KKTC’deki tüm trafik birimleri, kurulacak Trafik Dairesi çatısı altında toplanacak haberinin basında yer alması üzerine Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu.

1974’den sonra trafiğin yaklaşık 5 bakanlığa bağlı ve sayısı hayli yüksek müdüre bağlı bir sistem olduğunu hatırlatan Avcı, “Bu yüzden de doğruyu bulmak için ya çok uğraş verilmesi gerekirdi veya uğraş verildiği halde doğruyu bulamıyorduk. Bunların yanında trafik konularındaki olaylardan sorumlu olanda çok kolay saklanabilirdi, çünkü çok başlı olduğu için sorumlu ortada yoktu” dedi.

“Bizim için önemli olan buydu”

Şimdi artık bir daire oluşturulduğuna işaret eden Avcı, söz konusu durumun tüm trafikle ilgili birimler aynı daire altın da toplandığı ve buda artık muhatabın belli olacağı anlamına geldiğini aktardı.

“Bizim içinde önemli olan buydu” diyen Avcı, “Daha önce ehliyetleri Maliye Bakanlığı verir, Ulaştırma Bakanlığı yolları yapar ve İçişleri Bakanlığı da taksi ve dolmuş izinlerini verirdi. Bir karmaşa yaşanıyordu, şimdi ise bütün kazalardan sorumlu olacak, düzeltmeleri yapacak bir makam oluşturuluyor. Bizim için önemli olan muhatap artık kolaylıkla bulunacak.” açıklamalarında bulundu.

“Hizmetler daha hızlı ve doğru olacak”

Trafik Dairesinin Ulaştırma Bakanlığı çatısı altında olmasının da doğru bir tercih olduğunu vurgulayan Avcı, “Trafik Dairesi ve Yasa tasarısı doğru bir yaklaşımdır. Daire, Hizmetlerin daha hızlı ve daha doğru olmasına katkı koyacak” şeklinde konuştu.

“Geç kalınmış olsa da, şükür”

Tüm trafik birimlerinin, tek bir daire altında toplanması konusunun 20 yıl önce konuşulduğuna dikkat çeken Avcı, “10 yıl önce de Avrupa Birliğinin ülkeye gelmesi ile birlikte gündeme getirildi ve maalesef bugüne kadarda hep ayak süründü. Çünkü hiçbir bakanlık elindeki yetkiyi diğer bakanlığa vermek istemedi. Trafik birimlerinin, Trafik Dairesi çatısı altında toplanmasına çok geç kalınmış olsa da, yine de çok şükür ki yapılıyor diyebilirim, çünkü artık muhatabımız belli olacak” diye konuştu.

“Trafik artık siyasi ranttan uzaklaşmalı”

Avcı, “Şu anda beklentimiz dairenin erken zamanda, doğru bir şekilde kurulup, doğru fikirlerle çalışmasıdır ve trafiğin artık siyasi ranttan uzaklaşmasıdır. Bu adımla, ülkede siyasi tercihler artık ön planda tutulmaktan vazgeçilir diye umuyorum” dedi.

Kaynak: Yeni Bakış Gazetesi