Gürsel KARAGÖZLÜ

Aydınköy’de ikamet eden vatandaşlar, devlet yetkililerinin ilgisizliğinden yakındı.

KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında su borusu döşeme işlemi için yapılan kazı çalışmalarının köy yollarının bozulmasına neden olduğunu kaydeden köy halkı, çalışmaların tamamlanmasına rağmen yolların tadil edilmediğini kaydetti.

Kazı çalışmaları sebebi ile köy yollarının köstebek yuvasına dönüştüğünü öne süren Aydınköylü, bozuk olan yolun kazalara davetiye çıkardığını kaydetti.

Aydınköy’de halen kırsal kesim arsa dağıtımının yapılmadığına değinen köy halkı, bu durumun bölgede genç nüfusun azalmasına neden olduğunu söyledi.

Mandıralarda da elektrik enerjisi olmadığını ve hayvan üreticilerinin bu konuda ciddi sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Aydınköylü, devlet yetkililerine çağrıda bulunarak, sorunların en kısa zamanda çözümlenmesini istedi.
Aydınköy’de halk, Malya şehitlerine de bir abide yapılmasını istedi.


Tayanç: Mahkeme sürecini bekleyemeyiz

Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında su borusu döşeme işlemi için köyde yapılan kazı çalışması nedeni ile yolların bozulduğunu ve çalışmaların 1 ay önce bitmesine rağmen yolların tadil edilmediğini belirtti.

Tayanç, “Kazı çalışmaları sırasında 3 kilometre asfalt, 7 kilometre de tarla yolu kesildi. Çalışmalar 1 ay önce tamamlandı ancak yolda açılan çukurlar ve yırtıklar toprakla dolduruldu. Yağmur nedeni ile bu yırtık yerler çökme yaptı, asfalt yolda yer yer 5 ile 15 cm yüksekliğinde çukurlar meydana geldi” dedi.

Yolda oluşan çukurların trafikte tehlike yarattığını ifade eden Tayanç, birçok sürücünün aracı ile bu çukurlara girdiğini ve araçlarda maddi hasarlar olduğunu ileri sürdü.
Yağmurlu günlerde çamurdan, rüzgarlı günlerde yoldaki çukurlara doldurulan topraklardan oluşan toz bulutundan usandıklarını kaydeden Tayanç, yolun en kısa zamanda eski haline getirilmesini istedi.

Tamer Tayanç, “Yollarda kazı çalışmasına bağlı olarak açılan çukurların asfalt ile kapatılması talebi ile 1 aydır Güzelyurt Belediyesi ve Kaymakamlığı yanı sıra Karayolları Dairesi’nin kapısını aşındırıyoruz ancak hiçbir makam sorumluluk yüklenmedi, her biri topu bir diğerine attı” dedi.

Tamer Tayanç, devlet yetkililerine çağrıda bulunarak ilgili merciinin bir an önce sorunun çözümüne yönelik somut adım atılması için harekete geçmesini istedi.

Tayanç, konu ile ilgili Güzelyurt Kaymakamlığı’nın sorumlu şirket aleyhine mahkemeden ara emri aldığını ancak köylünün uzun sürecek bir mahkeme sürecini bekleyemeyeceğini kaydetti.

Tamer Tayanç, “Devlet gerekeni yapsın ve yaptığı işin ücretini ilgili şirketten alsın. Köylü de rahata kavuşsun. Köylülerimizden her gün bu konuda şikâyet almaktayım. Vatandaş, toz kalkmaması için her gün yolları suluyor. Nereye kadar bu böyle devam edecek” dedi.

“Hizmet yoksa para da yok”

Muhtar Tamer Tayanç, yolun en kısa sürede tadil edilmemesi halinde köy halkının araçlarının seyri sefer ruhsatlarını çıkarmayacağını ve belediyeye vergilerini ödemeyeceğini kaydetti.

“Almadığımız hizmetin parasını ödemeyeceğiz” diyen Tayanç şunları söyledi: “Devlet bu konuda bir şey yapamıyorsa elini üstümüzden çeksinler. Biz kendi kendimizi yönetecek kapasitedeyiz. Tüm köylüler aksatmadan arabalarının seyrüseferini çıkartır. Hizmet alacağına bir de araçları zarar görür. Belediyeye her türlü vergilerimizi veririz. Buradan yetkilileri uyarıyorum; yollar en erken bir zamanda yapılmazsa seyri sefer ruhsatlarını da çıkartmayacağız, belediye vergilerimizi de ödemeyeceğiz. Almadığımız hizmetlerin parasını bizden beklemesinler.”

“Genç nüfus Aydınköy’ü terk ediyor

Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç, kırsal kesim arsa dağıtımının da Aydınköy’de yapılmadığını belirterek, köyde genç nüfusun bu nedenle başka bölgelere göç ettiğini söyledi.

