Salih İzbul, özel bir hastanede geçirdiği operasyonun ardından hayatını kaybeden ‘Fikri Orakcıoğlu’ olayında Sağlık Bakanlığı’nın soruşturabileceği bir şey kalmadığını kaydetti. İzbul, “Bu soruşturmayı yapacak olan Sağlık Bakanlığı değil, Tabipler Birliğidir” dedi.

Yeni Bakış’ın daha önce kamuoyunun gündemine getirdiği Fikri Orakcıoğlu’nun ölümünde ihmal olup olmadığı yönündeki haberle ilgili son gelişmeleri anlatan Sağlık Bakanı Salih İzbul, polis soruşturmasının hala sürdüğünü aktardı

İzbul,  “Polisin yanı sıra biz de Sağlık Bakanlığı olarak disiplin soruşturmamızı başlattık, fakat konuyla ilgili 2 doktorun biri Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından görevinden uzaklaştırılma cezası aldı. Diğer doktor ise olayın hemen ertesinde emekliliğini istedi. Yani bu durumda Sağlık Bakanlığının soruşturabileceği bir şey kalmadı” diye konuştu

Olayda adı geçen doktorların suçluluğunu veya suçsuzluğunu belirleyecek Tabipler Birliği olduğunu ifade ederek toplu Tabipler Birliği’ne atan İzbul, “Bu soruşturmayı yapacak olan Sağlık Bakanlığı değil, Tabipler Birliğidir. Sağlık Bakanlığının görevi idari soruşturma yapmaktır ki, bizim başlattığımız idari soruşturmanın da muhatabı olmadığı için bir sonucu elde edemedik” şeklinde konuştu

İzbul Orakcıoğlu’nun otopsi sonucunun hala gelmediğini savunarak, KKTC’deki Adli Tıp sorununu da günyüzüne çıkardı. İzbul, “Otopsi sonucu gelmiş olsa bizim muhakkak haberimiz olurdu” dedi

18 Eylül’de Lefkoşa Özel Başkent Hastanesi’nde  Dr. Turgut Küçük ve Anestezi uzmanı Süleyman Köroğlu tarafından ameliyat edilmesinin ardından hayatını kaybeden Fikri Orakcıoğlu’nun ölümü hem kamuoyunda, hem de basında büyük yer bulmuş, doktor hatası iddiaları üzerinde durulmuştu. 28 Eylül’de ise ailenin şikâyeti üzerine Orakcıoğlu’nun mezarı açılmış ve otopsi için cesedi çıkarılarak, alınan doku örnekleri Türkiye’ye gönderilmişti.

Olayla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür olayın takipçisi olacaklarını söylerken, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu da Orakcıoğlu'nun ambulansa alındığı andan itibaren soruşturma başlattıklarını dile getirmişti. 10 Ekim’de ise Sağlık Bakanı Müsteşarı Ömer Gür, Orakcıoğlu ailesini makamına çağırarak, , Fikri Orakcıoğlu'nun ölümüyle ilgili hastane bazında yapılan idari araştırmayı bitirdiklerini ve soruşturmanın da 2-3 gün sonra başlayacağını belirtmişti.

Prosedürü anlattı

Gelinen aşamayla ilgili olarak Yeni Bakış’a özel açıklamalarda bulunan İzbul, “Böyle bir olay vuku bulduğunda ailenin şikâyet durumuna göre polis soruşturma açar. İhmalden dolayı bir şey oldu iddiası ortaya atılır veyahut aile hastamla yeterince ilgilenmediler diye polise şikâyette bulunur. Polis de soruşturma başlatır. Aynı zamanda Bakanlıkta soruşturma başlatır. Sağlık Bakanlığının başlattığı soruşturma disiplin soruşturmasıdır. Bu soruşturmanın bir de Tabipler Birliği ayağı vardır. Tabipler birliği de etik mi, değil mi soruşturmasını ve olayda gerçekten doktorun ihmali var mı, yok mu soruşturmasını başlatır. Kısacası bu soruşturma üçayaklı yürütülür.”

“Soruşturmayı yapacak olan Tabipler Birliği'dir”

Konuyla ilgili polis soruşturmasının şu anda sürdürüldüğünü belirten İzbul, “Biz ise disiplin soruşturmamızı başlattık, fakat konuyla ilgili 2 doktorun biri Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından görevinden uzaklaştırılma cezası aldı. Diğer doktor ise olayın hemen ertesinde emekliliğini istedi. Yani bu durumda Sağlık Bakanlığının soruşturabileceği bir şey kalmadı. Olayda adı geçen doktorların suçluluğunu veya suçsuzluğunu belirleyecek Tabipler Birliğidir, Tabipler birliğinin bu şekilde gelişen konularla ilgili kurulları vardır ve gerekirse bilirkişi çağırırlar. Kısacası bu soruşturmayı yapacak olan Sağlık Bakanlığı değil, Tabipler Birliğidir. Sağlık Bakanlığının görevi idari soruşturma yapmaktır ki, bizim başlattığımız idari soruşturmanın da muhatabı olmadığı için bir sonucu elde edemedik, çünkü daha öncede belirttiğim gibi doktorlardan bir tanesi kamu görevinde uzaklaştırıldı, bir diğeri ise erken emekliliğini isteyerek emekliye ayrıldı” dedi.

“Orakcıoğlu’nun otopsi sonucu henüz gelmedi”

Otopsi sonucunun henüz daha gelmediğini de belirten İzbul, “Otopsi sonucu gelmiş olsa bizim muhakkak haberimiz olurdu. Daha önce önüme birkaç otopsi sonucu geldi, fakat Fikri Orakcıoğlu’nun otopsi sonuçları henüz gelmedi” şeklinde konuştu.


Kaynak: Yeni Bakış