Mardin Dernekleri Federasyonundan Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar'a "Yaşam Boyu Şükran" ödülü verildi. Ödülü Sancar adına ağabeyi Kenan Sancar aldı.

Mardin Dernekleri Federasyonu (MARDİNFED) tarafından kendisi de Mardinli olan Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar'a "Yaşam Boyu Şükran" ödülü verildi. Sancar ABD'de olduğundan dolayı ödülü Sancar adına Ağabeyi Kenan Sancar aldı. Şişli'de bulunan Crowne Plaza "da düzenlenen etkinliğe Sancar'ın ağabeyi Kenan Sancar, Kız kardeşi Seyran Sancar, yeğenleri ve akrabalarının yanı sıra İş adamı Zeynel Abidin Erdem ve çok sayıda davetli katıldı. Prof. Dr. Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'larını nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde Nobel Kimya Ödülü kazanarak Nobel Kimya Ödülü'nü kazan ilk Türk olmuştu. 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde dünyaya gelen Sancar'a Mardin Dernekleri Federasyonu tarafından "Yaşam Boyu Şükran" ödülü verildi.

"AĞABEYİ OLARAK BÜYÜK BİR İFTİHAR DUYUYORUM"

Dernek başkanı İbrahim Biter'in takdim ettiği ödülü Amerika'da olan Aziz Sancar adına ağabeyi Kenan Sancar aldı. Sancar konuşmasında, "Ailem adına, örnek şehir Mardin adına ve büyük Türkiye adına bende onun ağabeyi olarak büyük bir iftihar duyuyorum. Bizleri bizim ailemizi burada ki hemşerilerimizin büyük bir kısmı bilmektedir, bende onun ağabeyi olarak 38 yıl bu memlekette güvenlik hizmetlerinde, jandarma birliklerinde çok müstesna görevlerde bulundu. Aynen kardeşim gibi bende hümanist bir kişi olarak hiçbir tefrikaya gitmedim. Bütün vatandaşları aynı gözle görerek, gecemi gündüzüme katarak hizmet ettim. Kardeşim için tertip edilen bu çok değerli etkinlik için çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

"SANCAR'IN ÖDÜL ALMASI BENİM İÇİN ŞAŞIRTICI OLMADI"

Ağabey Sancar, Aziz Sancar'ın çocukluğundan gidişatından belli olduğunu dile getirerek, "Küçük yaştan itibaren bu günkü başarının izlerini zaten süre süre gelmiştir. Gerek özel hayatında gerek okul hayatındaki durumunu çeşitli vesilelerle zaten öğrendiniz. Aziz Sancar gerçekten müstesna bir insan, onu böyle birkaç kelime ile izah etmek asla mümkün değil. Ben zaten onun vasıf ve kabiliyetini daha ilk okul birinci sınıftan itibaren keşfetmiş, onu Ankara'da yanıma almış, ona destek olmuş ve hayatım boyunca da Aziz Sancar'ın daima destek olmuşumdur. Karınca kararınca bir ağabeyi olarak eğer bir katkıda bulunmuşsam mutluyum" şeklinde konuştu.

Kardeşi Sancar'ın aldığı ödülü oğlunun telefon etmesiyle öğrenen Ağabey Sancar, "Ödül alması benim için şaşırtıcı olmadı. Zaten her an Aziz Sancar'ın böyle bir ödül alacağını bekliyorduk. Hatta geç kalmış bir olay" dedi.

Sancar'ın kız kardeşi Seyran Sancar ise "Aziz'in çocukluğu çok hareketli, yaramaz bir çocuk ve çok çalışan bir çocuk. Bütün aileyi döverdi. Çok hareketli, kendi kabuğuna sığmayan bir insadı ve sürekli ders çalışan bir insandı. Aileyi çok sever her sene mutlaka gelir görür bizi eşiyle beraber" ifadelerini kullandı.

AZİZ SANCAR'IN MESAJI OKUNDU

Düzenlenen etkinlikte Sancar'ın mesajı da okundu. Sancar mesajında; "Mardinliler çok çalışkan insanlardır umarım eğitime bilgiye, ağırlık verirler ve Türkiye "ye olan katkıları devam ettirirler. Özellikle kız çocuklarının eğitimine ağırlık versinler. Aksi durumda İnsan gücümüzün yarısını kaybederiz"

Düzenlenen törende Sancar'ın hayatını anlatan kısa bir belgesel de gösterildi. Ardından Aziz Sancar için bestelenen "Barış" adlı şarkı seslendirildi.