Tamer Tayanç, “Gençler köyde ev yapacak yere sahip olmadıklarından başka bölgelere ev yapıyorlar ve köyü terk ediyorlar. Gençliğe ev yapmaları için alt yapısı, elektriği, suyu hazır 20 dönümlük 40- 50 gencimize arsa yeri hazır durumda. İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’na bu konuda müracaat ettik. Ancak Tapu Dairesi’nden görevli gönderilip arsa yerlerini belirleyemiyorlar” dedi.

“Mandıralar karanlığa mahkum”

Tamer Tayanç, ücretinin ödenmesine karşın mandıralara elektrik enerjisinin götürülmediğini öne sürdü.
Tayanç, “Parası ödenmiş olmasına rağmen 2-3 torpilli kişi mallarından direkler geçecek diye engelleme yaparlar iddiası ile elektrik dairesi parası ödenmiş ağıllara elektrik götüremiyor” diye konuştu.

Mandıralara bir an önce elektrik enerjisinin götürülmesini isteyen Tamer Tayanç, bölgedeki işsizlik sorunun da çözümlenmesini istedi. Tayanç, ayrıca, köydeki çocuk oyun parkının geliştirilmesini, yenilenmesini çağdaş düzeye getirilmesini istediklerini kaydetti.

“Yatırım sıfır”

Tamer Tayanç, köydeki futbol sahasının da yenilenmesi gerektiğini belirtti. Tayanç, “Ligler başladı. Gençler tüm maçlarını sahamız yeterli olmadığı için 3 yıldan beridir başka köylerdeki sahalarda oynuyorlar. Tüm bu olumsuzluklara rağmen geçen yıl şampiyon oldular ve bir üst lige çıktılar. Köydeki gençliğin spor yapması için köyümüze bir halı saha yapılmasını istiyoruz” dedi.

Tayanç, “Güzelyurt Belediyesi, köyümüzden her ay 40-50 bin TL devlet katkısı alıyor. Ama 40 kuruşluk yatırım köye yapılmıyor. Alınan devlet katkısının dörtte biri köye yatırım olarak yapılsın köyümüz cennet olur” şeklinde konuştu.

“Şehitlik anıtı istiyoruz”

Aydınköy Muhtarı Tamer Tayanç, köy girişinde bulunan Atatürk Büstü’nün yanındaki boş araziye Güney Kıbrıs’ta Malya köyünde şehit düşen 8 şehit için anıt yapılmasını istediklerini kaydetti.
Tayanç, “Belediyeye bağlı olduğumuz için anıt konusunda belediye ile temasa geçtik. Belediyeye Hasan Alas isimli bir arkadaşımız proje hazırlayıp sundu. Ancak proje hala daha muallâkta beklemektedir. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, ‘plan, projenizi getirin biz size yaptıralım’ diyor ama belediye plan ve projeyi halen yapmadığından anıt yapımı da beklemektedir. Bu konuda belediyenin daha duyarlı olmasını ve gerekeni yapmasını bekliyoruz” dedi.

Aydınköylüler ne dedi?

Süleyman Özhuy:
“Ben muhtar azasıyım ve birçok kişinin sorununu yakinen biliyorum. Üreticilerimiz çok zor durumdadır. Devlet geçen yılki Doğrudan Gelir Desteği’nin yarısını ödedi. Kalan para bu dönemde ödemesi gerekir ki üreticiler bahçelerine bakım yapsınlar. Devlet arpada fiyat taban açıklaması da yapmadığından üretici 3-4 tüccarın elinde kaldı. Mazot desteğinin ikinci taksiti de ödenmedi. Hayvancı ve çiftçiler bu yardımları aldı. Ancak narenciye üreticileri henüz bunlardan yararlanamadılar. Narenciye üretimi için kullanılan suların tuzlu olması da birçok bahçenin kurumasına neden oldu. Mandıralar ise elektriksiz. Yollarımız köstebek yuvası. Köyde halen daha kırsal kesim arsası da dağıtılmadı.”

Mehmet Caner:
“Aydınköy’de üreticiyim. Yaklaşık 7 aydan beridir Türkiye’den gelecek su için köyümüzde çalışmalar sürmektedir. Bu çalışmalar bitmesine rağmen köy içinde ve ova yollarında yapılan kazılar toprakla dolduruldu. Ancak köy içindeki asfalt yollara halen asfalt dökülmedi. Araçlarımız her gün hasar görür. Bunun bir an önce yapılmasını istiyoruz.”

Sabri Cankurt:
“Uzun bir zamandır Türkiye’den getirilecek su için köyde boru döşemek için çalışma yapılmaktaydı. Bu çalışmalar yaklaşık bir ay önce tamamlandı ve köy içinde asfalt yollarda yapılan kazılar toprakla kapatıldı. Asfalt dökümü yapılmadı. Bu toprak dökülen kısımlarda çökme oldu ve yolu kullanan araçlar çukurlara düşerek araç lastikleri yırtılmakta araçlar zarar görmektedir. Duyduğumuza göre ilgili şirket yolu bitirip köyden ayrıldı. Asfaltı kim yapacaktır. Köylüler olarak araçlarımızda hasarlar olmakta ve çok büyük maddi kayıplarımız olmaktadır. En erken zamanda bunun çaresine bakmalıdırlar.”