Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinlikleri çerçevesinde “Avrupa Birliği’nde ve Kıbrıs Türk Toplumunda Sürdürülebilir Ulaşım ve Hareketlilik” konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs’ın bütününün AB’nin tam olarak parçası olması için başlatılan sürecin iyi ve pozitif devam ettiğini, bu sürecin herkes için büyük ümitler vaat ettiğini söyledi.

Çolak, AB’ye uyum sağlamanın sadece yasa değiştirmek değil, AB kurallarını içselleştirmek, ruhu kavramak olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda bugün saat 10.30’da başlayan panelde, ülkeden ve AB’den uzmanlar, “ulaşım politikaları, sürdürülebilir ulaşım, AB’de hareketlilik, yol güvenliği ve çevre” konularını irdeledi.

Panelin açılış konuşmalarını sırasıyla AB Destek Ofisi Başkanı Michaela Foresti, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener ile Dışişleri Bakanı Emine Çolak yaptı.

1442837483.jpg

FORESTY: “HAREKETLİLİLİĞİN YARARLARIYLA İLGİLİ FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

AB Destek Ofisi Başkanı Michaele Foresty konuşmasında her yıl düzenlenen “Avrupa Hareketlilik Haftası” etkinliklerine birçok ülkenin katıldığını anlattı ve yürüme, bisiklet kullanma gibi hareketlerin yararlarıyla ilgili farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

İnsanların çeşitli ulaşım yöntemlerini görüp bunlardan kendileri için sürdürülebilir olanını tercih etmesini hedeflediklerini dile getiren Foresty, Avrupa’nın bundan gürültünün ve hava kirliliğinin azalması gibi yararlar elde edeceğini vurguladı.

Foresty, bu etkinliğin ilk kez Kıbrıs Türk toplumunca da kabul gördüğünü kaydetti.

1442837493.jpg

YELDENER: “ÇEVRESEL ETKİLER GÖZARDI EDİLİNCE KÜRESEL SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI”

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener de, kalkınmanın çevresel etkilerinin göz ardı edilerek yalnızca ekonomi düzleminde ele alınması sonucu doğal kaynakların tükenmesi, çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlar ortaya çıktığını kaydetti.

Yeldener, kalkınmanın çevresel etkenlerin göz ardı edilerek sadece ekonomik boyutunun algılanmasının birçok sorun yarattığını da işaret etti ve kalkınmada çevresel faktörlerin önemini vurguladı.

Erişebilirliği yüksek güvenli, çevre dostu ve ekonomik bir ulaşım sisteminin sürdürülebilir bir ulaşım olduğunu söyleyen Yeldener, KKTC’de ulaşımla ilgili bazı detayları da aktardı ve ulaşımda trafik güvenliğinin artırılması için yapılması gerekenleri sıraladı.

ÇOLAK: “ULAŞIM BİRÇOK ALANI ETKİLİYOR”

Dışişleri Bakanı Emine Çolak ise ulaşımın birçok alanda önem arz ettiğini ifade etti ve ulaşım verimliliğinin ticari hayatı, çevreyi, günlük yaşam kalitesini, şehircilik anlayışını ve şehircilik estetiğini etkilediğini söyledi.

“Her şeyin başı hayat”  diyen Çolak, bu konuda duyarsız ve verimsiz bir yaklaşımla insan hayatına mal olacak neticeler ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

Duyarlılık artırılmasını amaçlayan bu gibi etkinlikleri ülkeyi AB’ye uyumlaştırma hedefinin bir parçası olarak gördükleri anlatan Çolak, AB’ye uyum sağlamanın sadece yasa değiştirmek değil, aynı zamanda AB’nin kurallarını içselleştirmek, ruhunu kavramak, AB’nin standartları ve anlayışının iklimini kendi bölgelerinde yaratmak, felsefesini algılamak olduğunu ifade etti.

“AB’YE UYUMLANDIRMA GRUBU”

AB felsefesi ve anlayışını daha çok sahiplenmeye acilen ihtiyaçları olduğunu belirten Emine Çolak, “AB’ye uyumlandırma grubu”  kurulduğunu ve bu doğrultuda çalışmaların sürdüğünü anlattı.

"SÜREÇ İYİ GİDİYOR"

Kıbrıs’ın bütününün AB’nin tam olarak bir parçası olması için bir sürecin devam ettiğini, bu sürecin iyi gittiğini ve pozitif devam ettiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çolak, bu sürecin herkes için büyük ümitler vaat ettiğini söyledi.

Çolak, AB’nin gereklerini ödev olarak üstlenmekle AB’nin sağlayacaklarından faydalanmanın da bu işin bir parçası olduğunu belirtti.