Nadire BAHADİ

Kıbrıs asıllı merhum siyasetçi Alparslan Türkeş’in oğlu Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Kıbrıs işlerinden sorumlu Bakan Tuğrul Türkeş’in ilk ziyaretini KKTC’ye yapacağı yöndeki açıklaması, babasının evinin bulunduğu Lefkoşa Surlariçi’ndeki bölgede heyecan yarattı.

Tuğrul Türkeş’in, Kıbrıslı Türk Alparslan Türkeş’in dünyaya geldiği ve 8 yaşına kadar ikamet ettiği babasının evini ziyaret edeceği öğrenilirken, evin bulunduğu sokaktaki vatandaşlar, Tuğrul Türkeş’in babası Alparslan Türkeş’e ait evi ziyaret edeceği söylemleri üzerine “Herhalde buraya gelir. Ortalık ana baba günü olur” diyerek heyecanlarını yansıttılar.

Bazı vatandaşlar ise Alparslan Türkeş’in evinin bulunduğu duruma işaret ederek “Gelsin de görsün Kıbrıs’tan çıkmış Türkiye’ye mal olmuş bir adamın yaşadığı ev bu şekilde mi olmalı? Hayırlı bir evlat babasının mülküne sahip çıkar” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Türkeş’in evi harabeye döndü

Evin sadece dış cephesi sağlam dururken, Türkeş’in anılarının bulunduğu evin içerisi kullanılmaz halde. Tarihi Lüzinyan Evi Müzesi’nin hemen yanında bulunan evin tüm duvarları dökülürken, evin içerisi bazı vatandaşlar tarafından çöplük olarak kullanılıyor.

Bir odadan diğer bir odaya oradan da bahçeye geçişi olan tarihi yapı, evsizlerin geceyi geçirdiği ve sokak hayvanlarının yaşadığı ev durumuna geldi.

Bölge halkı tedirgin

Türkiye’nin önemli siyasilerinden Türkeş’in doğduğu evin bulunduğu durum bölge halkını endişelendiriyor.
Bölgede yaşayan çocukların, zaman zaman virane hale gelmiş evin içini merak ederek evin içerisine girdiğini dile getiren bölge halkı, evin bahçesinde ağzı açık halde lağım kuyuları bulunması nedeni ile çocuklarının can güvenliğinden endişe ediyor.
Bölge halkı evin bazı vatandaşlar tarafından çöplük olarak kullanıldığını söyleyerek kendi evlerine de farelerin gelmesinden şikayetçi.

Yıllardır çivi bile çakılmadı

Yıllardır tadil edilmeyen tarihi yapının birkaç yıl önce çocuklu bir aileye kiralandığını söyleyen bölge halkı, geçtiğimiz yıllarda restore edileceği gerekçesi ile kiracıların apar topar çıkarıldığını, birkaç paket çimento getirildiğini ancak eve yıllardır çivi bile çakılmadığını anlattı.

Bölge sakinlerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl da lüks bir otomobil ile Türkeş’in doğduğu evin kapısına gelen birkaç kişi, beraberinde getirdiği Türk Bayrağını, KKTC bayrağını ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’ni simgeleyen Üç Hilal bayrağını evin iç kısmındaki kapı üzerine astı.

Zaman zaman evin bazı kişiler tarafından ve bazı bakanlar tarafından ziyaret edildiğine dikkat çeken bölge halkı, gerek inşa tarihi bakımından gerekse manevi açıdan öneme sahip olan bu yapının tadil edilmesini istiyor.

“Babasının evi şimdi mi aklına geldi?”

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti’nin seçim hükümetinde bakanlık teklifine olumlu yanıt vererek Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş, partisinden ihraç edildi. Türkeş’in KKTC ziyaretini Havadis’e değerlendiren KKTC Ülkü Ocakları Genel Başkanı Adem Yurdagül, Tuğrul Türkeş’in partiden oy birliği kararı ile ihraç edilmesi üzerine Milliyetçi Hareket Partisi’nin tutumunu desteklediklerini belirtti. Türkeş’in bundan böyle MHP ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmadığını ifade eden Yurdagül, “Başbuğ’umuz Alparslan Türkeş hayatta olsaydı, oğlu Tuğrul Türkeş bu hareketi yapamazdı” şeklinde konuştu. Yurdagül, Türkeş’in ziyareti sırasında Lefkoşa Surlariçi bölgesinde bulunan babasının evini ziyaret edeceği söylemleri üzerine ise “Yıllardır babasının evinin bu halde olduğunu bilmez miydi?, bakan olunca babasının evi şimdi mi aklına geldi?” yorumlarında bulundu. Türkeş’in evinin tadilatı için çok kez proje hazırlandığını belirten Yurdagül, Tuğrul Türkeş’in tutumu nedeni ile projelerin hayata geçirilemediğini iddia etti. Yurdagül, “En azından ev tadil edilip Alparslan Türkeş anısına maneviyatın yaşanması için Tuğrul Türkeş elini taşın altına koyabilirdi” açıklamalarında bulundu.

Mahalleliler ne dedi?

Mustafa Çerkez: Bölgemizde Alparslan Türkeş’in doğduğu ev bulunuyor ancak yıllardan beri bakımsız ve yıkılmak üzere. Yan tarafında bulunan Lüzinyan Evi’nin her yıl bakımı tadilatı yapılırken, Kıbrıs asıllı ve Türkiye’nin önemli siyasetçilerinden Alparslan Türkeş’in evi atıl durumda. Bir an önce tamir edilip eski haline getirilmesini temenni ederim. En azından Türkeş ailesinin sahip çıkıp anıların yaşatılması sağlanabilir.

Funda Tip: 8 yıldır Alparslan Türkeş’in doğduğu evin yanında yaşıyorum ancak hiç tadil edildiğini görmedim. Çok sayıda ziyaretçi geliyor, devlet büyükleri gelip bakıyorlar, her seferinde tadil edileceği söylemleri çıkıyor ancak bu güne kadar bir çivi bile çakılmadı. En büyük temennimiz temizlenip tamir edilmesi çünkü evin bu hali çocuklarımız için de tehlike saçıyor. Evin içinde ağzı açık lağım kuyuları olduğu söyleniyor, bazı çocuklar oyun oynamak için eve girmek istiyor.

Naciye Demir: Uzun yıllardır bu bölgede yaşıyorum evin hiç tadil edildiğini görmedim. Ziyaretçileri oluyor ve her seferinde tadil edileceği söylemleri oluyor ancak bu güne kadar sadece eve birkaç torba çimento getirildiğine tanıklık ettim onlarda odanın birinde olduğu gibi duruyor. Çok eski ve bakımsız olduğu için her an yıkılmasından korkuyoruz. Evin içinde çoğalan fareler bizim evlerimize de geliyor.