Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Türkiye ile AB arasında sığınmacı sorununun çözümüne ilişkin varılan anlaşma sonrası Türkiye'den Yunan adalarına geçen sığınmacı sayısında büyük bir düşüş olduğunu belirterek, Türkiye-AB anlaşmasının istenen psikolojik ve politik hedefe ulaştığının söylenebileceğini kaydetti.

Fransa Ulusal Meclisi Yasama Komisyonu'nun Avrupa'ya göçmen akımıyla ilgili düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Akil, Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasının Ege Denizi'ndeki sığınmacı geçişlerine etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anlaşmanın devreye girmesinin insan kaçakçıları ve Suriyeli sığınmacılar için "caydırıcı etki" mahiyetinde olduğunu ifade eden Akil, "Önemli olan sığınmacıların kaçak duruma düşmelerini engellemek. Eğer sığınmacılar Avrupa'ya ulaştıktan iki hafta sonra Türkiye'ye geri gönderileceklerinin bilincinde olurlarsa ne hayatlarını riske atarlar ne de kaçakçılara para verirler." şeklinde konuştu.

Anlaşmanın "caydırıcılık etkisini", özellikle nisan ayında iyice gösterdiğinin altını çizen Akil, "Türkiye ile AB arasındaki anlaşma öncesi Ege Denizi'nde günde ortalama 7 bin sığınmacı geçişi yaşanırken anlaşma sonrası bu sayı 50'ye düştü. Bu yüzden 'Türkiye-AB anlaşması istenen psikolojik ve politik hedefe ulaştı' denebilir." ifadelerini kullandı.