Bağımsızlık ittifakı Konsey Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koças’ın “Çözümün şartı olarak garantilerin kalkması” koşulunu Kıbrıs Türklerine empoze etmek için her fırsatta açıklama yaptığını, KKTC Meclisi ve hükümetin ise tepki göstermediğini savunarak bunu kınadı.

Işık Konsey’e bağlı 33 STÖ adına yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs Rumları ve Yunanistan’ın görüşmelerdeki bu koşullu tavırlarıyla anlaşma olasılığına karşı olduklarını resmen ilan ettiğini” ifade etti.

Garantiler konusunda en son söz hakkının Yunanistan’da olduğunu kaydeden Yılmaz Işık, bağımsızlık İttifakı olarak, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koças’ı protesto ettiklerini açıkladı.

Işık şöyle devam etti:

“Ortadoğu Bölgesinde yaşanan insanlık trajedisinin baş sorumluları olan BM Güvenlik Konseyi üyelerinden garantilerin ve Türk askeri varlığına son vermek için destek aramaları, Kıbrıs Rumlarının bir anlaşma yapılmasında samimi olmadıklarının en çarpıcı göstergesidir.”

Işık, BM ve AB’nin, Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumlarının bizzat kendi yönetimleri altındaki devletlerinin varlığını artık kabul etmesinin “Çözümün ta kendisi” olduğunu belirtti.