Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu İlerleme Raporu'na ilişkin, "1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesi, raporu bizim için kabul edilemez hale getirmiştir" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Avrupa Parlamentosu İlerleme Raporu'nu değerlendirdi. Bakan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye hakkındaki İlerleme Raporu'nun kabul edildiğini hatırlatarak, "Bu sefer yayınlanan Türkiye İlerleme Raporu her yıl gördüğümüz ve her yıl gerçekleştirilen etkinlik. Bu seneki Avrupa Parlamentosu İlerleme Raporu Türkiye Raportörü olarak Hollanda Parlamenteri Sosyalist Parlamenter Kati Peri hazırladı. Ancak Avrupa Parlamentosu yeni seçildiği andan itibaren çok renkli bir görünüm arz ediyor. Bu yılki rapor ilk Genel Kurula sunulan raporda çok farklı bir şekilde ortaya çıktı. Bugüne kadar 442 değişiklik önergesi verildi. 2 kez görüşüldükten sonra, oylanacağı gün yeniden 38 dişilik önergesi verildi. Bu önergelerin hazmedilmemiş olması ve Gerçekten Türkiye ile ilgili olarak bizim kabul edemeyeceğimiz unsurlar içermesi nedeniyle raportör geçtiğimiz ay açılması gereken oylamayı ertelemek mecburiyetinde kaldı" ifadelerini kullandı.

1915 OLAYLARI

Bozkır, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendiren karara atıf yapıldığını kaydederek şunları dedi:

"Bu rapor bu şekilde çıkmamış olsaydı, raporu çalışabilsin bir rapor olarak nitelendirme arzusundaydık. Raporun içinde tenkit olabilir. Eğer kabul edemeyeceğimiz, yanlış bilgilerden kaynaklandığını düşündüğümüz bilgiler varsa bunları daha önce İlerleme Raporu'nda yaptığımız gibi Parlamento ve Komisyonla paylaşma yoluna gideceğimizi açıklamayı düşünüyorduk. 1915 olayları ile ilgili maddenin girmesi raporu bizim için kabul edilemez hale getirmiştir. Bu nedenle rapor Avrupa Parlamentosu tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye Tarafından reddedilen, kabul edilemez azledilen bir İlerleme Raporu kayda geçecektir."