Meclis’te Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, bugün, CTP Milletvekili Doğuş Derya başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre Komite toplantısında, Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel görüşmesine devam edildi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, UBP Milletvekilleri Nazım Çavuşoğlu ve  Hamza Ersan Saner, CTP Milletvekilleri Tufan Erhürman ve Özkan Yorgancıoğlu’nun üye olduğu Komitenin Başkan Vekili de bugün seçildi. Doğuş Derya’nın Başkanlık ettiği Komitenin Başkan Vekili ise DP Genel Başkanı Serdar Denktaş oldu.

Komite daha sonra ilçe ve bağımsız milletvekilleri ile seçim yasakları konusunda düzenlemeleri de öngören yasa önerisinin genel görüşmesine geçti.

SEÇİM VE HALKOYLAMASI DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNİN KAPSAMI

Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi, ilçe milletvekilliğinin esasını güçlendiren ve koruyan ancak bir ilçede milletvekilliği için aday olan kişinin sadece o ilçenin seçmenlerinden değil, ülkedeki tüm seçmenlerden oy almasını benimsiyor.

Önerinin kabul edilmesi halinde, ilçe milletvekilleri, daimi ikametgahı en az 2 yıldan beri milletvekili adayı oldukları ilçede bulunan adaylar arasından ve ülkedeki seçmenlerin tümünün oylarıyla seçilecek.

Önerideki bir diğer değişiklik ise bağımsız adaylarla ilgili. Öneriye göre, karma oy kullanan seçmenler diledikleri sayıda adaya oy vermekte serbest olacak.

Buna göre, yalnızca bağımsız adaya veya bağımsız adayla birlikte birkaç siyasal parti adayına oy vermek mümkün hale gelecek.

Önerideki bir diğer değişiklik ise seçim yasakları konusunda. Buna göre, seçim yasaklarının yürürlükte olduğu dönemde yalnızca atama yapılması değil, atamaya temel teşkil edecek sınavın yapılması da yasak kapsamına alınacak.

Öneride, yazılı ve sözlü her türlü sınavın yapılması da seçim yasaklarına dahil ediliyor.