Etkinliğe Kültürel Miras Teknik Komitesi eşbaşkanları Ali Tuncay ve Takis Hadjidemetriu, ABD, İtalya, Bulgaristan, Hollanda ve İrlanda büyükelçiliklerinden diplomatlar, Danışma Komitesi’nde görev yapan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum uzmanlar, AB Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer ve UNDP-PFF sorumlusu Tiziana Zennaro da katıldı. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay’ın açıklamasına göre, etkinlikte ayrıca Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Din İşleri Başkanlığı Bölge temsilcisi ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi temsilcileri de hazır bulundu.

Ayios Afksentios Kilisesi’nde yer alan etkinlikte konuşan Teknik Komite’nin Kıbrıslı Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin, her iki tarafın eşitliği çerçevesinde karşılıklı güven ve işbirliği içerisinde yürütülmekte olduğunu, sadece eserlerin restorasyonunu gerçekleştirmediklerini, çalışmalarının ayrıca bir işbirliği ve güven ortamının da yaratılmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

Ayios afksentios Kilisesi’ndeki restorasyon çalışmasının, her iki taraf arasındaki güvenin tesisine katkı yapmanın yanısıra, Büyükkonuk köyünün sosyal, ekonomik ve kültürel gelişimine de katkıda bulunacağını ifade eden Tuncay, kültürel mirasın sadece taşlar ve binalardan ibaret olmadığını vurguladı. Tuncay, kültürel mirasın ayrıca gelecek için önemli olan değerleri geçmişten günümüze, dolayısıyla da geleceğe aktardığını kaydetti. Tuncay, Teknik Komite çerçevesindeki işbirliğinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılmasını diledi.

Kıbrıslı Rum Eşbaşkan Takis Hadjidemetriu da, Ayios Afksentios Kilisesi’nin genç yaşta hayatını kaybeden Stavroula adlı bir kızın anısına babası tarafından inşa edildiğini, kilise inşa edilirken Stavrolula’nın resminin de çizildiğini, ancak birkaç yüzyıl önce bu duvarın bir duvarla kapatıldığını anlattı. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmaları sonucunda bu resmin yeniden gün ışığına çıkartıldığını anlatan Hadjidemetriu, Komite çalışmalarının her iki toplumun yeniden yakınlaşması ve işbirliği yapmasına katkısı olduğunu belirtti.

BM Kalkınma Programı – Barış İçin Ortaklık (UNDP-PFF) sorumlusu Tiziana Zennaro da konuşmasında, Ayios Afksentios Kilisesi’ndeki restorasyon çalışmasının 230 bin Euro’ya mal olduğu bilgisini verdi. Zennaro, dini inanç ne olursa olsun hayatın ve çevrenin bir parçası olan kültürel miras eserlerinin herkesin mirası olduğuna vurgu yaptı.

AB Destek Ofisi Başkanı Alessandra Viezzer de, mali katkı yapmakta oldukları Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarının sonuçlarının 2015 yılıyla birlikte artan bir ivmeyle hız kazanmaya devam ettiğini belirtti. Kültürel miras alanında yapılan çalışmaların her iki toplum arasındaki güven ve işbirliği ortamının gelişmesine katkı yapmakta olduğunu ifade eden Viezzer, çok kültürlülükten korkulmaması gerektiğine vurgu yaptı. Viezzer, farklı kültürlerin birbirlerine saygısı temelinde oluşturulan Avrupa Birliği’nin teknik komiteye yaptığı katkının devam edeceğini söyledi.
Törene katılan Din İşleri Başkanlığı ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi temsilcileri de, din adamları olarak Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki barış ve işbirliği sürecine destek verdiklerini kaydettiler.
2008 yılında kurulan, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum uzmanlardan oluşan Kültürel Miras Teknik Komitesi, 2014 yılından itibaren çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı. Komite, gerçekleştirdiği çalışmalar çerçevesinde, bundan bir süre önce Güney Kıbrıs’ta Evretu Camisi, Çerkez Camisi ve Aşağı Baf Hamamı’ndaki konzervasyon çalışmalarını tamamlamıştı.