Teoman Turan

Karadenizliler Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, Günaydın Ada programının konuğu oldu. Derneğin kültürlerin kaynaşması için önemli bir misyonu olduğuna vurgu yapan Aygün, bir ayrışma unsuru olmadıklarını söyledi. Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın bu şekliyle ayrımcılık unsurları içerdiğine vurgu yapan Aygün, Başpiskopos Hrisostomos’un tartışma yaratan sözleriyle ilgili de değerlendirmeler yaptı. 

“DERNEĞİN BUGÜNKÜ GELDİĞİ NOKTA ÇOK İYİ” 

Programa konuk olan Dernek Başkanı Baki Aygün, 1992 yılında kurulan derneğin amaçlarını paylaştı, Derneğin bugün geldiği noktayı çok iyi olarak nitelendiren Aygün şunları söyledi: 

“1992’de kurulmuş bir dernek. O dönemin kurucularıyla bir kısmıyla görüştüm. Yani o dönemdeki ruhu o dönemdeki bu derneğin kuruluş amacını anlamaya çalıştım. Anladığım kadarıyla ve anlattıkları kadarıyla o dönemde kurulmasının amacı, kendi kültürlerini yaşatmak birliktelik oluşturmak ve sosyal kültürel olarak ihtiyaçlı, muhtaçlı insanlara yardım etmeyi amaçlamışlar. Onları saygı ve sevgiyle anlamak gerekiyor. Çünkü derneğin bugünkü geldiği noktanın çok iyi olduğunu düşünüyorum. Bize düşen görev bu derneği daha iyi noktalara getirebilmek. Dernek büyük oranla kendi gelirleriyle faaliyetlerini sürdürebiliyor.” 

“AYRIŞMA UNSURU DEĞİLİZ” 

Karadenizliler Derneği olarak amaçlarının toplumda bir ayrışma yaratmak olmadığını vurgulayan Aygün sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Şöyle bir kaygı var ise ve o kastediliyorsa bu dernek bir ülkede bir ayrışmanın bir unsuru olarak anladığım kadarıyla son günlerde yaptığımız temaslarda görülüyor. Kesinlikle şunu söyleyebilirim; birincisi kültürler statik durağan değildir, değişkendir. Karadeniz kültürü de değişen bir kültür. Yani bugün folklor ekibimiz var. Folklor ekibimizin elemanlarının bir kısmı aynı şekilde Kıbrıs Türk folkloru içerisinde de oynayabiliyorlar. 10 Temmuz’da İskele Belediyesi halk dansları ekibi Karadenizliler gecesinde bizim folklor ekibimizle birlikte yer alacak. Ben 1975’te buraya gelmiş çocuk olarak gelmiş, burada büyümüş, şu anda burada kamu görevlisi olarak şunu söyleyebilirim ki, hiç kimse tedirgin olmasın. Buradaki insanlarımızın 1974 sonrasında göç eden insanlarımızın ve burada doğmuş olan çocukların tek amacı kendi kültürlerini yaşatabilmektir.” 

“AYRIMCILIK KÖRÜKLENİYOR” 

Yine merakla beklenilen Yurttaşlık Yasa Tasarısı ile ilgili görüşlerini de paylaşan Aygün, tasarıya karşı çıkılması gerektiğini ifade etti. 

Aygün, tartışmaların sadece süre üzerinden sürdürülmesinin yanlış olduğunu belirterek ayrımcılığın daha da körüklendiğini vurguladı. 

Karadenizliler Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, şunları söyledi: 
“İşin acı tarafı bu inanın niçin bu konu nereden kimin aklına gelmiş, bunu niçin böyle taşarlamış, kim neden rahatsız olmuş bir şeylerden. Dernekleri bu amaçla suçlayan insanların bu tasarıya sessiz kalmasını yadırgıyorum. Gerçekten bu ülkede bir şeylerin eşitlik adalet üzerinden yürümesini ayrıştırmanın ötekileştirmenin ortadan kaldırılmasını isteyen insanların karşı çıkması lazım. Bu konuyla ilgili herhangi bir tepki çok görmedim.” 

“BİRÇOK KESİMİN SESİNİN DUYRULMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM” 

Aygün; “Meclis’te yeterince temsil edildiğinize inanıyor musunuz” sorusuna da şu yanıtı verdi: 

“Birçok kesimin sesinin duyurulmadığını düşünüyorum. Bununla ilgili formüller var mı? Var. Ama bugün üzerinde tartışılan formülün bu temsiliyeti değişik kesimlerin temsiliyetini çözmeyeceğini düşünüyorum. Bununla ilgili kendi fikirlerimiz var ancak bu seçim ve halk oylamasını değiştirecek olanlar, bu sistemle seçilmiş milletvekillerimiz onlar karar verecekler. Bu sistemi onlar değiştirecekler. Milletvekillerinin kendi pozisyonlarıyla ilgili kaygıları var. O kaygılardan uzaklaşıp ülke geneline ilişkin düşünce oluşursa fikirlerimizi söyleriz. Bizim temelde düşüncemiz şudur; tek bölge olabilir ancak tek bölgenin bir karma sistemin kaldırılması ve tercih sayısının düşürülmesini düşünüyoruz.” 

“HRİSOSTOMOS FAZLA CİDDİYE ALINDI” 

Yine Rum Başpiskopos’u Hrisostomos’un Türkiye’den gelen yurttaşlarla ilgili sözlerine yönelik değerlendirmede de bulunan Karadenizliler Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, bu açıklamaların fazla ciddiye alındığını belirtti. Aygün, “Rum tarafında şu anda bu açıklamayı yapan Başpiskopos Hristiyan din adamı Hrisostomos’un çok fazla ciddiye alındığını düşünüyorum. Bu icra makamı olan, karar makamı olan birisi değil. Kaldı ki bu ilk açıklama da değil. Ben tamamen buna yönelik Hrisostomos’a yönelik yazıların onu yücelttiğini düşünüyorum.” 

Aygün, bu bağlamda Kıbrıs’ta Varoluş Hareketi’nin de çıkış noktasını eksik bulduğunu belirterek bu sözlere fazla itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı.