Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, 500 bin kadar kişinin Avrupa'ya sığındığını hatırlatarak, "IŞİD'e karşı mücadele veriyoruz. Neden IŞİD'den kaçanları kabul etmeye hazır değiliz?" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransa'nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu'nda mülteci krizinin ele alındığı bir konuşma yaptı. Juncker, İtalya, Yunanistan ve Macaristan'ın bu sorunla artık yalnız başına mücadele etmeyeceği uyarısında bulunarak, AB üyesi ülkelerin gelecek haftaya kadar 160 bin sığınmacıyı kendi aralarında paylaşma konusunda anlaşmaları gerektiğini kaydetti. Avrupa'ya İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana karşı karşıya kaldığı en büyük mülteci krizine karşı alınması gereken yeni önlemler listesini açıklayan Juncker, Avrupa'ya çoğunluğu Suriye ve Libya'daki iç savaştan kaçan 500 bin kadar sığınmacının geldiğini hatırlatarak, "Bu mülteci krizi basitçe çözülmeyecek. Harekete geçme zamanı " dedi.

YENİ PLANI AÇIKLADI

"IŞİD'e karşı mücadele veriyoruz. Neden IŞİD'den kaçanları kabul etmeye hazır değiliz?" diyerek üye ülkelerin temsilcilerine seslenen Juncker, 22 üye devletin Yunanistan, Macaristan ve İtalya'dan 120 bin sığınmacıyı paylaşması için yeni planı açıkladı. Çok sayıda insanın kaçtığı Arnavutluk ve Kosova'nın da yer aldığı Güvenli Ülkeler listesini de açıklayan Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, güvenli ülke olarak adlandırılan ülkelerde şiddet gördüklerini doğrulamaları halinde iltica başvurularının kabul edilebileceğini kaydetti. Junkcer, komisyonun uzun dönemde de Afrika ülkelerine sınırlarını daha iyi bir şekilde idare etmeleri ve Avrupa'ya giden sığınmacıların sayılarının azalması hedefiyle 1.8 milyar Euro maddi destek sanacağını açıkladı.

Avrupa Birliği'nin iyi bir noktada olmadığı uyarısını yapan Juncker, "Kış yaklaşıyor. Gerçekten ailelerin tren istasyonlarında, soğuk gecelerde çadırlarda uyumalarını mı istiyoruz? Söz konusu mültecilerse bunun dini, inancı ve felsefesi olmaz" ifadesini kullandı.