Suna Erden

Trafik kazaları ülkemizin kanayan yarası olurken, istatistiki veriler en fazla kaza yapanların yeni ehliyet alanlar olduğunu gösteriyor 

Ülkede meydana gelen trafik kazası oranı, nüfusuna bakıldığında hayli fazla olurken, kazalar birçok kişiyi aramızdan alıyor ve sevdiklerini kaybedenlere ömür boyu sürecek bir acı bırakıyor. 2017 yılının Temmuz ayının 11’ine kadar olan zaman diliminde 25 kişi trafiğe kurban giderken, kazalara neden olan etkenlerin sürücülerin hataları, yol ve trafik durumu, araçların mekanik arızaları gibi nedenler olduğu belirtiliyor. Ancak istatistiki rakamlar kazalara neden olan en önemli etkenlerden birinin de “ehliyet eğitimi” olduğunu gösteriyor. Polis Genel Müdürlüğü Trafik Şubesi tarafından hazırlanan istatistiki verilere bakıldığında, en fazla kaza yapanların yeni ehliyet alanlar olduğunu gösteriyor. 

İLK ÜÇ YIL SAKINCALI 

1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihlerini kapsayan istatistiki verilerde, en fazla kaza yapanların yeni ehliyet alanlar olduğu ve özellikle ilk üç yıllık zaman diliminde yaşandığı kayda geçti. Gazimağusa’da bir yılda meydana gelen 1, 256 trafik kazasından 144’nü bir yıllık ehliyet sahibi olanlar, 191’ni 2 yıllık ehliyet sahibi olanlar, 80’nini ise 3 yıllık ehliyet sahibi olanlar yaptı. Lefkoşa’da ise yine bir yıllık sürede meydana gelen 2 bin 945 kazanın 450’sini 1 yıllık ehliyeti olanlar, 303’nü 2 yıllık ehliyet sahibi olanlar, 207’sini ise 3 yıllık ehliyet sahibi olanlar neden oldu. 

HER BÖLGEDE AYNI 

Girne’de de durum değişmedi ve bir yılda meydana gelen 1,997 kazanın 123’nü 1 yıllık, 265’şini 2 yıllık ve 157’sini de 3 yıllık ehliyet sahibi olanların yaptığı görüldü. Güzelyurt bölgesinde de bir yıllık süreçte meydana gelen 404 kazanın 46’sını 1 yıllık, 48’sini 2 yıllık ve 21’ni ise 3 yıllık ehliyeti olanların neden olduğu kayda geçti. Son olarak İskele bölgesinde ise bir yılda yaşanan 301 kazanın 71’ine bir yıllık ehliyet sahibi olanlar, 26’sına 2 yıllık ehliyet sahibi olanlar ve 17’sine de 3 yıllık ehliyet sahibi olanlar neden oldu. Verilerde zaman geçtikçe ve tecrübe arttıkça kaza sayısının düştüğü görüldü. 

"KAZALARIN ÜÇTE BİRİNİ YENİ EHLİYETLİLER YAPIYOR" 

Verileri Star Kıbrıs’a değerlendiren Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, bu rakamların yeterli eğitim verilmeden ehliyet verildiğini gösterdiğini söyledi. Avcı, 1 Ocak 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında trafik kazası yapan 6 bin 93 kişiden 834’nün bir yıllık süreden az ehliyet almış olanlar olduğunu söyledi. Bir yıllık ehliyet sahibi olup kaza yapanların sayısının 833 olduğunu kaydeden Avcı, 2 yıllık ehliyeti sahibi olup kaza yapanların sayısının ise 482, 3 yıllık ehliyet sahibi olup kaza yapanların sayısının ise 387 olduğunu kaydetti. Avcı, sadece 1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık ehliyetlere bakıldığında ise toplamda 2 bin 149 kaza meydana geldiğini ifade etti. Avcı, bu rakamın trafik kazalarının yüzde 31’ni oluşturduğunu belirterek, “Kazaların üçte biri ilk üç yıllık ehliyet alanların yaptığı kazaları oluşturuyor” dedi. 

