Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ile  Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi ile Sağlık Bakanlığı personeline;“Bağımlıkla Mücadele Eğitim Programı” kapsamında eğitim verdi.

Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı basın ve halkla ilişkiler bürosundan yapılan açıklamaya göre, eğitim programı bugün saat 10.00’da Kamu-Sen toplantı salonunda gerçekleşti.

14 Nisan’a kadar sürecek eğitimlerde,  “Bağımlılık kavramı”, “Bağımlılık Yapan Maddelerin Etkileri, Yoksunluk ve Zehirlenme Belirtileri” ve  “Tanı Koyma”, “Bağımlılıkta Görüşme Teknikleri”, “Temel Yaklaşım İlkeleri”, “Motivasyonel Görüşme”,  “Tıbbi ve sosyal destek”, “Bilgilendirme”, “Hedef Koyma”,  “Aile ilişkileri ve Yaşamı Düzenleme”,  “Tekrar Kullanmayı Önleme”,  “Aileyle Çalışma” “Aileyi Değerlendirme” “Aileye Yaklaşım”, “Ergenlerle çalışma”, “İnternet Bağımlılığı”,  “Özel Alanlar” ve  “Bağımlılık Kliniği Oluşturma” konuları işlenecek.

Etkinliğe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Öztürk ile Başbakanlık Uyuşturucu Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Barış Sinir ve Ruh Hatalıkları Hastanesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Dairesi ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’ndan toplam 25 kişi katıldı.

KARAOKÇU  “EĞİTİM ÇALIŞMALARININ EN ÜST DÜZEYE ÇEKİLMESİNE ÖNCELİK VERDİK”

Başbakanlık Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu,  uyuşturucu ile mücadelede yapılacak çok iş olduğuna dikkat çekerek, eğitim çalışmalarının en üst düzeye çekilmesine öncelik verdiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alandaki engin birikim ve deneyimlerinden yararlanmak istediklerini belirten Karaokçu,  desteği nedeniyle Türkiye Sağlık Bakanlığı ile  Kamu-Sen’e teşekkür etti.

ÖZTÜRK “OLUŞTURULAN ÇALIŞTAY GRUBU İLE UYUŞTURUCUYU HER YÖNDEN ELE ALDIK”

Türkiye Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Öztürk ise bağımlılıkla mücadele konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplumun farklı kesimlerinden akademisyen ve sanat camiasından kişilerin katılımıyla  çok katılımlı  bir çalıştay düzenlediklerini anlatan Öztürk, onbeşe yakın çalıştay grubu  oluşturulduğu ve uyuşturucunun  her yönden ele alınarak tartışıldığını anlattı.

Öztürk, çalıştay sonucunda, uyuşturucu tedavi sürecinin sadece madde tedavi merkezlerinde değil, psikiyatri kliniklerinde de başlatılması ve psikiyatri sürecine gelen hastalarda bir yöntem belirlenmesi amacıyla TC Sağlık Bakanlığı’na bağlı 1100  psikiyatristin bağımlılıkla mücadele  programı  kapsamda eğitildiğini  belirtti.

Alanında duayen akademisyenler tarafından hazırlanan eğitim programından, sosyal  çalışmacılarla hekimlerin de  yararlandığını ifade eden Öztürk,  KKTC’de de bu eğitimi gerçekleştirmekten mutluluk  duyduklarını kaydetti.

SANER “ÇOCUKLARIMIZA ŞEFKATLE VE MERHAMETLE YAKLAŞARAK SORUMLULUK YÜKLEMELİYİZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı H. Ersan Saner de uyuşturucu gibi toplumsal bir sorunun  sadece hükümet tarafından  çözülmesinin mümkün olmadığına dikkat çekerek, sivil toplum örgütleri ile işbirliği içinde hareket etmenin önemine dikkat çekti.

Hükümet göreve geldiği günden beri, tüm bakanlıkların Başkabakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ile koordinasyon içinde bağımlılıkla mücadele konusunda kararlılıkla çalıştığını söyleyen Saner, rehabilitasyon merkezinin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu kaydetti. 

Mart ayında Bakanlığı tarafından rehabilitasyon merkezi olarak kullanılacak bir bina için ödeme  yapıldığı ve gerekli bütçenin ayrıldığını ifade eden Saner,  Denetimli Serbestlik Yasası üzerinde de düzenlemeler yapılabileceğini belirtti.

Bakan Saner, uyuşturucuyu sağlayacak ortamların kalkmadığı sürece uyuşturucu ile  mücadele etmenin zorluğuna işaret etti ve bağımlılıkla  mücadelede önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini savundu.

 Bağımlılıkla mücadelede en büyük görevin ailelere düştüğünü kaydeden Saner,  ailelerin çocuklarına disiplin sağlayacak katı cezalar yerine şefkat ve merhametle yaklaşması  gerektiğini söyledi.

“Esnek ama gevşek değil,  tutarlı  ama  değişmez değil,  şefkatle ve merhametle  hareket ederek çocuklarımıza  sorumluluk yüklemeliyiz" şeklinde konuştu ve eğitim programına katkı koyanlara  teşekkür etti.

SUCUOĞLU “UYUŞTURUCU VE MADDE BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA GELİNEN NOKTA İÇ AÇICI DEĞİL”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da konuşmasında, uzun yıllar kapalı toplum olarak yaşayan  Kıbrıs Türk toplumunun dünya ile bütünleşmesi  ve özellikle  Güney Kıbrıs’a geçişlerin açılmasıyla birlikte  hem uyuşturucu hem de madde bağımlılığı  konusunda  geldiği noktanın  iç açıcı olmadığını söyledi.

Uyuşturucu bağımlılığının her yıl katlanarak arttığını ortaokula kadar  indiğini belirten Sucuoğlu, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde bağımlılık  tedavisi  gören  hasta sayısının yüzde 370 oranında arttığını ifade etti.

Sentetik uyuşturucu maddelerin çok  kolay bir şekilde çocuklara  ulaştırıldığını anlatan Sucuoğlu, “Eğitime aileden başlanmalı okulla devam edilmeli, uyuşturucu bu kadar kolay gençlerimize ulaşmamalı" dedi.

Sucuoğlu, 2017 yılında çocuk ve gençlerin rehabilitasyon edileceği bir merkez ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM) projelerinin  hayata geçirilmesi ile, rehabilitasyon sürecinin  başlatılabileceğini belirterek, bağımlılıkla mücadelenin bir devlet politikası  olması gerektine dikkat  çekti ve hükümetin bu konuda  ciddi adımlar atma kararlılığında olduğunu  söyledi.