) değerlendirerek, muhalefeti örgütlemiş ve Akıncı’ya kaptırdıkları sol liderliğini ele geçirmek için fırsat olarak görmüşlerdir. Ortağımızın bu fırsatı, hükümet zemininde değerlendirme çabası bizi çok rahatsız etmiştir. Reform ihtiyacına işaret eden pragmatist sebepleri görmezden gelmek, ideolojik takıntılara düşerek, reform ihtiyaçlarını kabullenmemek 38 tabanlı bu hükümeti anlamsızlaştırmıştır. Dolayısıyla UBP olarak oybirliğiyle hükümetten çekilme kararı aldık.”

“Herşeyi solculuk olarak kabul edemeyiz”

Bakan Sunat Atun, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın sosyal medyadan paylaştığı, 'Maaşlarla devrim yaratacağı düşünenlere sevgilerimi sunarım' şeklindeki sözlerinin ne anlama geldiğinin sorulması üzerine, “her şeyi, tüm icraatları solculuk olarak alamayız, bu mümkün değildir” dedi. 

“Ya Özgürgün başkanlığında bir hükümet, ya da onurlu muhalefet”

Hüseyin Özgürgün’ün Başbakanlığı dışındaki bir modele sıcak bakmadıklarını açıklayan Sunat Atun, sözlerini şöyle tamamladı: “Bir şeyin altını çizmek istiyorum. Ya Hüseyin Özgürgün’ün başbakanlığında bir hükümet olur, ya da UBP onuruyla ana muhalefet görevini yapar. Bunun dışında bir alternatifi kabul etmeyiz…”