Uzun süren sessizliğinin ardından Dışişleri Eski Bakanı Turgay Avcı, Genç TV'de yayınlanan  "Siyaset Yemeği" Programında Didem Gürses'in konuğu oldu. 

Ülke gündemi, Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları, siyasi hayatına devam edip etmeyeceği, UBP Kurultayı olmak üzere birçok konuda açıklama yapan Turgay Avcı, bundan sonraki hedeflerini paylaştı.

2013 seçimlerinde vatandaşın bir süre dinlen dediğini ifade eden Avcı, seçimi kaybetmesinin ardından iki yıldır Medya'dan uzak durduğunu ilk kez siyaset yemeğinde konuştuğunu belirtti 

"10 yıldır ara verdiğim akademik kariyerime devam etme fırsatı buldum. Profesör ünvanımı almama az bir süre kaldı. Fakat KKTC 'de yaşayıp da siyaseti takip etmemek içinde olmamak mümkün değil. 

Bir meslek sahibi olmak önemli. Siyasete hiçbir mesleğim yokken girmedim. Seçim sonucu tekrar akademiye döndüğümde sıkıntı yaşamadım. Siyasetteki deneyimlerimi de akademik kariyerime yansıttık. Tecrübelerimi öğrencilere aktarıyorum. 

Siyaset  bir virüs gibi, uzak durmak kolay değil. Vatandaştan aldığım tepkiler olumlu. 
Siyasi kariyerine devam edip etmeyeceği ile ilgili yorumda bulanan Avcı , siyasete başladıktan sonra bir virüs gibi insana etki gösterdiğini uzak durmanın kolay olmadığını açıkladı. 

Dış İşleri  Bakanlığı  dönemi ve siyasette yaşadığı sürecin kendisine tecrübeler getirdiğini vurgulayan Avcı, şu anda milletvekili olmasa dahi vatandaşın kendisinden birçok konuda destek istediğini, insanların çalacak bir kapıya ihtiyacı olduğunu belirtti. Dış işleri Bakanlığı dönemim hatırlanıyor ve bazı vatandaşlar bana oy vermediği için pişmanlığını dile getiriyorsa bu benim için önemli. İcraatlarımın konuşulması bana mutluluk veriyor dedi .

"Her zaman kapım açık”

"İki yıldır aktif siyasette değilim fakat, vatandaşa herzaman kapım açık. Şimdi bir erken genel seçim olsa, siyasette olmam ile ilgili vatandaşlar tarafından görüşler ortaya konuluyor. Sırası gelirse oturup değerlendireceğiz. Herşeyin öncesinde siyasetin nereye doğru gittiği önemli. 

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ardından partilerde kurultay süreçleri yaşanıyor. UBP'de de bu seçimlerden sonra tabanda bazı soru işaretleri oluşmuştur.  Çalkantılı bir süreç yaşanması bekleniyor. 

Eroğlu' nu destekledim. Çünkü beş yıllı görev süresinde başarılı bir görev üstlendi. 

Bu süreçte Eroğlu'nu destekledim. Çünkü masada Kıbrıs Türk Halkının haklarını savunan bir cumhurbaşkanı olarak başarılı bir görev üstlendi. Beş yıllık süre içerisinde görüşmeye engel olduğu hiçbir ifade BM dahil hiçbir kesim tarafından açıklanmadı. Çözüm hedefleri önemliydi. 
KKTC ' de parti ideolojileri kalmamıştır.

"Bu seçimlerde parti kararlarının reddedildiği, sağ sol görüşlerinin  önem kazanmadığı bir seçim süreci yaşandı. Parti içi anlaşmazlıklar ön plana çıktı. KKTC de parti ideolojileri kalmamıştır. Parti içi çekişmeler olumsuzluklar yaşanmasına neden oluyor. Siyasi partilerde yenilik gerekiyor. 9 yılda dört seçim yapılan vatandaşların yorulduğu bir dönemden geçiyoruz. 

UBP' de seçim sonuçlarının ardından yenilenme yaşanması gerekiyor. 

" Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirecek olursak tüm siyasi partilerde tabanın talepleri vardır. CTP açısından bu seçim başarılı olmadığı için Sayın Yorgancıoğlu, istifa kararı almıştır. UBP açısından da başarılı değildir. Sağ partiler seçmenini karar aldıkları aday konusunda yöneltemedi. UBP' nin de bu süreci değerlendirmesi gerekiyor. UBP'nin de bir yenilenme sürecine geçmesi gerekiyor. Toparlanma sürecinin yaşanması, bütün yönetimin oturup bu toparlanma sürecinin yaşanması için kırgınların  yeniden kazandırılması gerekiyor.

Örneğin hep konuşulan delege sayısı , üyeleri ve listelerin nasıl yapıldığı ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. 

Geçmişte en ağır saldırılara uğradığa ancak karşılık vermedim. 

Özgürgün, Yorgancıoğlu tartışmasına değinen Avcı, geçmiş dönemde en ağır saldırılara, hakaretlere, maruz kaldığı bir süreç yaşadığını, Hiçbir zaman aynı şekilde karşılık vermediğini, böyle ağır tartışmaların yaşanmaması gerektiğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Türkiye ile olan ilişkileri, yavruvatan krizi ve Özdil Nami' nin müzakereci görevine değinen Avcı şunları söyledi;

CTP seçim sürecinde Akıncı' ya destek verirken Nami' Nin görevde olması için pazarlık yapılmış olabilir. 

Özdil Nami'nin  Türkiye' nin talebi üzerine müzakereci görevine gelmiştir. Açıklamasına herhangi bir açıklama yapılmadı. Siyasetçiler doğru olmayan bir haber olursa bunu hemen yalanlar. Bu açıklama yapılmadığı için bu durumun gerçek olduğunu düşünüyorum. Ankara ile Kıbrıs politikaları, müzakere süreci detayları ile her zaman konuşulur. 

CTP Akıncı' ya destek verirken, müzakere heyetinde yer almaları gerektiği ile ilgili bir talepte bulunmuş olabilir. 2. Tur seçimine gidilirken bu pazarlığın yapılmış olabileceğini düşünüyorum. 

"Türkiye'yi dinlemem diyen bir siyasetçi varsa bunu çıkıp açıkça söylesin. Benim döneminde Ankara ile olan ilişkilerim sürekli eleştirildi. Eleştiri yapanlar CTP de olmak üzere Ankara ile olan ilişkiler için çaba sarf etti. 

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda, uluslararası camia Rum yönetimine burada sizin dışınızda bir halk daha vardır demediği sürece çözüme gitmek zor gözüküyor. Akıncı ve Erdoğan arasında başlangıçta bir kriz var gibi gözükse de bu düzelecektir. Nami bu ilişkilerde bir hakemlik üstlenecektir. 

Mehmet Ali Talat' ın CTP kurultayında başkanlık için adaylık açıklamasına da değinen Avcı bu kararın yeni olmadığını belirtti. 

Talat'ın adaylık kararı yeni değildir. Bu karar bir yıl önce var olan bir projeden ibarettir.

" Bu karar yeni alınmadı. Bir yıl önce var olan bir projedir bu. Başka bir aday çıkmayacaktır ve bana göre parti başkanı Talat olarak belirlenecektir. Fakat milletvekili olmadığı için başbakan olmayacaktır. 

Yorgancıoğlu başbakanlıktan istifa ederse parti kararı ile bu görev bir başkasına verilecektir. Ancak Talat milletvekili olmak isterse o zaman alternatifler konuşulabilir. Genel seçim ya da CTP den bir milletvekilinin istifa etmesi ile ara seçim yapılabilir. CTP  için erken seçim söz konusu olabilir. 

2006 da doğruları ile yanlışları ile yeni bir oluşuma gittik. Ancak yeni bir oluşuma gitme gibi bir girişim söz konusu olamaz. Vatandaş ile içiçeyiz. Siyasal kültürü nasıl düzeltiriz bunu düşünmeliyiz. Vatandaşların beklentilerini karşılayacak politikalar önemlidir. Karma oy da en kısa zamanda masaya yatırılmalıdır. Yeni nesillerin geleceği için çalışmalıyız.