Polis Genel Müdürlüğü (PGM) Trafik Müdürü Ahmet Beşerler, trafiğin ülkede büyük ve ciddi bir sorun olduğunu kaydederek, “Bu toplumun trafikten daha önemli bir sorunu yoktur diye düşünüyorum” ifadesine yer verdi.

Beşerler, bunun bir ya da birkaç kurumun üstlenip çözeceği bir sorun olmadığını belirterek, toplumun bütününün katkısına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ahmet Beşerler, trafik haftası çerçevesinde, Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin (TKÖD) KKTCELL Trafik Eğitim Parkı’nda düzenlediği ilkokullararası şiir yarışmasına katıldı.

Çamlıbel Aysun İlkokulu, Zümrütköy İlkokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Hamitköy Dr. Fazıl Küçük İlkokulu ve Dörtyol İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencileri yarışmada trafikle ilgili şiir okudu.

Yarışmaya geçilmeden önce konuşmalar oldu.  Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı ve Trafik Müdürü Ahmet Beşerler, konuşmalarında çocukların trafikte dikkatli olmasını istedi.

BEŞERLER: “YAKLAŞIK 40 İLKOKULDA ÇOCUKLARA TRAFİK EĞİTİMİ VERİLDİ”

Trafik Müdürü Ahmet Beşerler, şiir yarışması öncesi yaptığı konuşmada trafik kazalarına dikkat çekti.

“Trafik kazalarının en büyük nedeni sürattir” diyen Beşerler, “Bunu, Polis Genel Müdürlüğü’nün denetim çabalarıyla halletmek mümkün değil. Trafik suçlarından ehliyeti alınan sürücülerin ehliyetlerini, tabi tutulacakları eğitimden sonra geri alması için gerekli yasal düzenlerleri yapıp, bunu hayata geçirmeliyiz” dedi.

2015’te meydana gelen trafik kazalarında 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 928 kişinin yaralandığını belirten Beşerler, bu kazaların maddi kaybının 21 milyon 480 bin TL olduğunu açıkladı.

Sadece denetimin değil trafik konusundaki eğitimlerin de kazaları azaltacağını kaydeden Beşerler, “Kazaların meydana gelmesinde altyapı faktörleri de etkili ama yaptığımız araştırmalara göre, yüzde 90’a varan bir oranda kazalara sürücüler neden oluyor. Bu da bize sürücülerin, yayaların hatta yolcuların trafik kurallarına uymasının büyük önem arz ettiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

1462534874.jpg

Trafik kurallarının rastgele oluşmadığını, büyük çalışma ve araştırmalar sonucunda oluştuğunu kaydeden Ahmet Beşerler, “Bu kurallara uymak hepimizin öncelikli görevidir. Kurallara harfiyen uyduğumuz takdirde kazaların asgariye ineceğine inanıyorum” dedi.

Ahmet Beşerler, emniyet kemeri konusunda bir açıklama yaparak, “Hangi araçta bulunursanız bulunun, aracın hangi koltuğunda oturursanız oturursunuz emniyet kemerini takın. Emniyet kemeri ölümleri yüzde 50 oranında azaltıyor.  Trafikte herkesi kurallara uymaya, bireysellikten kurtulup toplumsal düşünmeye, trafik düzenine ve toplum huzuruna katkı koyacak şeklinde davranmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Polisin trafik haftası etkinliklerinden de söz eden Beşerler, polisin trafik eğitim parkının “gezici” olan modeliyle 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde ülke genelindeki yaklaşık 40 ilkokulda çocuklara trafik eğitimi verdiğini aktardı.

İçinde bulunduğumuz hafta nedeniyle İskele, Gazimağusa, Lefkoşa ve Girne olmak üzere 4 ilkokulda trafik eğitimi verildiğini söyleyen Beşerler, sürat, dikkatsiz sürüş, alkollü araç kullanmak, emniyet kemeri gibi konularda hazırlanan broşürleri de hafta içinde halka dağıttıklarını belirtti.

Ahmet Beşerler, ülkeyi ziyaret eden yabancıların trafikte karşılaştıkları sıkıntılarla ilgili olarak da Türkçe, İngilizce ve Rumca dillerinde broşürler hazırlandığını ve dağıtıldığını aktardı.

AVCI: “BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

İlk sözü alan Dernek Başkanı Mehmet Avcı, KKTCELL Trafik Eğitim Parkı’nın 6’ncı yılında olduğunu ifade ederek, “Trafik eğitim parkı adada tek. Biz bir hayali gerçekleştirdik. Bu parkı kurarken, ‘başarabilecek miyiz?’ gibi sorular hep aklımızdaydı. Devletin bir sivil toplum örgütü ve şirketle işbirliğinin güzel meyvesini aldık” dedi.

Avcı, 6 yılda parkta 40 bin öğrencinin eğitim aldığını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları protokol uyarınca 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci sınıf öğrencilerinin burada 90 dakikalık teorik ve pratik eğitim aldığını söyledi.

“Bizi en fazla trafik kazalarında çocukların zarar görmesi üzüyor” diyen Avcı, buna birinci sorumlu olarak anneleri ve babaları gösterdi.

“Hala daha çocuklarının emniyet kemerlerini bağlamayan anne babaları görmek, büyüklerin eğitilmesi gerektiğinin göstergesidir. Bir kazada çocuk zarar gördüyse emniyet kemerinin bağlanmadığından yüzde 90 emin olabilirsiniz” şeklinde konuşan Mehmet Avcı şunu ekledi:

“Tabi ki okullar tarihi, coğrafyayı, Türkçeyi matematiği iyi öğretmek için uğraşıyor.  Bir şey gözden kaçıyor, biz eğer trafik kurallarını iyi öğretmezsek o çocuğun hayatı tehlikede... tarihi, matematiği öğretmezsek hayatı tehlikede değil, başarısı tehlikede olabilir.”

“TRAFİĞİ ESAS BOZAN YETİŞKİNLER”

Konuşmasında 2 bine yakın yetişkinin de burada eğitim aldığını belirten Mehmet Avcı, “Trafiği esas bozan, kurallara uymayan yetişkinler” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın izni ve onayıyla özellikle trafik suçu işleyen mahkumlara “trafikte güvenlik” dersleri verildiğini, yabancı ülkeden gelen ve toplu taşıma aracı kullanan sürücüler ile subay ve astsubaylara “sol trafik ve güvenli sürüş” eğitimi verildiğini de söyleyen Mehmet Avcı, ambulans şoförlerine de güvenli sürüş eğitimi verildiğini kaydetti.

Mehmet Avcı, özel okulların talebiyle hem okulların otobüs şoförlerine, hem de otobüsteki yardımcı personele dersler verildiğini söyledi.

“BURADAKİ EĞİTİMİ DURDURACAK TEK GÜÇ YAĞMUR”

Trafik Eğitim Parkı’ndaki eğitimi durduracak tek gücün yağmur olduğunu söyleyen Avcı, parkın yanında bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait olan arsanın yeni bir bina inşaası için derneğe tahsis edildiğini anlattı.

Avcı, KKTCELL ile daha önce imzalanan protokolle buraya bir bina yapılacağını kaydederek, ilk adımı atarak arsayı tellediklerini belirtti, “Şimdi sıra buraya konferans ve eğitim salonlarını yapmak” dedi.

Trafik suçu işleyen ve eğitimine el konulan insanların ya da hapishaneye gidenlerin cezalarını tamamlar tamamlamaz ehliyetlerini geri aldığını söyleyen Avcı, “Peki biz bu insanlara hangi eğitimi veriyoruz? Vermiyoruz. Sadece ceza veriyoruz” şeklinde konuştu.

Polis Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin kendilerini yeni bir uygulama konusunda umutlandırdığını söyleyen Avcı, bu sürücülere yenide eğitim verilmesi ve ehliyetlerini böyle alabilmeleri gerektiğini anlattı.

Parktaki eğitmenlerin sayısının artırılması ile 7’den 70’e herkese trafik eğitimi verme gibi hedeflerinden de söz eden Mehmet Avcı, “Bir başka ilçeye de böyle bir park açılması gerekli. Devletin, hükümetlerin, Polis Genel Müdürlüğü’nün, Ulaştırma Bakanlığı’nın ve KKTCELL desteğini sürdürmesi en büyük dileklerimizden biri” dedi.

1462534875.jpg

YAZICI : “TRAFİK KONULARINA HER ZAMAN DUYARLI OLDUM”

Kuzey Kıbrıs Turkcell (KKTCELL)Genel Müdürü İsmet Yazıcı ise konuşmasında, öğrencilerin şanslı olduğunu, kendisinin çocukken böyle bir ortamda trafik eğitimi almadığını kaydetti.

Yazıcı, örnek aldığı, canı gibi bir sevdiği birini “trafik canavarına” kurban verdiğini de söyleyerek, “Trafik konularına her zaman duyarlı oldum. KKTC’de trafik konusunda böyle inisiyatiflerin olduğunu görmek adaya yeni gelen biri olarak beni mutlu etti” dedi.

İsmet Yazıcı, “Sayın Avcı ‘bu park hepimizin’ dedi, biz daha büyük bir şey söyleyelim, ‘bu çocuklar hepimizin’. Olanağımız el verdiği sürece bu gibi işleri desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

KKTC’de trafiğin soldan akmasının, yurtdışından gelenleri zorladığını ifade eden Yazıcı, “Buraya gelen yabancı sayısı hiç de azımsanacak gibi değil, hatta burası yerleşik nüfus kadar yabancının gelip gittiği bir yer. Bence çalışma izni gibi, trafik eğitimi almak da zaruri olmalı” dedi.

ŞİİR YARIŞMASININ BİRİNCİSİ ÇAMLIBEL AYSUN İLKOKULU

Konuşmaların ardından şiir okuma yarışmasına geçildi. Yarışmada Çamlıbel Aysun İlkokulu’ndan Bekir Korkmaz birinci, Zümrütköy İlkokulu’ndan Sevilay Çuvalcıoğlu ikinci, Büyükkonuk İlkokulu’ndan Gamze Milli üçüncü oldu.

Hamitköy Dr. Fazıl Küçük İlkokulu’ndan İlgi Afacan yarışmayı 4’üncü, Dörtyol İlkokulu’ndan Göktu Yazgı da 5’inci sırada tamamladı.

Birinci gelen öğrencilere bisiklet ve kask seti, ikinci ve üçüncü gelen öğrencilere kask seti, el feneri ile trafikte görünür olmayı sağlayan sarı yelek verildi.

4’üncü ve 5’inci gelen öğrenciler de ödül olarak fener ve sarı yelek aldı.

1462534877.jpg