"SÜRMEYİ ÖĞRETMEDEN EHLİYET VERİYORUZ"

Avcı, bu oranın çok yüksek olduğunu ifade etti ve “ Demek ki bu bizim sürmeyi öğretmeden ehliyet verdiğimizi gösteriyor” şeklinde konuştu. Mevcut uygulamada 10 ders alanın sınava girip ehliyet aldığını kaydeden Avcı, tüzüğe göre 10 dersten 8 dersin gündüz 2 dersin ise gece verilmesinin öngörüldüğünü ancak gece ders veren bir şoför okulu olmadığını dile getirdi. Avcı, tüzüğe göre 10 ders verilmesinin şart koşulduğunu ancak eğitim müfredatının olmadığını, resmi trafik eğitim kitabının güncellenmediğini ve güncel olmadığı gerekçesiyle de kullanılmadığını ifade etti. Avcı,” Resmi kitap olmadan, müfredat olmadan ders veriliyor” dedi. 

"EĞİTİM YETERSİZ" 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Şoför adayları sadece ehliyet verilen bölgede dolaştırılıyor. Öğrenciler anayolda, çift şeritli yolda hiç araba kullanmadan ehliyet alıyor. Bir öğrenciye 100 kilometre araç kullanma deneyimi yaşatmadan ehliyet veriliyor. Ayrıca, gece de araba sürme dersi verilmiyor. Ehliyet aldığı zamanda gece sürmeye kalkışınca ya da anayolda araç kullanınca mutlaka kaza meydana geliyor. Virajı alamama, istediği şekilde duramama deneyimini kazadan sonra öğreniyor. Biz geçlerimize yeterli eğitim vermeden ehliyet veriyoruz ve sonuçları felaket oluyor.” Şoför okullarının denetlenmesi, eğitimcilerin de eğitim derecelerinin tartılması gerektiğini kaydeden Avcı, ehliyet alanlarında daha sonra kontrollerden geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti. 

"AB STANDARTLARINDA TÜZÜKLER HAYAT KURTARABİLİR" 

Avrupa Birliği (AB) standartlarında tüzükler hazırlandığını, 2 Mayıs 2017 tarihinde meclisten geçtiğini belirten Avcı, bu tüzüklerin 22 ay sonra hayata geçirmeyi planladıklarını ancak konuyla ilgili henüz bir çalışma başlatmadıklarını söyledi. Avcı şunları söyledi: “AB standartlarındaki tüzükler öncelikle şoför okullarının düzenlenmesini, eğitimcilerin hangi eğitimleri alacaklarını, eğitilmiş müfettişlerin devreye girmesini, sınav sisteminin düzenlenmesini, sürücülerin hem ehliyet almadan önce hem de aldıktan sonra sağlık kontrollerinden geçirilmesini öngörüyor. Sağlık kontrollerinden geçmeyenlerin ehliyetleri bu tüzüklere göre uzatılmayacak. Şu anda ehliyet sınavlarında yüzde 99 oranında bir başarı vardır. Bu yüksek başarı oranının mantıklı bir açıklaması yoktur. Yeni tüzüklerde sınav sistemi de sıkı bir şekilde uygulanacak. Bilgisayarlı yazılı sınav yapılacak. 

"BİZDE ÇOK KOLAY"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avcı, 2017 yılı itibari ile 25 ölümle sonuçlanan trafik kazası meydana geldiğini ifade ederek, yollarda düzeltmelerin yapılmadığını, kırık bariyerlerin onarılmadığını, yol çizgilerinin yenilenmediğini ve tamamen silindiğini, yollar içi yeterli bütçe ayrılmadığını söyledi. Avcı, özellikle son zamanlarda yabancıların karıştığı kazaların dikkat çekici olduğunu belirterek, KKTC’de kolay ehliyet alındığını, ülkeyi çok iyi bilmeyen yabancıların trafikte kaza yapma oranının daha yüksek olduğunu vurguladı.