Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren, geçen yıl Genç İşadamları Derneği ile protokol imzaladıklarını ve olası projelerle ilgili bilgi paylaşımı için KKTC’ye geldiklerini belirtti.

KKTC’nin son yıllarda uluslararası alanda tanıtılmasının çok önem arz eden bir konu haline geldiğini ifade eden Eren, bu alanda çalışan çeşitli sivil toplum örgütü olduğunu, kendilerinin bu konuda 4 çalıştay yaptığını ve beşinciye hazırlandıklarını anlattı.

Eren, KKTC’deki işadamlarıyla ortak projeleri ve yatırım imkanlarını değerlendirmek için ekim ayında Gebze’den 30, kasım ayında da Ankara’dan 30 iş insanını ağırlayacaklarını söyledi.

TUNALI

Genç İşadamları Derneği Başkanı Ceyhun Tunalı da, Atun’dan aldıkları bayrağı iyi yerlere taşımak için çalıştıklarını kaydederek, geçen yıl imzaladıkları protokolün kağıt üzerinden kalmasını istemedikleri için neler yapılabileceğini değerlendirme kararı aldıklarını belirtti.

Yapılabilecek yatırımları değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak için Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği üyeleriyle bir araya geldiklerini anlatan Tunalı, adım atılabilecek sektörleri belirleyip yatırım imkanı yaratmak istediklerini ifade etti.

ATUN

Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ise, KKTC’nin her zaman muhtemel bir anlaşmaya yönelik istekli tutumunu gözler önüne serdiğini anımsatarak, aynı zamanda ülkenin ekonomik ve siyasi tutumunu da iyileştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

KKTC’de ticaretin sadece yüzde 5’inin Avrupa ile yapıldığını ve alınan kararların KKTC ürünlerinin Avrupa’ya girişini kısıtladığını dile getiren Atun, bunun da ticari ilişkilerin arttırılması için ısrarcı olmak ve yeni yollar bulmak gerektiğini söyledi.

Hükümetlerin görevinin milli geliri artırmak ve istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Atun, “Bunun tek yolu da yatırımdan geçer. Yatırımların arttırılmasının yolunun da talebi arttırmaktan geçer” dedi.

Atun, üniversitelerin ve turizmin ülkenin lokomotif sektörleri olduğuna işaret ederek, ülkenin bu yönden tanıtılmasının da son derece önemli olduğunu söyledi.

Sunat Atun, KKTC’nin turizm alanında yapılan yatırımların her dönem geliştiğini ve arttığını dile getirerek, bu yıl kumarhanesi olmadan 3 büyük otel projesi olduğunu ve yatırımların turizme güvenilerek yapıldığını belirtti.

Atun, 2012’de 500 milyon TL olan desteği 2013-15 yıllarında 1 milyar TL’ye yükselttiklerini ve hedeflerinin yatırım alanında milli hasılanın yüzde 20’sine denk gelecek büyüklüğe erişmek olduğunu söyledi. Atun, KKTC’nin ayakları üzerinde durabilmesi için yatırımların arttırılması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurguladı.