Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve KKTC Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi işbirliğiyle “Avrupa Birliği Teknik Mevzuatı Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda yer alan seminer saat 9.30’da başladı.

Seminerin açılış konuşmaları,  KTTO Başkanı Fikri Toros, AB Koordinasyon Merkezi’nden İzge Arısal ve T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Bölgesel Politikalar Daire Başkanı Kayhan Özüm tarafından yapıldı.

TOROS

KTTO Başkanı Fikri Toros konuşmasında, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tek taraflı olarak AB Üyesi olması ve AB müktesebatının Kıbrıs’ın kuzeyinde bir çözüme kadar askıya alınmış olmasıyla birlikte yalnız Güney’de değil Kıbrıs’ın  tamamında AB Kriterleri, Normları ve uygulamalarının hayati bir önem kazandığını kaydetti.

Son 12 yılda AB Müktesebatı Uyum Çalışmaları ve mevzuatın   uygulanması sürecinin arzuladıkları ölçüde bir ivme kazanamadığını belirten Toros, Güney Kıbrıs’ın ise AB üyeliğinin getirdikleri konusunda deneyim kazandığını vurguladı.

AB müktesebatına uyum sürecinin çözümden önce hızlı bir şekilde  ileriye götürülmesi gerektiğini söyleyen Toros, çözüm süreci hangi şekilde seyrederse seyretsin, KTTO’nın  Kıbrıslı Türkler’in Avrupa Birliği Teknik   Mevzuatına Uyum Çalışmaları çerçevesinde itici bir güç olması   sorumluluğunu kendinde gördüğünü söyledi.

Odanın bu kapsamdaki çabalarını ve çalışmalarını aktaran Toros, Türkiye   Cumhuriyeti’nin katılım öncesinde yürüttüğü AB Üyelik  Fasılları    müzakere  çalışmaları  ve  teknik  mevzuatındaki uygulama tecrübelerinin de kendileri için hayati önem taşıdığını vurguladı.

1462185005.jpg

ARISAL

AB Koordinasyon Merkezi’nden İzge Arısal da konuşmasında, 10 yıldan fazla bir süredir devam eden Avrupa Birliği’ne uyum çalışmaları kapsamında önemli bir  görev üstlendiklerini kaydetti.

Arısal, AB Koordinasyon Merkezi’nin, Avrupa Birliği müktesebatına yasal uyum çalışmaları kapsamında ilk olarak 2009 yılında kabul edilen ve 2014 yılında güncellenen Müktesebata Uyum Programı’nın hazırlanmasında eş güdümü sağlayarak, bu programların Bakanlar  Kurulu tarafından   onaylanmalarının ve hayata geçirilmelerinin takipçisi olduğunu dile getirdi.

Bu programlar sayesinde onaylanarak yürürlüğe giren AB uyumlu yasa ve tüzüklerle ilgili bilgiler veren Arısal, yürüttükleri diğer çalışmalarla ilgili bilgiler de aktardı.

Bu çalışmaların toplumun her düzeyinde hissedilir olmasının, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasıyla mümkün olacağını söyleyen Arısal, kamu yönetiminin dönüştürülmesi, etkinliğinin  artırılmasının, reform odaklı tüm çalışmaların bel kemiğini oluşturduğunu vurguladı.

AB sürecinin kamu yönetiminin değişimi kadar önemli olan bir diğer boyutunun  ise  özel sektörün rekabet edebilirliğinin artırılması olduğunu kaydeden Arısal, siyasi ve bürokratik konularda olduğu gibi ekonomik ve ticari konularda da adaylık statüsündeki ülkelere tanınan enstrümanların bir benzerinin  Kıbrıs Türk iş insanları   için   oluşturulamadığını, gerek   tercihli tarife kapsamında ihracat gerçekleştirilememesi, gerekse de   ulaştırma alanında karşılaşılan diğer  tüm engellerin, özel sektörün AB pazarına ve AB ekonomisine entegrasyona sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını mümkün kılmadığını söyledi.

Arısal, Kıbrıs Türk ekonomisinin gerek “Federal Kıbrıs Ekonomisi” gerekse de AB tek pazarı içerisinde rekabet edebilirliğinin artırılabilmesi için yapılması gerekenlerin bugün itibarıyla ortaya konması için yoğun çalışmalar başlatıldığını da kaydetti.

1462185007.jpg

ÖZÜM

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı Bölgesel Politikalar Daire Başkanı Kayhan Özüm  de konuşmasında, misyonlarının Türkiye’nin  AB’ye  katılım sürecini yönlendirmek, kamu kurum ve kuruluşları arasında iç koordinasyonu sağlamak ve toplumsal sahiplenmeyi artırmak amacıyla ilgili taraflarla eş güdüm içinde gerekli çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu kaydetti ve çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktardı.

Türkiye’nin  AB  ile  ilişkilerinin başlaması ve sonraki süreçlerle  ilgili bilgiler veren Özüm, bugün vatandaşların hayatını   değiştirecek   birçok   yeniliğin AB müktesebatına uyum doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Kıbrıs’ta olası   bir   çözüm   sonrası   kurulacak   federe   devletin   doğrudan   Avrupa Birliği üyesi olacağı gerçeğinden hareketle bu dönemde KKTC tarafından yapılacak tüm hazırlık çalışmalarının öneminin büyük olduğunu belirten Özüm, bilgi ve birikimlerini KKTC’yle paylaşmaya  açık olduklarını da belirtti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odasından bir heyetin Türkiye’nin AB Bakanı Volkan Bozkır’ı ziyaretiyle bir işbirliği başlatıldığını belirten Özüm, bugünkü seminerin de bu işbirliği çerçevesinde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

1462185006.jpg