CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), "bir milletvekilinin odasındaki Atatürk resmini indirdiği" iddiasıyla ilgili olarak Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın, oy çokluğuyla kesin ihracına karar verdi.

YDK, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı.

İddialarla ilgili Nazlıaka'yı ve işaret ettiği Ankara Milletvekili Necati Yılmaz'ı dinleyen YDK, olayla ilgisi bulunan bazı isimlerin de bilgisine başvurdu.

Ellerindeki bilgi ve belgeleri değerlendiren kurul üyeleri daha sonra oylamaya geçti. YDK, oy çokluğu ile Nazlıaka'nın partiden "kesin ihracı"na karar verdi.

KARARI GENEL SEKRETER OKUDU

Yaklaşık 5 saat süren YDK toplantısının ardından, alınan kararı YDK Genel Sekreteri Ali Hikmet Akıllı basın mensuplarına açıkladı. Akıllı, konuyla ilgili soru almadı.

Akıllı, söz konusu iddialarla ilgili Nazlıaka'nın savunmasının alındıktan sonra, olayla ilgili tanıkların dinlendiğini belirtti.

Akıllı, yapılan inceleme sonucunda, disipline sevk edilen Nazlıaka'nın, bir milletvekilinin odasında bulunan Atatürk resmini indirdiği iddiasının gerçek olmadığı ve iddianın iftira kapsamında bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Akıllı, Nazlıaka hakkında alınan kararı şu şekilde açıkladı:

"Uygulanması gereken ceza yönünden kurul üyeleri Uğur Bayraktutan, Sezgin Kaya, Ali Hikmet Akıllı, Celal Çelik, Turan Aydoğan, Selahattin Emre, Ahmet Zeytunlu'nun, tüzüğün 70/C-c maddesi gereğince kınama cezası verilmesi gerektiği karşı oyuna karşılık; üyeler Saniye Barut, Şehrazat Mercan, Mustafa Serdar Soydan, Gülsüm Filorinalı, Ahmet Ersen Özsoy, Mahir Polat, Hüseyin Aydoğdu ve Süleyman Bülbül'ün çoğunluk oyuyla tüzüğün 70/A-b maddesi gereğince disipline sevk edilen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın CHP'den kesin olarak ihracına oy çokluğu ile karar verilmiştir."

SÜRESİZ OLARAK PARTİ İLE İLİŞKİSİ KESİLİYOR

CHP Tüzüğüne göre, YDK tarafından "kesin ihraç" cezası alan üyelerin, süresiz olarak parti ile ilişkisi kesiliyor.

Ayrıca ihraç edilen kişinin adı defterlerden ve üye kütüğünden siliniyor. Karar ise genel sekreterlik tarafından örgüte duyuruluyor.

ÖNSEÇİMDE İKİNCİ OLMUŞTU

Kesin ihraç kararı verilen Nazlıaka, CHP'nin 7 Haziran seçimleri öncesi gerçekleştirdiği önseçimlerde önemli başarı elde etmişti. Hakim denetiminde yapılan seçimlere Ankara 1. bölgeden katılan Nazlıaka, ikinci olmuştu. Aynı bölgeden en çok oyu ise söz konusu iddialarla ilgili Nazlıaka'nın işaret ettiği Ankara Milletvekili Necati Yılmaz almıştı.

CHP YDK, son olarak 2014'te Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum'u, sonrasında ise İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'i ihraç etmişti.

Öte yandan Nazlıaka'nın kararla ilgili TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.